Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hrdina českých zemí Přemysl Otakar I.: Co všechno musel podstoupit kvůli Zlaté bule sicilské?

Aktualizováno -
26. září 2020
08:39
26. září 2020
06:05

Zlatá bula sicilská je dokument, který změnil vnímání českých zemí v tehdejší středověké společnosti evropských zemí. A to vše díky panovníkovi, který neváhal pro svoji zemi udělat to, co bylo potřeba. Ačkoliv to dnes zní až neuvěřitelně. Co musel Přemysl Otakar I. podstoupit? To zjistíte v pořadu internetové televize Mall TV Životy slavných. 

Zlatá bula sicilská byla 26. září 1212 vydána Přemyslu Otakarovi I. v Basileji budoucím říšským císařem Fridrichem II. jako odměna za podporu, kterou mu věnoval v bojích o říšskou královskou korunu. Tento dokument potvrzoval Přemysla Otakara I. jako českého krále a jeho potomky jako právoplatné dědice trůnu. Tomu ale předcházely nepříjemné situace, kterými si musel Přemysl projít.

Jak už to tomu bývalo, Přemyslovci se vždy o korunu rvali hlava nehlava. A ani Přemysl Otakar I. toho nebyl ušetřen. Nakonec se však vlády chopil v roce 1197 a spolu se svým bratrem Vladislavem Jindřichem stabilizovali situaci. Pak ho ale čekal důležitější úkol. Znovu dosáhnout na královský titul, který bude dědičný.

Přemysl se tedy rozhodl (po vzoru svých předků) pomoct říšskému císaři. V té době o tento titul bojovali dva muži: Filip Švábský a Ota Brunšvický. A že to byly zajímavé souboje, hlavně poté, co se do nich přimotal také papež Inocenc III. Přemysl Otakar I. tak musel operativně měnit strany podle toho, jak mu to nejlépe vyhovovalo. Nakonec však všechno vyřešil panovník Sicilského království Fridrich II., který zvítězil ve volbách říšského císaře nad Otou Brunšvickým. Přemysl Otakar I. ho tehdy neváhal podpořit v cestě k moci, a tak se mu dostalo jeho vysněné odměny - královského titulu i pro své potomky a suverenity Českého království ve Svaté říši římské.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luxardo ( 26. září 2020 12:15 )

Jenom Ottokar. Označení !přemyslovci! přidal až Palacký na základě falešných rukopisů KD aZH . Jejich falzum bylo potvrzeno 14 dní po smrti
Palackého. Neměli bychom být stále utvrzování ve lži. Je možno ověřit v
originálu tkzv. bully sicilské psané ovšem v latině.

Zobrazit celou diskusi