Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Geniální Mozart zemřel v bídě: Večírky, karban, ženy a konec v hromadném hrobě

29. října 2020
06:00

29. října 1787 proběhla v Nosticově (dnes Stavovském) divadle premiéra opery Don Giovanni, kterou geniální skladatel Wolfgang Amadeus Mozart dokončoval těsně před jejím začátkem. Sklidil obrovské ovace. I přesto, že byl lidmi, především Pražany, milován, zemřel v bídě a jeho tělo bylo vhozeno do hromadného hrobu. Proč tomu tak bylo a jaký byl jeho život? To zjistíte v pořadu internetové televize Mall.tv Životy slavných.

Když byl Wolfgang Amadeus Mozart malý, málem zemřel na neštovice, které ho zastihly, když byl na menším turné na Moravě. Jeho otec Leopold si totiž už dávno všiml, že má Wolferl, jak mu doma zdrobněle říkali, geniální hudební talent. A rozhodl se z něj vytěžit nějaké peníze. Tak začala pouť cestování po Evropě, kde malý Wolfgang oslňoval posluchače.

Čím byl ale starší tím víc toužil po samostatnosti, chtěl skládat vlastní věci a hlavně...chtěl se vymanit z vlivu svého otce a arcibiskupství, pod jehož vedením skládal. Navíc se ještě oženil s Constanze, dcerou své bývalé bytné, a tak vztahy s otcem zcela zpřetrhal. Přestože právě v této době vznikly jeho opery Idomeneus nebo Únos ze Serailu, Mozart byl stále bez peněz. Stál za tím bohémský život - večírky, karban, kulečník a ženy.

Ve třiceti letech dostal Mozart nabídku ke zkomponování opery přímo od císaře. Tak vznikla slavná Figarova svatba, která však císařský dvůr neoslnila. Pražané ji však přijali s velkou slávou. A tak vznikl slavný vztah mezi Mozartem a Prahou, Mozart zde pak představil další své opery.

I přes tuto velkou slávu Mozarta stále trápila chudoba. V jeho 35 letech se nakazil streptokokem, který se šířil z vojenské nemocnice a nakonec zemřel v totální bídě. Jeho ostatky byly hozeny do hromadného hrobu. Několik dní po Mozartově smrti Pražané uspořádali tryznu v chrámu sv. Mikuláše, kam přišlo na 4 000 lidí.

 

Zobrazit celou diskusi