Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mladík (20) se kvůli koronaviru ocitl na pokraji smrti: Bojuj ještě další den, prosil ho táta

Autor: jel - 
20. ledna 2021
10:29

Dvacetiletý Jay Clack z britského Cambridgeshire se krátce po vánočních svátcích nakazil koronavirem. Na Silvestra už skončil v opravdu vážném stavu v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Plíce mu nefungovaly z osmdesáti procent. Zdravotní sestry mu držely u ucha mobilní telefon, aby mohl dát svým blízkým sbohem. Nakonec se ale stal zázrak.

Hroznou zkušenost popsal mladík pro BBC. Jeho stav se po nakažení výrazně zhoršil během několika dnů. Trpí astmatem, u něhož je známo, že průběh nemoci zhoršuje, jinak byl před nakažením zcela zdravý, a navíc je mu teprve dvacet let.

„Zavolal jsem tátovi a sestře, strašně jsem se potil, nemohl jsem se hýbat, nemohl jsem jíst. Doslova mě museli odnést z postele na toaletu, moje tělo bylo v šoku,“ popsal s tím, že nejprve měl horečku a problémy s dechem. Později měl problém i sejít schody a trpěl velkými bolestmi.

Když skončil v nemocnici, jeho plíce pracovaly už jenom na 20 procent a nemohl téměř dýchat. Sestry mu držely u ucha telefon, aby si mohl ještě promluvit s rodinou. Nikdo nevěděl, jestli to náhodou nebude naposledy. „Bylo to strašné, můj táta nikdy nebrečí. Můj táta je můj nejlepší kamarád, je to můj hrdina,“ řekl Jay. „Bylo hrozné slyšet, jak táta pláče a říká ,Prosím bojuj ještě jeden den, máš na to,' ale nemohl jsem mu říct, že ho miluju, moje tělo mě neposlouchalo,“ doplnil hroznou zkušenost.

Řekl, že se cítil naprosto bezmocný a prázdný, že si myslel, že je s ním konec a chtěl jenom obejmout svou rodinu. Zdůraznil, že onemocnění může mít těžký průběh u kohokoliv, nejenom u starších lidí, a vyzval lidi, aby to brali vážně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa