Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Král Slunce Ludvík XIV.: Armáda milenek a výkaly v luxusním sídle ve Versailles

1. září 2020
05:45

Přesně před 305 lety ležel na smrtelné posteli jeden z nejvýznamnějších panovníků Francie Ludvík XIV., kterému se přezdívalo Král Slunce. Ludvík miloval svůj majetek, milenky, sex, ale v hygieně se příliš nevyžíval. Proč mu tak lidé začali říkat Král Slunce, jak se dostal na trůn, jakým byl vladařem a co bylo příčinou jeho smrti? To se dozvíte v novém pořadu internetové televize Mall TV Životy slavných. 

Ludvík XIV. se stal francouzským králem už ve svých čtyřech letech. Místo něj se však vládnutí chopila jeho matka Anna Rakouská společně s kardinálem a prvním ministrem Julesem Mazarinem, který zcela zásadně ovlivnil styl, jakým se později Ludvík chopil vládnutí. 

7. června 1654 probíhá oficiální korunovace. Ludvíkovi bylo necelých 16 let. Rok po korunovaci pronesl legendární slova „L´État, c´est moi – Stát jsem já“, čehož se opravdu držel. Avšak jeho vojenské úspěchy byly kolísavé a první kritici začali vystrkovat růžky. Nelíbilo se jim ani to, jak Ludvík zacházel s penězi ze státní pokladny. To mladého krále ale zas tak moc netrápilo.

Místo toho postavil sídlo pro svůj dvůr ve Versailles, což sice zabralo 50 let, ale stalo se středem celé Francie. Palác napěchovaný zlatem se ve své době hemžil kurtizánami, pořádaly se v něm večírky plné sexu nebo baletní představení. Palác byl ale také plný špíny a zápachu fekálií. Hosté u dvora totiž neváhali močit ze schodišť, v rozích místností nebo zkrátka tam, kde bylo zrovna "volno". Latríny jim prostě nestačily. Navíc se nikdo u dvora nemyl, protože to bylo údajně škodlivé pro tělo. Vůně se tedy z paláce rozhodně nelinula. Ludvíkův osobní život to však nijak neovlivnilo. Měl sice jen jednu ženu Marii Terezii Habsburskou, ale také dalších šest oficiálních milenek. A hodně dětí - dospělosti se však dožilo jen jediné - nejstarší syn Ludvík.

Ke konci Ludvíkova života se idyla ve Versailles zbortila. Další války, především se Španělskem, zemi finančně zcela zruinovaly. Navíc v roce 1709 postihl Francii kvůli neúrodě hladomor, při němž zahynulo na 600 tisíc lidí. To už prostý lid ani dvořané nemohli skousnout a začali Ludvíka, který vládl dlouhých 72 let, nenávidět.

Poslední minuty slavného vladaře Ludvíka XIV. nebyly nic moc. Král, který miloval luxus, erotické hrátky se svými milenkami, dobré jídlo a nekončící večírky, umíral v bolestech na gangrénu, která se mu z nohy rozšířila do celého těla - na amputaci již bylo pozdě, i když to lékaři zkusili. Tak skončil vládce, který si nechával říkat Král Slunce, a který dovedl Francii na výsluní slávy.

SCHWARZENBERG ( 1. září 2020 13:06 )

Šlechta byla vždy banda degeneriků. Stačí se podívat na Karla von Schlafenberga, to je dítě incestu.

iFender ( 1. září 2020 11:58 )

Jak zpival Karel Gott ten Mistral,ne? "Prominte mi mily pane,ze jsem se vam za ty vrata vysraaaal.......

bullshit ( 1. září 2020 07:52 )

Jediná hláška co je pravdivá i dnes: Nelíbilo se jim ani to, jak Ludvík ( zvaný dnes Andy ) zacházel s penězi ze státní pokladny.

majojo ( 1. září 2020 06:06 )

Takovou snůšku historických nepravd jsem už dlouho nečetla - kromě v zv. historických románech, ale tam má autor právo trošku si zabájit. Novinář si maá fakta ověřovat, ne čerpat informace z každé blbiny, kterou si přečte.

Zobrazit celou diskusi