Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pravidla pro dovolenou v Chorvatsku: Co vše musíte mít s sebou?

  • Autor: David Polák - 
    12. 5. 2021
    05:00

    Léto už je za humny a naočkovaných Čechů stále přibývá. Celkem už stát eviduje ukončenou vakcinaci oběma dávkami u milionu obyvatel. A přibližně tolik jich každoročně také zamíří na dovolenou do Chorvatska. První nedočkavci vyrazí na Jadran za pár týdnů. Blesk proto přináší, co musíte splnit, aby vás k moři pustili.

    V loňském roce stačilo k „chytání bronzu“ v Chorvatsku vyplnit vstupní formulář s počtem nahlášených osob, zda jste již prodělali covid a mít s sebou potvrzení o zajištěném ubytování.

    Letos těch lejster ale bude potřeba o dost víc, včetně testu na covid. Velkou roli bude také hrát, odkud cestujete a očkování proti viru.

    Podívejte se na podrobnosti:

  • 1.Barevné rozdělení

    Záhřebská vláda se letos bude řídit rozhodnutím Evropského střediska pro kontrolu nemocí, které na svém webu ecdc.europa. eu/en/covid-19 rozděluje regiony nebo samotné státy podle míry nákazy do čtyř barev.

    Podle toho také budou platit pro turisty z těchto zemí pravidla. „Osoby, které nepřijíždějí bezprostředně ze států ze zelených zón, budou muset při vstupu předkládat potvrzení,“ řekl Blesku Luděk Hladiš z Chorvatského turistického sdružení v Česku.

    A jaké jsou tedy ty barvy? Zelená značí zemi s nízkým rizikem nákazy, oranžová se středním, červená s vysokým a tmavě červená s velmi vysokým rizikem nákazy.

  • 2.Potvrzení s sebou

    Pokud se tedy Česko nebude v letních měsících nacházet v zelené barvě – nyní je v červené – budou se muset Češi pro cestu k Jadranu vybavit řadou lejster. „Buď předloží potvrzení o negativním výsledku testu na covid metodou PCR, nebo antigenního rychlotestu, který nesmí být starší 48 hodin,“ říká Hladiš.

    Testování se nebude týkat již zaočkovaných. „Ti budou muset dokládat potvrzení o očkování, které uplynulo alespoň 14 dní od naočkování druhou dávkou, případně první dávkou, jedná-li se o očkovací látku, kterou se očkuje v jediné dávce,“ dodává. 

    A ti, kdo už covid prodělali (v uplynulých 6 měsících), musí počítat, že budou potřebovat potvrzení od lékaře.

    Chorvatské pláže jsou hojně vyhledávány turisty. Chorvatské pláže jsou hojně vyhledávány turisty. | Shutterstock, Reuters, Profimedia.cz a Ministerstvo zahraničních věcí

  • 3.Kampaň Bezpečná země

    Chorvatská vláda také sama spustila kampaň Safe Stay in Croatia (Bezpečný pobyt v Chorvatsku), která označuje restaurace, hotely či apartmány, které obstály při kontrole dodržování epidemiologických opatření. Nálepku už od tamních úřadů dostalo 6 tisíc zařízení.

    Pod stejným názvem běží i webová stránka, která v češtině informuje o situaci v zemi a aktuálních nařízeních.

    Roušky už naštěstí nejsou v Chorvatsku povinné, pakliže dokážete venku dodržet distanc 1,5 m.

  • 4.Záhřebská pravidla

    Každý, kdo bude chtít přijet do Chorvatska, musí mít potvrzení o rezervaci ubytování a vyplnit online formulář na webové stránce entercroatia.mup.hr, který je i v češtině.

    Pokud cestujete ze zelených zemí nebo regionů, nemusíte při překročení hranic předkládat test.

    Pokud na Jadran cestujete z ostatních (červených, nebo oranžových zemí/regionů), musíte předložit buď:

    1. potvrzení o očkování proti covidu oběma dávkami – druhá dávka musí být aplikována alespoň 14 dní předem (to samé platí u vakcinace proti viru, která se aplikuje jenom jednou dávkou),
    2. nebo potvrzení o negativním výsledku testu na covid metodou PCR či antigenního rychlotestu, kdy od okamžiku testování do příjezdu na hraniční přechod neuplynulo více než 48 hodin,
    3. případně potvrzení, že se dotyčná osoba uzdravila z nákazy koronavirem v uplynulých 6 měsících. Potvrzení musí být starší 11 dnů od cesty do Chorvatska, nebo stačí předložit přímo lékařské potvrzení o prodělání nemoci.

    Pozn.: Děti mladší sedmi let, které cestují v doprovodu rodičů (zákonných zástupců), jsou zproštěny povinnosti předložit negativní výsledky testu a nastoupit do karantény, pokud rodiče mají negativní PCR nebo antigenní test.

