Kdepak zlato, korál!

Málokdo ví, že překrásné náušnice ve skutečnosti celé zlaté nebyly. Tak je pouze na plátně zachytil malíř Hellich. Proč? To se už asi nikdy nedozvíme... Skutečný šperk totiž víc než zlatem září červení!

„Náušnice jsou vyrobeny ze zlata zdobeného na objímkách rytým dekorem a je v nich osazen mořský korál. Jsou dlouhé 5,5 cm,“ popsala pro Blesk.cz  Mgr. Lucie Kodišová, Ph.D. z oddělení starších českých dějin Národního muzea. 

Náušnice Boženy Němcové zachycené na slavném obraze.
Autor: Národní muzeum

Uvidíme originál?

Náušnice vyrobené v první polovině 19. století se do Národního muzea dostaly přímo z pozůstalosti Boženy Němcové. „Dlouhodobě byly vystaveny v expozici zámku Vrchotovy Janovice. V současnosti pracujeme na zhotovení jejich věrné repliky, která bude vystavena spolu s dalšími osobními předměty Boženy Němcové ve Vrchotových Janovicích,“  vysvětlila Kodišová.

Uvidí návštěvníci muzea někdy i vzácný originál? „Originál vystavíme v Klenotnici v historické budově Národního muzea na Václavském náměstí,“ slíbila kurátorka s tím, že cenu náušnic lze jen obtížně vyčíslit. „Netkví ani tak v použitém materiálu, ale v historické hodnotě a nenahraditelnosti tohoto dotýkaného šperku,“ dodala Kodišová.

Obraz těšil i prezidenta Masaryka

Plátno bez rámu s podobiznou Boženy Němcové vzniklo ve 40. letech 19. století a má rozměry 70 x 57 cm. Během svého uměleckého života se několikrát stěhovalo. V roce 1929 bylo prodáno do sbírek Pražského hradu. Obrazy pro Pražský hrad vybírala podle přísných odborných kritérií dcera prezidenta Masaryka Alice Masaryková.

Fotogalerie
7 fotografií