V pátek ráno se Pražanům naskytl nevídaný pohled. Policisté se samopaly a v kuklách oblehli Národní muzeum. Naštěstí se nejednalo o loupež. Důvod jejich přítomnosti byl přesně opačný. Dohlíželi totiž na bezpečný převoz cenných exponátů, které do Prahy zapůjčil egyptský stát.

Světová výstava

O výstavě Sluneční králové se hovoří jako o události světového formátu. Egypťané totiž do zahraničí své archeologické vykopávky zpravidla nepůjčují. Z toho důvodu byla skladba cenných artefaktů pojištěna na částku přesahující miliardu korun. „Ačkoliv historická hodnota je nevyčíslitelná,“ upozorňuje Lukeš. Jak náročný je takový převoz?

Letecky i po silnici

Zabalené exponáty putovaly nejprve letecky do Frankfurtu, odkud je do Prahy dovezly dva nákladní vozy. Na území Čech převzala nad nimi dohled Policie ČR. „Letecký spoj z Káhiry dosedl na dráhu letiště zhruba ve čtvrtek okolo osmé hodiny večerní. Po půlnoci nákladní vozy překročily hranice u Rozvadova a tehdy jsme nad nimi převzali dozor,“ sdělil Blesk.cz vedoucí tiskového oddělení policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Video
Video se připravuje ...

Takhle v Národním muzeu probíhalo vykládání několika beden, v nichž byly uskladněny vzácné exponáty pro chystanou výstavu Sluneční králové. David Zima

Policejní ochrana spočívala jednak v doprovodu několika policejních vozidel a také v monitoringu vrtulníkem, který nad celou cestou do Prahy bděl z výšin. V Praze se vozy objevily nad brzkým ránem, aby cestu zakončily před osmou hodinou ranní u bran muzea. „Do akce bylo zapojeno přibližně 20 policistů, kteří náklad po celou dobu převozu nespustili z očí,“ sdělil Moravčík.

Komplikace nenastaly

Podle Moravčíka byl převoz exponátů standardní a neproblematický. Nekomplikovala jej ani situace na silnicích. „S takovou bychom si ale poradili, protože kdyby třeba k dopravním komplikacím došlo, nákladní vozy byly doprovázené policejní kolonou s výstražnými světly. Byla by tudíž na místě možnost využít právo přednostní jízdy, poněvadž jakékoliv zdržení či zastavení je bezpečnostní riziko. To platí jak při převozu chráněných osob, tak i u převozu takto cenných artefaktů.“

Kdy se co chystá?

Výstava Sluneční králové se v Národním muzeu otevře veřejnosti 31. srpna. Trvat bude do února příštího roku. Podle emeritního ředitele Českého egyptologického ústavu Miroslava Vernera nabídne reprezentativní vzorek toho nejlepšího a nejvzácnějšího, co čeští archeologové a egyptologové objevili při vykopávkách v lokalitě Abúsír, kde se nachází nekropole egyptských panovníků.

„Bude představen velmi malý, zato však reprezentativní výběr z obrovského množství historicky a mnohdy i umělecky nesmírně cenných památek, které se našim archeologům podařilo objevit,“ sdělil Blesku Verner. „Naše veřejnost uvidí například jednu ze soch krále Raneferefa, která má nevyčíslitelnou cenu. Jde o unikát. Dále půjde o soubor devíti soch z hrobky princezny Šeretnebtej, nebo socha sedícího písaře. Mezi další nesmírně cenné objevy ale patří i papyrusový archiv ze zádušního chrámu či drobnější artefakty z královských hrobů nebo z hrobů velmožů. K vidění budou i kamenné nádoby, předměty každodenního užívání.“

Výstava bude probíhat v přízemí muzea na ploše zhruba 1 300 metrů čtverečních. Podle ředitele Lukeše bude k vidění přibližně 200 předmětů různých velikostí a různého stáří, přičemž ty nejstarší pochází z éry 3 000 let před naším letopočtem. Konkrétně z Egypta jich míří zhruba 100, zbytek je z jiných českých i zahraničních institucí. „Egyptská strana takový konvolut předmětů do zahraničí ještě nepůjčila. Z toho důvodu jde skutečně o výstavu světového formátu,“ uzavírá.

Fotogalerie
52 fotografií