Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřela maminka moderátorky Ester Janečkové: Marie Rút Křížová (†84), byla významnou historičkou

Autor: ČTK - 
4. prosince 2020
23:15

Ve věku 84 let v pátek zemřela literární historička a mluvčí Charty 77 Marie Rút Křížková. Smutnou zprávu sdělila její dcera Dagmar Křížková. Marie Rút Křížková se zásadní měrou zasloužila o vydání díla básníka Jiřího Ortena. Věnovala se také literární tvorbě v terezínském ghettu.

Marie Rút Křížková se narodila v roce 1936 ve středočeském Miličíně. V roce 1968 absolvovala dálkově Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor čeština ­ pedagogika, specializace literární historie. Působila jako učitelka, vychovatelka, odborná pracovnice v Památníku Terezín a Středočeské galerii v Praze. Za normalizace byla Křížková lesní dělnicí a třídičkou pošty. Své zážitky z té doby sepsala do díla Svědectví, které nemohlo být vysloveno. Mluvčí Charty 77 byla od února 1983 do ledna 1984.

Křížková má tři dcery. Jednou z nich je herečka a moderátorka Ester Janečková, která je nemanželským dítětem divadelního režiséra a dramaturga Oty Ornesta, staršího bratra Jiřího Ortena.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

manunu ( 8. prosince 2020 06:58 )

Antonelikan: Chodím sem pro zábavu, abych viděla, jak se zdejší sprostý póvl vzteká.

manunu ( 8. prosince 2020 06:55 )

Antonelikan: Naposled na tebe reaguji. Disidenti byli špičkou ledovce vyjadřující přání mlčící většiny, představovali pokus obnovit v podmínkách diktatury nezávislé veřejné mínění. Chartisté vyzvali kom. vládu, aby přijala zodpovědnost za nedodržování lidských práv, k jejichž obraně se předtím sama zavázala. Charta 77 odhalila pokrytectví a lež systému a ukázala, jak jednotlivci mohou změnit svou společnost skrze nenásilný odpor. Nikdy jsem žádného chartistu neslyšela, aby znevažoval roli studentů v listopadových událostech. Píšeš bludy a já nemám zájem s tebou diskutovat.

manunu ( 6. prosince 2020 22:12 )

Antonelikan: Do soukromého života těchto lidí vám nic není.

manunu ( 6. prosince 2020 22:10 )

Antonelikan: Už jsem vám psala, že se s vámi nebudu špinit. Jste lidský odpad, který si své komplexy léčí na diskusích v bulváru. Statečným lidem z Charty 77 nesaháte ani k podrážkám bot.

jana999 ( 6. prosince 2020 17:29 )

určitě pro ty, které protekce dostala bez práce výš, jako janečkovou.

Zobrazit celou diskusi