O tom, že o odchodu svého manžela nevěděla naprosto nic, svědčí i telefonát redaktorky Aha!. „Manžel je na tom opravdu hodně špatně, je s tím virem v nemocnici, má těžký oboustranný zápal plic,“ řekla do telefonu v sobotu v 16 hodin 11 minut. Naštěstí dřív, než jsme jí začali kondolovat. Bylo by dost hrozné, kdybychom paní Filipovou o smrti manžela, ač nechtěně, informovali dřív než jejich syn. „Byli jsme dnes se synem za manželem. Teď tam ale opravdu nechoďte, opravdu je to velmi, velmi vážné. Musíte chvilku počkat,“ pokračovala dál v hovoru paní Filipová. To bylo ve chvíli, kdy už všechny noviny měly články napsané a šly do tiskárny.

Chtěl to říct osobně

Jak Aha! zjistilo, syn Filipových, kterého údajně adoptovali, o smrti svého tatínka informoval nejdřív Českou televizi, kde režisér v roce 1954 začínal, od té doby zůstal veřejnoprávní televizi věrný. Syn Filipových, jenž ještě nedávno pracoval jako číšník, chtěl svoji matku pravděpodobně o režisérově smrti informovat osobně, možná hledal i vhodnou chvíli a formu. Paní Filipová byla totiž na manželovi, se kterým se seznámila hned po studiích, celý život velmi závislá. A hlavně, poslední dobou na tom není zdravotně příliš dobře. Prodělala rakovinu prsu a již delší dobu je v invalidním důchodu.

VIDEO: Tragický víkend showbyznysu: Zemřeli režisér Filip, zpěvák Stypka, hvězda Prostřeno a folkový zpěvák

Video
Video se připravuje ...

Tragický víkend showbyznysu: Zemřeli režisér Filip, zpěvák Stypka, hvězda Prostřeno a folkový zpěvák Blesk

Panáka už nechtěl

„My jsme se nejdřív poznali, potom každý z nás vedl chvilku jiný život, potom jsme se konečně vzali - a už spolu zůstali,“ svěřil Aha! František Filip, když jsme mu gratulovali k jeho 90. narozeninám, které měl 26. prosince. „Manželka je poslední roky ale nemocná, musím se o ni po všech stránkách už starat,“ komentoval tehdy režisér a poznamenal: „Proto s vámi ani toho malýho panáka nemohu dopít. Čeká mě ještě velký nákup. Naštěstí mám auťák a ještě mi to řídí.“ Velké nákupy v tu osudnou sobotu Aha! potvrdila ještě nic netušící režisérova manželka. „Jednou týdně manžel dělá velký nákup, jestli tam ten vir chytil... Mám o něho velký strach.“ A skutečně. Covid-19 již ne příliš dobrý režisérův zdravotní stav zhoršil a on v sobotu podlehl oboustrannému zápalu plic.

VIDEO: Zesnulý režisér František Filip: Proč nechtěl točit Chalupáře?

Video
Video se připravuje ...

Zesnulý režisér František Filip: Proč nechtěl točit Chalupáře? Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
10 fotografií