Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Božena Němcová: Nymfomanka uvězněná v nešťastném manželství s násilníkem

Autor: ekd, zf - 
3. října 2022
06:01

Božena Němcová byla pěkné kvítko. Dokonce mnohem větší, než by se mohlo zdát z úspěšné televizní série České televize. Na druhou stranu, divíte se jí?

Představte si, že jste mladá a krásná dívka v rozpuku, po které letí polovina sociálních sítí, a vaši rodiče se rozhodnou, že si vezmete movitého a o patnáct let staršího pantátu. Dnes byste je s tímto nápadem poslali nejspíš k šípku a vaši followeři by je vypískali, ale za Boženiných časů se rodiče museli ctít a poslouchat. Takže namísto s pohledným mladým čeledínem skončila 17letá Němcová se „starým“ nudným úředníkem Josefem Němcem.

Boženu milovali všichni. Ve spisovatelských kruzích byla oblíbená nejen pro svůj bystrý mozek, ale i pro zcela jiné půvaby! Dokonce i její ženská rivalka Karolina Světlá uznala, že Božena měla jakousi spalující jiskru, že byla zkrátka úchvatná. Zamotala hlavu nejednomu mladíkovi. Měla štěstí, kolem roku 1848 byla společnost značně liberální, a manželství se proto nepovažovalo za vadu na kráse. Kromě toho si manželé Němcovi zrovna dvakrát nerozuměli.

Video  Našli jsme pravnučku Boženy Němcové: Z té podoby až mrazí!  - Zuzana Bubílková, Lukáš Červený
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Božena nebyla žádná puťka, kterou by Josef upoutal k plotně a čtyřem dětem, které spolu měli. Dnes by jejich (mnohdy dokonce fyzické!) neshody řešila terapie, tenkrát to řešily její milostné pletky mimo jejich svazek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.