Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dvě brambory, fazole, pět jablek: Jídlo pro chudé školáky na 10 dní pobouřilo Brity

Autor: ČTK - 
13. ledna 2021
07:54

Fotografie obědových balíčků, které dostávaly děti z nemajetných britských rodin v době epidemie covidu-19, vzbudily na sociálních sítích vlnu pohoršení. Obsah balíčku je podle matky, která fotku zveřejnila na twitteru, zcela nedostatečný. Britská vláda již varovala soukromé dodavatele, že by měli zvýšit své nároky na kvalitu. Firma, která balíček pro školáky dodala, se omluvila, píše zpravodajský server BBC.

V balíčku, který měl malému školákovi vystačit na deset dní, byl bochník britského bílého chleba, malá konzerva fazolí, dvě mrkve, dva brambory, sýr, těstoviny, pět kusů ovoce a sladkosti. V obchodě by tento nákup vyšel na zhruba pět liber (přibližně 150 korun), dodavatelská firma ho státu podle autorky tweetu účtovala za 30 liber (přibližně 880 korun). Firma se ohradila, že se jednalo o příděl na pět dní a účtovaná částka za potraviny a jejich distribuci je 10,5 libry (zhruba 307 korun).

Fotografii zmíněného stravovacího přídělu na sociálních sítích kritizovali politici, známé osobnosti i veřejnost. Původní post má dnes přes 47.000 liků, sdílelo ho přes 18.000 uživatelů sítě twitter.

Britský program na podporu chudých rodin zajišťuje školní obědy pro děti přibližně od čtyř do sedmi let, jejichž rodiče čerpají určité sociální dávky. Podle agentury Reuters je takových dětí v Británii více než 1,4 milionu. V době epidemie covidu-19 a celostátní uzávěry se vláda snažila školní obědy nahradit balíčky, které firmy prostřednictvím škol posílaly přímo do rodin.

„Fotografie, které se objevily na sociálních médiích, jsou zcela nepřijatelné a neodrážejí vysoký standard bezplatného školního jídla, které očekáváme, že bude dětem zasíláno,“ uvedla náměstkyně pro děti a rodiny Vicky Fordová, která už také celou záležitost začala prověřovat.

tryskomys ( 14. ledna 2021 06:18 )

No jo,když víc stojí živit ty nemakačenka z Afriky i odjinud,nedovedou je ani vyexpedovat,když zjistí,že nemají na azyl nárok.

istyl ( 13. ledna 2021 13:44 )

Za komunistu nebylo ani to...

MAMKA2316 ( 13. ledna 2021 12:25 )

ODKUD MAJI ASI VZIT PENIZE KDYŽ UDAJNĚ MIGRANTŮM MEZ DOKLADU DÁVAJÍ BEZ PRACE V PŘEPOČTU JAK NĚMCI,FRANTICI ATR TO JE 870 EURO MĚSIČNĚ NE ???

Omasta ( 13. ledna 2021 12:13 )

Co by chtěli?! Maso se musí dělat čerstvé, tak tam není. Mně tam chyběla kostka másla, ale to také musí být v lednici. Za mě dobré.
Hlavně že tam nebyly nezdravé potraviny jako chipsy, moučníky a majonézové saláty.

kralovna-vsech-mori ( 13. ledna 2021 11:20 )

Rodiče se mají strat, pořídili si opičky tak musí mít na banány. Ne pořád jen kritizovat to co dostanou.

Zobrazit celou diskusi