Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jak zabránit další pandemii? Na světě je 1,7 milionu neznámých virů, varuje OSN

Autor: Darina Jíchová - 
12. dubna 2021
05:40

Mezivládní panel OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES) a jeho tým 22 expertů představily zprávu, ve které upozorňují na 1,7 milionu neprobádaných virů, které se nacházejí v přírodě. Odborníci varovali, že až polovina z těchto virů je schopná napadnout člověka, podle nich je hlavní cestou obrany prevence, informoval list Daily Mail.

„Musíme se zaměřit na prevenci, pouze tento přístup nám umožní uniknout éře pandemií,“ shodli se ve své zprávě experti. Viry by se mohly začít šířit kvůli odlesňování a pomocí zvířat. „Pokud nebudou podniknuty doporučené kroky, je možné, že pandemiím budeme čelit častěji, viry se budou šířit rychleji, budou zabíjet více lidí a způsobí hluboké ekonomické škody,“ nastínili vědci černý scénář.

Co představuje nebezpečí?

„Musíme transformovat způsob, jakým přistupujeme k infekčním chorobám, musí být více preventivní,“ doporučili experti. Covid-19 je poslední ze šesti pandemií, které zasáhly svět od španělské chřipky v roce 1918, tehdy se infikovala třetina světového obyvatelstva a zemřelo 20 až 50 milionů lidí.

Zatím všechny pandemie pocházely z mikrobů, které přenášela zvířata, tzv. zoonózy. Vědci varovali, že vlivem odlesňování roste pravděpodobnost kontaktu mezi infikovaným zvířetem a člověkem. Problém představují i trhy se živými zvířaty, případně čerstvým masem. Infekční nemoci nejčastěji přenášejí také zvířata, která prosperují ve zničeném prostředí jako krysy nebo netopýři.

Klimatické změny a pandemie

Ve své zprávě rovněž experti dodali, že ročně se přenese na člověka kolem pěti nemocí. „Každá z nich má potenciál změnit se v pandemii,“ tvrdí vědci. Hlavním preventivním krokem je podle nich „nutnost předcházet ztrátě biodiverzity“. „Není žádné tajemství, co způsobilo pandemii koronaviru, případně jiné pandemie,“ uvedl expert IPBES Peter Daszak, aby vysvětlil: „Ty samé aktivity, které mají na svědomí klimatické změny a ztrátu biodiverzity, rovněž zvyšují nebezpečí pandemie skrze jejich dopad na životní prostředí.“

Zpráva poukázala na to, že nestačí pouze „reagovat“ na nové nemoci a spoléhat se na opatření a vývoj vakcíny a léčby. „Tohle je velmi pomalé a nejisté řešení,“ dodali, že to vede k utrpení lidí a poškození světové ekonomiky. Pandemie koronaviru za poslední rok způsobila škodu přesahující několik desítek bilionů korun. Preventivní postoj k pandemiím bude podle vědců mnohem levnější.

Prevence je nejdůležitější

„Naprostá většina našich vědeckých závěrů ukazuje, že tohle bude pozitivní řešení. Musíme zvýšit naše schopnosti předcházet pandemiím,“ dodal Daszak. Podle něj jsou dosavadní a preferovaný přístup v kontrastu.

Video  „Sputnik V nikdo v Česku neblokuje. Čínská vakcína nyní nemá význam,“ vyvrací Zemanova slova expert.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 12. dubna 2021 05:51 )

to nám OSN neřekla nic nového, je třeba to poslat Číňanům, nic jiného v tuhle chvíli lidstvo nepotřebuje více, než aby si Čína udělala u sebe doma pořádek a zvýšila hygienické standardy..

Zobrazit celou diskusi