  • 5.Nenaleťte chybným informacím z webů!

    Na stránkách některých cestovních agentur se už nyní dočtete, že se v Chorvatsku musíte opakovaně testovat, pokud využíváte rychlý antigenní test a dovolenou si plánujete delší než 10denní. To už ale neplatí.

    „Tato povinnost byla od 1. května zrušena,“ upřesnil Luděk Hladiš z Chorvatského turistického sdružení v Česku. Stejně tak se na některých webech dočtete, že k bezproblémovému vstupu do země vám stačí i jedna dávka očkování od společnosti Moderna. Ani to ale podle Hladiše není pravda.

    Roušky už naštěstí nejsou v Chorvatsku povinné, pokud dodržíte distanc 1,5 metru. Roušky už naštěstí nejsou v Chorvatsku povinné, pokud dodržíte distanc 1,5 metru. | Shutterstock, Reuters, Profimedia.cz a Ministerstvo zahraničních věcí

  • 6.Teď frčí Egypt, na léto Řecko...

    „Momentálně létají Češi za teplem nejvíce do Egypta, kam míří až 60 % našich klientů, následují Spojené arabské emiráty, Kanárské ostrovy a Maledivy, u nichž jsme letos zaznamenali až 60% nárůst,“ popsala Andrea Řezníčková z agentury Invia. „V dubnu je největší zájem o Egypt, Spojené arabské emiráty, Dominikánskou republiku a také o Maledivy,“ potvrdil i Petr Kostka z CK Exim Tours.

    V létě pak podle Řezníčkové nejvíce pofrčí Řecko. „Tam se chystá téměř 30 % našich klientů, následují Egypt se 13 %, Turecko s 12 %, tam se loni Češi nepodívali a evidentně se tam těší, následují Bulharsko, Tunisko a Chorvatsko,“ doplnila Řezníčková. Do Chorvatska však Češi ponejvíce jezdí ve vlastní režii, bez cestovek...

  • 7.Covid pasy od 1. července

    Aby ale člověk s sebou nemusel vozit balík potvrzení, plánuje se v Evropské unii zavést covid pas, který má být spuštěn od 1. července. Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (36, ČSSD) se nyní rozběhne pilotní projekt

    „Dohodneme se se sousedními státy, například Slovenskem, Maďarskem, Rakouskem, ale i Německem, že naši spoluobčané, kteří jsou již očkovaní, budou moci volně cestovat po okolí, po našich sousedech,“ uvedl pro CNN Prima News Kulhánek. Počítá se s tím, že covid pas bude existovat v elektronické (mobilní aplikace s unikátním kódem) i listinné formě (list papíru také s kódem).

    Ministr Kulhánek žhaví dráty. Ministr Kulhánek žhaví dráty. | Shutterstock, Reuters, Profimedia.cz a Ministerstvo zahraničních věcí

  • 8.Cestování mimo Unii

    Česká vláda se také snaží domluvit a prosadit uznání covid pasu mimo členské státy Evropské unie, což může turisty zajímat třeba v případě cest do Turecka. „S mým tureckým protějškem jsme se bavili, že by se vybrala jen některá populární letoviska, kam by Češi cestovali, a tam by turecká strana garantovala nějaká zvýšená epidemiologická bezpečnostní opatření,“ prozradil Kulhánek.

    O podmínkách cestování s dětmi čtěte ZDE >>>

    Více o pravidlech pro cestování do Chorvatska čtěte ZDE >>>

mbmb ( 12. května 2021 19:01 )

ano Balkan hnus

mbmb ( 12. května 2021 18:59 )

Nema problema kdyz vezmes mnoho kuna ! Drahe a nuda ,socialisticke sluzby a kapitalisticke ceny .Suroviny excelentni,kvalitka kterou nemame .Kure sede jak Andrejko a tam zlute ,syry, rybky perfektni.Lezet na oblazku bez lehatka ,slunecnika je tristni.More vypada krasne ,ale splasky vali z dedin primo tam.A maji radost kdyz vas osidi,neradi slouzi hostum . 3x stacilo to utrpeni

Julie1 ( 12. května 2021 14:36 )

Chorvatsko, děkuji nechci...

romario71 ( 12. května 2021 11:26 )

Tak honem vyražte magoři k chorušům.Zase řízkaři vyrazí.Chorvatsko ráj sociálních turistů.

Zdenek ( 12. května 2021 08:56 )

jeeeee - to je krasne ,,,,, spodine naddiktuji pravidla , aby mohli cetovat ........

v nejvettsi sile kovidu zlata mladez a vyvoleni cesovali jako tekli a na pravidla zvysoka .......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa