Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krutý diktátor Kim Ir-sen: Odpůrců se zbavoval po statisících

9. září 2020
07:48

Korea, 9. září 1948. V tento den se pro Kim Ir-sena, muže, který stál v centru založení nového státního útvaru Korejské lidové republiky, začaly psát dějiny. Tento mladý, charismatický muž, jehož největším snem bylo sjednotit Koreu, nasával komunistickou ideologii a Stalinovy názory, vyhladil statisíce svých odpůrců a pomocí propagandy dosáhl obrovské moci.  

Kim Ir-sen se narodil 15. dubna 1912 v malé vesnici blízko Pchjongjangu. V dětství ho zasáhl traumatický zážitek, který ho navždy pošramotil. Jeho tatínek byl totiž zavřený do vězení kvůli tomu, že se účastnil protestů proti japonské nadvládě. Tehdy ho sedmiletý Kim spatřil zlomeného a zmláceného ve vězeňské cele. Když později rodina utekla do Číny, přidal se Kim ke komunistickým partyzánům a po přesunu do Sovětského svazu začal nasávat komunistickou ideologii a zejména Stalinovy názory.

V roce 1945 po 2. světové válce se začalo válčit v Koreji proti Japonsku. A Kim se vrátil z exilu, aby se chopil příležitosti. Začal budovat svůj sen o absolutní moci. O tři roky později měl svoji republiku - Severní Koreu, velkou armádu a jasný cíl. Podrobit si i Jižní Koreu, aby mohl neomezeně vládnout celé zemi. Boje se vlekly a umíraly miliony lidí. Obě země byly zdevastované a vyčerpané a v roce 1953 nakonec podepsaly příměří. 

I když Kim Ir-sen nedosáhl svého cíle a nesjednotil celou Koreu, s vervou se vrhl na krutovládu v Severní Koreji. Všech svých odpůrců a kritiků se zbavoval po statisících. Buď byli zabiti nebo odsunuti do pracovních táborů, které byly mnohem horší než smrt popravením. Celou zemi navíc ovládala propaganda. Ta se stala středobodem všeho a kolem Kim Ir-sena vytvořila kult osobnosti hodný Boha. Kim byl zkrátka všudypřítomný, všechno viděl a slyšel. Nutil obyčejné občany donášet na sebe a nebyl problém někoho krutě potrestat za to, že měl například portrét Kim Ir-sena vytištěný na nedostatečně kvalitním papíře. 

V tomto duchu trvalo období jeho vlády až do roku 1994, kdy zemřel na selhání srdce. I když se s týmem lékařů snažil dožít 120 let. Sice nesjednotil Koreu, povedla se mu ale jiná věc. Postupným předáváním své moci synovi Kim Čong-unovi z něj udělal nezpochybnitelného nástupce. Založil tak dynastii v komunistickém režimu. A to se nepovedlo nikomu dalšímu. A co víc? Tato dynastie v Severní Koreji vládne dodnes v čele s Kim Ir-senovým vnukem Kim Čong-ilem. Země samotná však strádá. Ekonomická krize, hladomor, to je jen výběr z toho, co obyvatele země v minulosti trápilo nebo ještě stále trápí. A kdoví, co ještě budoucnost přinese...

manunu ( 9. září 2020 17:12 )

maxipes-fik: Přesně tak.

SCHWARZENBERG ( 9. září 2020 16:48 )

A kolik lidí umučila, okradla a povraždila katolické církev ? Kolik dětí zprznili pedofilní fráterníci ?

Zobrazit celou diskusi