Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Nešťastný osud Boženy Němcové: Geniální dílo, chudoba, milenci a rozvod, který se nekonal

1. prosince 2020
19:43

Dala by se označit za první českou feministku. Božena Němcová rozhodně nepasovala do ideálu manželky 19. století. Péče o manžela, domácnost a děti nebyla úplně její prioritou. Ve svém díle Ženám českým vášnivě obhajovala ženskou sílu a rovnost, zároveň ale toužila po lásce a citu. Milovala psaní, společnost a svobodu. S tímto postojem k životu však nesouhlasil její manžel Josef Němec, kterého jí vybrali rodiče, a který měl do Boženina ideálu vskutku daleko. 30. listopadu 1859 tak Josef sepsal žádost o rozvod, kterou však nikdy nepodal a nakonec s Boženou zůstal až do jejího posledního výdechu. Více se dozvíte v novém díle pořadu internetové televize Mall.tv Životy slavných.

Kdo byla Božena Němcová, jaké knihy napsala a jak zhruba plynul její život, jsme se všichni učili ve škole. Jedna z největších českých spisovatelek velmi brzy ztratila iluze o manželském životě. Její představy o lásce a romantice a rozplynuly, když si musela vzít o 15 let staršího Josefa Němce, kterému ale i tak porodila čtyři děti.

Manžel dokonce Boženu přivedl mezi osudovou společnost. Jelikož byl sám stoupencem národního obrození, svoji krásnou a mladou ženu přivedl mezi vlastence a Boženě tak změnil život. Začala se zajímat o českou literaturu a začala také psát. Navíc se jí dvořil nespočet mužů, kteří jí byli schopni nabídnout to, co hledala, ale u manžela nenacházela. Za svůj život se zamilovala mnohokrát. Nikdy to ale nemělo dlouhého trvání.

Božena se nakonec rozhodla, že se bude psaním živit. Nenechala si do toho od manžela mluvit, ale bohužel to nebylo tak snadné. Veškeré peníze, které vydělala rozdala nebo utratila a do rodinného rozpočtu toho moc nepřinesla. Její manžel byl navíc na sedm let odvelen do Uher a ona s ním odmítla jít s tím, že děti potřebují navštěvovat českou školu. I když měla na několik let od manžela klid, rodina se začala nořit do chudoby. Ona nebyla schopná vydělat peníze a tak žebrala u známých aspoň o jídlo a manželovi navíc odstavili výplatu. Takže rodině neměl co posílat. Aby toho nebylo málo, syn Hynek podlehl tuberkulóze a i Boženu začaly sužovat nemoci. V tomto těžkém období ale napsala své největší dílo Babičku.

Když se vrátil její manžel z Uher, našel zuboženou rodinu bez peněz. Nechápal, že to Božena mohla nechat dojít tak daleko a ve vzteku jí během hádek několikrát praštil, až ji musely zachraňovat její děti. V té době Josef sepsal žádost o rozvod. Nikdy ji ale nepodal. Ani když se Božena rozhodla utéct do Litomyšle, kde chtěla psát. Její zdravotní stav jí to však už nedovoloval. Nakonec si pro ni její manžel přijel a odvezl ji domů, kde s ní počkal na smrt.

Manžel Josef Němec svoji ženu přežil o 17 let. I přes osobní spory se velmi aktivně snažil o vydávání díla své manželky. Významně tak přispěl k uchování jejího odkazu. 

sharka ( 2. prosince 2020 08:25 )

přečtěte si knihu Pláč princezen Kuronských .. a že ji Němec zbil? On pošle peníze a ona je rozfrcá? Děti mají hlad a ona půjčuje??? Nepraktická byla až to bolelo...ona i babička Novotná, měla boty z toulavýho telete a Barunka se v této ženě zhlédla... a napsala o ní Babičku..koukněte se na to putování Babičky za Jiřím...a návrat zpět...ale bez růžových brejlí..

corsa ( 2. prosince 2020 00:25 )

Ve škole jsme se neučili pravdu. Božena Němcová byla nemanželskou dcerou sestry kněžny Zaháňské a byla dána do výchovy Terezii Novotné, která se pak provdala za Johanna Pankela. Aby se utajil nemanželský porod, změnil se rok narození Boženy Němcové, která byla ve skutečnosti starší, než se uvádělo.

Zobrazit celou diskusi