Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Charles Darwin a teorie evoluce: Strach ho umrtvil na 8 let, pak ho zneužili nacisti

24. listopadu 2020
06:28

Charles Darwin 24. listopadu roku 1859 vydal knihu s celým názvem O vzniku druhů přírodním výběrem, neboli uchováním prospěšných plemen v boji o život. A tím svým kolegům pěkně zamotal hlavu. Moc dobře věděl, že se to stane. S vydáním svých poznatků proto také váhal dlouhých osm let. Čtenáři knihy pojali podezření, že člověk podle Darwinových slov pochází z opice, a na jeho hlavu se snesla kritika. Darwin však nebyl zpočátku takto jednoznačný. Neodsuzoval ani na církevní pohled na původ živých organismů. Kým vlastně byl Charles Darwin? To se dozvíte v novém díle pořadu internetové televize Mall.tv Životy slavných.

Charles Darwin se narodil 12. února 1809 v Anglii. Jeho otec byl lékař a stejně tak jeho dědeček. To, že bude Charles pokračovat v rodinné tradici, se tedy nabízelo. A tak se i stalo. Nicméně tehdejší lékařské postupy mu připadaly příliš kruté a proto utekl ke studiu biologie. Když se to ale dozvěděl jeho otec, přihlásil ho místo medicíny na Christ's College Univerzity v Cambridge. 

Nakonec se však k biologii zase vrátil. Dokonce odcestoval na pětiletou výpravu, která ho zavedla na místa, o kterých se mu ani nesnilo. Dostal se na Galapágy nebo do Ohňové země, kde se potkal s místními domorodci. Díky přírodě, domorodcům nebo živočišným druhům, které mohl studovat se mu dostaly do hlavy zárodky myšlenek, které později obrátily tehdejší svět na ruby.

Po návratu domů Darwin svoje myšlenky dal dohromady, ale knihu se bál vydat kvůli reakcím okolí, protože by to bylo, podle jeho slov, jako přiznat se k vraždě. Po osmi letech ale změnil názor a knihu vydal. A okolí samozřejmě pobouřil. Přestože se Darwin nezmínil o vzniku žádného konkrétního druhu, v jeho knize je uvedená věta, která zní: „Mnoho světla bude vneseno do původu člověka“.

A právě tuhle větu společně s dalšími nepřímými náznaky si řada čtenářů vyložila jednoznačně: „Člověk pochází z opice“. Tuto myšlenku nakonec sám biolog připustil ve své další knize.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 24. listopadu 2020 09:53 )

Sit veni verbo..Kdybychom ve vyvoji cloveka sli zpatky, prekem bude lidoop, nikoli opice.Tedey homo errectus.TRochu nejasne jsou nalezy z Himalaji, kde nasli nejaky druh predka.Genericky dost nejasne

sorgedoktor ( 24. listopadu 2020 09:51 )

...Evolucni teotie Darw. jakoz i kniha O puvodu druhu nema s nacismem nic spolecneho. Ono pokud nektere vety ci myslenky nejsopu zcela jednoznacne, da se to vselijak v prekroutit

Zobrazit celou diskusi