Literární kritička, pedagožka a bývalá mluvčí Charty 77 zemřela v pátek 9. prosince, a tak se posledního rozloučení dočkala až dva týdny po smrti. Rodina jí ho vystrojila v rodném Miličině ve středních Čechách.

Nad rakví promluvila jedna z jejích dcer, moderátorka Ester Janečková, kterou známe nejen z Pošty pro tebe, ale také z pořadu Sama doma. Její svátek připadal právě na sobotu, ovšem Ester na to možná ani sama nepomyslela – celý den se nesl ve smuteční náladě.

„Máma byla hluboce věřící. Smrt nebrala jako konec, ale nový začátek. Tak se to tak snažíme brát i my,“ pronesla v miličínském kostele Janečková a sotva se při proslovu držela na nohou. Ve tváři měla vepsanou svou bolest, kromě toho krátce poté moderátorka musela bojovat s koronavirem, což ji také oslabilo. Teprve ve čtvrtek jí skončila izolace – stejně tak i dalším členům její rodiny.

VIDEO: Smutná Agáta na Vánoce s dcerkou nebude! A Ester musí odmítat hosty na pohřeb mámy

Také na pohřbu maminky jí byli oporou její nejbližší, především manžel Zdeněk, synové Cyril (21) a Kryštof (24) a také dcera Sára (9). Nechyběla ani sestra Ester, psychiatrička Dagmar Křížková (62). Kromě rodiny se přijela rozloučit i kamarádka zesnulé Marie Rút, režisérka Olga Sommerová (71). Kvůli vládním opatřením muselo být ale smutečních hostů jen dvacet, jinak by jistě zesnulou uctili i další známí.

Z kostela se pak rodina a přátelé Křížkové přesunuli na blízký hřbitov, kde rakev s ostatky pochovali do místní hrobky. Následně se všichni setkali na karu. Na něm mimo jiné pogratulovali Ester Janečkové k nedávným 48. narozeninám (měla je v úterý 15.12, poz. red.) a také jejímu sobotnímu svátku. Žal hodlá Janečková léčit prací – již v neděli se totiž chystá moderovat poslední adventní koncert České televize v kostele Cyrila a Metoděje v pražském Karlíně.

VIDEO: Ester Janečková: Moje sestra je lesba! Tak proč se synovec (†14) kvůli homosexualitě oběsil?

Video
Video se připravuje ...

Ester Janečková: Moje sestra je lesba! Tak proč se synovec (†14) kvůli homosexualitě oběsil? Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
81 fotografií