Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kouzelná cesta velkého Houdiniho: Při legendárních únicích riskoval život, nakonec ho zabilo slepé střevo

25. října 2020
15:37

Kouzla a čáry. To byla náplň života slavného iluzionisty a mistra na útěky všeho druhu Harryho Houdiniho. Za svůj život přivedl k úžasu mnoho diváků, kteří při jeho tricích nevěřili vlastním očím. I když při svých vystoupeních často balancoval mezi životem a smrtí, dostihl ho až zánět slepého střeva. Jaká byla životní cesta muže, který doslova okouzlil celý svět? Sledujte nový díl pořadu Životy slavných internetové televize Mall.tv.

24. října roku 1926 velký Harry Houdini vystoupil v detroitském Garrickově divadle. Předvedl to nejlepší ze svého repertoáru a během svého čísla dokonce dvakrát omdlel. V tu chvíli ještě nikdo netušil, že to bylo jeho poslední vystoupení. Za necelý týden po něm totiž Houdini zemřel na zánět slepého střeva.

Harry Houdini se narodil jako Erik Weisz v Budapešti roku 1874. Když mu byly čtyři roky, odstěhoval se se svojí rodinou do Spojených států. Společně s rodiči a sourozenci však žil jen do svých 12 let. Pak utekl z domu a začal se živit sám. Čistil boty nebo prodával noviny. Pak se mu ale do ruky dostala kniha, která ovlivnila celý jeho život. Šlo o memoáry velkého francouzského kouzelníka Roberta Houdina. A tady začala Erikova kouzelnická cesta.

Zpočátku předváděl jednoduché kabaretní triky společně se svojí manželkou Bess, která mu dělala asistentku. Postupně se naučil hodně triků i svoje první úniky. A nakonec se i na něj usmálo štěstí, protože si ho všiml manažer Martin Beck, který mu doporučil zaměřit se hlavně na útěky, protože to lidi zajímá.

A tak se zrodila velká Houdiniho čísla: únik ze svěrací kazajky, únik z vězení Scotlandyardu, Čínská vodní mučírna nebo pohřeb za živa - ten vznikl po smrti Harryho matky, kterou velmi miloval a postupně začal propadat tématice posmrtného života. Všechna tato čísla nechávala divákům rozum stát. Houdini byl na vrcholu své slávy.

Ale ani velký Houdini, mistr neuvěřitelných úniků, nedokázal utéct před vlastní smrtí, která ho zastihla poměrně rychle a nečekaně. Když zemřel, bylo mu 52 let. Jeho kouzelnická cesta však zanechala na tomto světě nezapomenutelnou stopu, ze které čerpají začínající i pokročilí kouzelníci dodnes.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi