Zatímco první díl minisérie Božena, kde se mladá Barbora Panklová proti své vůli provdá za Josefa Němce, sledovalo celkem 1,57 milionů diváků starších 15 let, druhý díl, kde se v ní začíná formovat nadaná literátka, si nenechalo na ČT1 ujít 1 milion a 683 tisíc lidí. Není nejspíš divu, že se tohle pokračování stalo nejsledovanějším pořadem nedělního večera a také celého dne a daleko za sebou nechalo krimi Miss Hanoi na Nově (907 tisíc diváků) či Bony a klid 2 na Primě (285 tisíc diváků). Životopisný příběh první české spisovatelky, která si musela vydobýt své místo ve světě mužů v nelehké době 19. století, zabodoval i napodruhé.

Druhý díl však přinesl i něco jiného než národnostní obrození mladé ženy, která se dostává do společnosti české kulturní elity. Mapoval její vztah s mladým básníkem Václavem Bolemírem Nebeským, jenž se stal spisovatelčinou první velkou láskou. Režisérka Lenka Wimmerová (49) se nebála erotických scén, a tak předvedla Boženu Němcovou v podání Anny Kameníkové (26) v několika hodně žhavých scénách, v nichž mladá herečka ukázala i něco málo ze svého těla. Ať už šlo o první milování v posteli, kde jí ňadra překrývaly pouze dlouhé vlasy, anebo o žhavou soulož ve stoje v průchodu.

VIDEO: Božena Němcová. Hořký konec největší české spisovatelky a velmi nekonvenční ženy

„Bude se v dalších dílech taky tak hojně souložit? Zatím to spěje spíš k 50 odstínům Boženy, než k mapování života spisovatelky,“ rýpnul si jeden divák, kterému přišlo, že znázornění Boženina intimního života zabralo výrazněji prostoru než setkání s Karlem Havlíčkem Borovským, Františkem Ladislavem Čelakovským, Josefem Kajetánem Tylem či Karlem Jaromírem Erbenem. „Je to seriál o spisovatelce, která je v povinné četbě základní školy. Chtěli jsme, aby děti do školy získaly přehled o jejím životě a díle. Zatím člověk nabývá dojmu, že víc souložila, než psala... Nejsme puritáni, ale spousta věcí by se dala jen naznačit. Lidská fantazie je leckdy mocnější než scéna v přímém přenosu.“

„Pro mě je to zbytečné, rušivý element a celkově kazí dojem. Nechápu, proč všude musí cpát za každou cenu erotiku. Kvalitní film nebo seriál tohle vůbec nepotřebuje,“ souhlasila i další dáma. „Je mně to líto, jako spisovatelky si ji vážím, pohádky jsou úžasné, ale po zhlédnutí seriálů se mi trošku zprotivila. I když jsem to o ní četla, vidět to, je rozdíl,“ domnívala se.

„U mě je to naopak. Až teď mě zajímá, díky tomuto seriálu. Vidím, jaká byla, jaký měla život, a moc se mi líbí. Již jsem si objednala její díla. Až teď ji vnímám jako výraznou osobu a ženu s velkým Ž,“ oponovala jí jiná.

VIDEO: Našli jsme pravnučku Boženy Němcové: Z té podoby až mrazí!

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Našli jsme pravnučku Boženy Němcové: Z té podoby až mrazí! Zuzana Bubílková, Lukáš Červený

„Na druhý díl jsem se koukala s dětmi (12 let – kluci), ať z té historie něco ví, nemám ráda jen těch pár řádků v dějepisu... No, tak ví… Ke konci mi říkali, že to byla spíše sexuální výchova. A hledali jsme, kdy se vynalezl kondom,“ přidala peprný zážitek jedna divačka. „Muselo se půl dílu odehrávat v posteli? Přesvědčila jsem patnáctiletou dceru, aby se taky dívala... No, byla z toho trochu... vykolejená,“ přitakala další.

Našli se i tací, co seriálu vytýkali lehce „bulvární pojetí“ či moderní způsob mluvy, kdy Božena odpovídá slovem „jo“ a používá termíny jako „cigáro“.

Kladné reakce však převládají. „Líbilo se mi to. Byla to normální žena, která toužila po lásce a objetí z lásky. I když se s Němcem měla na tu dobu dobře, tak láska si nevybírá. Seriál moc povedený. Úžasné,“ shodují se nadšené divačky.

„Vdávala se aniž by chtěla, bez lásky... Musela si vzít člověka, který byl pro ni studený čumák (mimochodem skvěle zahráno), pak najde někoho, kdo jí rozumí, je mladý... A poprvé se opravdu zamiluje. A postelové scény? Pro co jiného ženy asi tenkrát byly? Všechno se v tom seriálu pěkně ukazuje. Já tam cítila oheň, vášeň, bolest, lidskost, talent. Na tu dobu prostě byla jiná, výjimečná. Proč by i v tom čase nemohla být žena vášnivá? Co je na tom divného? Bojíme se vidět ji i jinak, než jsme se učili?“ nadhazují významně.

Fotogalerie
183 fotografií