Smutek teď panuje na katedře sociologie. Před několika dny totiž zemřela jedna z tamních oblíbených pedagožek, Markéta Sedláčková (†43), manželka známého českého ekonoma a bývalého poradce prezidenta Václava Havla Tomáše Sedláčka. Kromě FF UK pracovala také v Sociologickém ústavu Akademie věd, specializovala se na důvěru, sociální kapitál a demokracii, v poslední době zkoumala také depresi jako sociální fenomén. Zpráva o její smrti její rodinu, kolegy i studenty, mezi nimiž byla oblíbená, zasáhla jako blesk z čistého nebe. 

„Zaskočeni zármutkem oznamujeme všem přátelům a známým, že 16. dubna po intenzivní nemoci odešla ke svému nebeskému Otci,“ stojí na parte, které je zveřejněno na webových stránkách katedry. Truchlí po ní manžel Tomáš, jejich syn, rodiče i bratr s rodinou.

„Jsem dost plný emocí. O té nemoci prakticky nic nevím. Vím jenom, že to byla vážná nemoc a přišla tak rychle, že jsem se to dozvěděl v podstatě v den, kdy zemřela. Předtím nějakou dobu měla potíže, které vypadaly na běžnou angínu. Bylo to bohužel velmi náhlé,“ popsal pro Blesk.cz vedoucí Katedry sociologie FF UK, Markétin dlouholetý kolega a známý sociolog Jiří Vinopal. „Nemám žádnou informaci, že by to bylo kvůli koronaviru. Že by v tom byla nějaká souvislost, to nepadlo z žádné strany,“ dodal s tím, že Markéta na katedře pracovala více než dvacet let.

„Nemám slov, to se nemá dít. Markéto, chybíš už teď,“ napsal na Facebooku proděkan Filozofické fakulty UK Jan Sládek v pondělí pozdě večer.

Dojemné rozloučení

Jiří Vinopal také na webu katedry zveřejnil dojemné prohlášení. „Těžko se mi píše, neboť se mi takové věci těžko vůbec věří. S Markétou jsme v roce 1996 společně nastoupili do prvního ročníku sociologie; ve stejném termínu jsme obhajovali diplomovou práci a skládali státní zkoušku pětiletého magisterského studia; vzápětí jsme současně nastoupili na doktorát. Po nějaký čas jsme se setkávali při zaměstnání v Sociologickém ústavu AV ČR a o pár let později opět znovu na katedře. V podobné okamžiky jsme si našli své životní partnery, založili rodiny a přivedli na svět potomky… Bohužel se toto naše spoluputování rozpojilo příliš, příliš brzy; a bohužel tím nejhorším myslitelným způsobem,“ napsal s tím, že její životní nadhled bude chybět kolegům i studentům.

„Všichni přicházíme o moudrou kamarádku a kolegyni, která nás obohacovala tím, co se v průběhu života dokázala učit o sobě samotné i o svém okolí. A která na základě vlastních zkušeností a poznání chápala, že pomáhat je smyslem života,“ napsal Jiří Vinopal a dodal slova Markéty Sedláčkové, která pronesla v rozhovoru v červenci 2019: „Pomoc přitom může mít roztodivné podoby, zdaleka nemusí pomáhat jen ,silní slabším‘. Věřím, že pomoc druhým osmyslňuje lidský život. Například fyzické utrpení, deprese, těžkosti ve vztazích mohou zpětně dostat smysl, neboť skrze ně získáváme schopnost pochopit utrpení druhých, být jim nablízku, pomoci.“

Slova díků

„Markéta prošla řadou nelehkých životních zkoušek a své zkušenosti a poznání přirozeně přetavovala v pomoc lidem kolem sebe: pozorností, nasloucháním, sdílením názorů, podněcováním, radami… A to, co tímto způsobem pro své okolí vykonala, se nikdy nerozplyne. Zůstává nám zde jako inspirace; jako vzor člověka, který sám sobě i ostatním pozorně naslouchá, aby následně s nadhledem a (někdy záměrně trochu poťouchlým) úsměvem ve tváři nekompromisně trefil hřebíček přesně na hlavičku. Markéto, děkujeme Ti za tu spoustu velkých i malých věcí, které jsi pro své okolí udělala. Z našich vzpomínek se nic z toho nevytratí,“ dodal na závěr.

Lítost a zarmoucení vyjádřili také studenti z katedry ze studentského spolku SOCKA. „Je to pro nás všechny strašný šok. Paní doktorka byla nejen velkou kapacitou ve svém oboru, ale především člověkem, který dokázal do leckdy všedního akademického života vnést obrovskou dávku pozitivní energie,“ uvedli na facebooku a přidali slova díků. „Na doktorku Sedláčkovou budeme vzpomínat v tom nejlepším, protože jinak to ani nejde. Soucítíme s rodinou nad touto hlubokou ztrátou a přejeme hodně sil do dalších dní,“ napsali studenti.

Fotogalerie
21 fotografií