Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Milovaný i nenáviděný Napoleon Bonaparte: Ambiciózní vojevůdce zemřel ve vyhnanství

17. října 2020
07:28

Francií milovaný a později k smrti nenáviděný. Napoleon Bonaparte se v průběhu svého života zasloužil o velké činy, které ho ve své době uvedly na piedestal. Z velké výšky se však velmi tvrdě padá. A to byl i jeho případ. 15. října roku 1815 byl vysazen na ostrově Svatá Helena, kde dožil poslední léta svého života ve vyhnanství. Jaký byl jeho příběh? To se dozvíte v dalším díle pořadu Životy slavných internetové televize Mall.tv.

Kdo by čekal, že se jména Napoleon Bonaparte bude celých 15 let bát celá Evropa? Lidé, se kterými prožíval své dětství, asi ani ne. Později však zvítězila jeho ambicióznost, touha po vědění z oblasti vojevůdství, záliba v mapách a v matematice. Napoleon se toho zkrátka nebál a šel si za svým.

To se mu vyplatilo v dobách Velké francouzské revoluce, kdy na sebe dokázal upozornit v bojích ve městě Toulon nebo v pařížských ulicích. Napoleon byl za své schopnosti povýšen na generála a Francie mu začala padat k nohám. Nechal se jmenovat jedním ze tří konzulů s téměř absolutní mocí a nakonec se sám prohlásil císařem a později i italským králem. Byl na vrcholu, což znamenalo, že bylo otázkou času, kdy se najde někdo, kdo ho bude chtít poslat ke dnu.

Anglie, Rakousko a Rusko. Tyto tři velmoci (ke kterým se postupně přidávaly další země) už nechtěly Napoleona dále trpět. V následujících letech se proto rozhořely boje v několika bitvách, které začaly Evropu pomalu, ale jistě devastovat. V některých si Napoleon vedl skvěle. Jiné však zničily jeho slavnou Velkou armádu. Jeho generálové a francouzský lid ho opustili, a tak byl nucen poprvé vyrazit do exilu na ostrov Elba.

Ještě však dostal jednu šanci zamíchat s kartami osudu. Jelikož byl francouzský lid nespokojený s návratem Ludvíka XVIII. na trůn, Napoleon se vrátil do Francie a nastalo tzv. Stodenní císařství. Nakonec ho ale jeho nepřátelé v bitvě u Waterloo rozdrtili s konečnou platností. Napoleon podruhé abdikoval a dožil svůj život ve vyhnanství na ostrově Svatá Helena.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi