Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Indové nestačí pálit mrtvé, beznaděj se prohlubuje. Proč je to problém pro celý svět?

Autor: CNN, mav - 
1. května 2021
05:30

Ve Spojených státech či Británii si nově naočkovaní užívají, že mohou konečně navštívit své příbuzné. V Indii rodiny počítají mrtvé. Nemocnice odmítají pacienty, jak jim dochází lůžka i kyslík, přírůstky nakažených koronavirem denně lámou rekordy. Indická krize má ovšem globální dopad, varuje analýza CNN.

„Před pandemií jsme zpopelňovali osm až deset lidí denně,“ řekl pro CNN Jitender Singh Shunty, šéf krematoria Seemapuri v Novém Dillí. „Dnes je to 100 až 120.“ Jeho pracovníci nestačí stavět hranice, expandují i na parkoviště. Příbuzní dostávají lístky na pořadník.

Čím víc se virus šíří, tím víc šancí má mutovat a vytvářet potenciálně nebezpečnější varianty, které mohou být nakažlivější, fatálnější či odolnější vůči očkování. A takové varianty se dozajista dostanou do světa.

„Pokud nepomůžeme Indii, obávám se raketového nárůstu případů po celém světě,“ uvedl pro CNN Ashish Jha, děkan lékařské fakulty Brownovy univerzity v americkém Providence.

Některé země už pomoc posílají. V minulých dnech dorazily z USA kyslíkové koncentrátory (které kyslík koncentrují ze vzduchu). Ve středu Británie, Itálie a Německo slíbily další lékařské vybavení, zatímco z moskevského letiště Žukovskij startovala letadla do Dillí naložená léky, monitory a ventilátory.

Zachránit životy nemocných je aktuální priorita, klíčové ale bude naočkovat celou zemi. Americký prezident Joe Biden řekl, že indickému premiérovi Nárendrovi Módímu slíbil poslat nějaké vakcíny. USA dříve oznámily, že se podělí o 60 milionů dávek oxfordské vakcíny (AstraZeneca) s dalšími zeměmi, avšak bez upřesnění se kterými zeměmi a kdy – může to trvat měsíce.

„Je to propojený svět, jsme v tom všichni společně. Země mají odpovědnost jedna vůči druhé, zvláště když jste bohatá země a jiné nemají zdroje a kapacity jako vy,“ řekl britskému deníku Guardian americký epidemiolog Anthony Fauci.

Nejsou vakcíny

V prosinci vědci v Indii detekovali novou variantu, dostala označení B.1.617. Podrobné genetické sledování se v zemi nekoná, není jisté, zda je výrazně nakažlivější, avšak statistiky nemocných to naznačují. Podle Fauciho na ni stávající očkování zabírá.

V Indii zatím aspoň jednu dávku dostalo ke 130 milionům lidí, což je o trochu méně než v USA. Jenže Indie má čtyřnásobnou populaci, takže jde o necelých 9 % obyvatelstva, ukazuje portál Our World in Data.

Aby se do půl roku podařilo očkovat celou dospělou populaci, muselo by se píchnout deset milionů injekcí každý den. Jenže tolik zdaleka není k dispozici, přestože v Indii sídlí největší výrobce vakcín na světě, Serum Institute of India (SII); není jednoduché výrobu navýšit či urychlit.

Navíc na indických farmaceutických továrnách závisí i rozvojový svět. Počátkem roku premiér Módí posílal vakcíny zemím jako Guyana, Seychely či Maledivy, začátkem roku Indie slíbila dodat 200 milionů dávek pro 92 zemí skrze světovou iniciativu COVAX. Ta zatím dostala 28 milionů dávek oxfordské vakcíny vyrobené v SII, za březen a duben má slíbeno dalších 90 milionů.

Teď se COVAX obává, že dostanou prioritu indičtí občané a opozdí se dodávky pro svět, včetně třeba Brazílie, kde je situace podobně vážná jako v Indii. COVAX tak zatím vyjednává s dalšími výrobci vakcín a ještě začátkem dubna představitelé vyjádřili víru, že do konce roku zvládne distribuovat dvě miliardy dávek.

„Čím déle bude indické zdravotnictví neschopné reagovat na krizi a čím déle se nebude dostávat vakcín, tím déle zůstane koronavirus hrozbou pro celý svět,“ uzavírá CNN.

Video  Arenberger v Epicentru: O rozvolnění v Česku i očkování. Kdy odložíme respirátory?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krapotkin ( 1. května 2021 12:27 )

Já bych si ho třeba koupil, ale za 600 až 900 Kč za kubík si ho můžou strčit do zádele.

krapotkin ( 1. května 2021 12:25 )

Proč toho nevyužijí Státní lesy k vývozu kůrovcem napadeného dřeva. Je asi snazší brečet, že cena dřeva klesá a brát dotace.

dulin ( 1. května 2021 08:48 )

Krematoria mají filtraci,tito humusáci to pálí na ulicích a vesele to pouští do ovzduší,popel vysypou do řeky a věčer si tam jdou umýt hubu.

Lubomir Blokesch ( 1. května 2021 07:41 )

No jo Fauci záda pomoc Indii jeden s největších gauneru tohoto světa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa