Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Karanténa dle Merkelové: Až do 14. února zavřené školy. Limit pohybu 15 kilometrů od domova padl

Aktualizováno -
19. ledna 2021
22:14
Autor: ČTK - 
19. ledna 2021
09:48

Karanténa v Německu bude prodloužena nejméně do 14. února, do té doby zůstanou uzavřené i školy. Na dnešním jednání se na tom shodla kancléřka s premiéry spolkových zemí. Novým opatřením se staly povinné chirurgické roušky nebo respirátory třídy FFP v obchodech a v prostředcích hromadné dopravy. Důvodem prodloužení uzávěry a zpřísnění podmínek jsou obavy z nových mutací koronaviru, především z takzvané britské varianty.

"Denní čísla nakažených jsou nadějná," řekla po jednání Merkelová. "Počet pacientů na jednotkách intenzivní péče klesá," poznamenala. Obavy ale vládě dělají mutace koronaviru, proto je nezbytné podle Merkelové prodloužit karanténu, která byla stanovena do konce ledna.

Němci nově jen do 15 km od domova? Zatím ne

Tématem jednání bylo podle portálu Focus Online plošné omezení pohybu na maximální vzdálenost 15 kilometrů od domova. Dosud toto nařízení platí v ohniscích nákazy, která vykazují více než 200 nových případů na 100.000 obyvatel během sedmi dní. To se zatím týká především Saska, Durynska či Bavorska. Celoněmecký průměr podle Institutu Roberta Kocha činí 131 nových případů na 100.000 obyvatel během sedmi dní. Nakonec na to nedošlo.

Vláda a spolkové země nově chtějí po zaměstnavatelích, aby zaměstnancům umožnili práci z domova, pokud je to možné. V domácím režimu by zaměstnanci měli pracovat nejméně do poloviny března, aby se co nejvíce omezily možnosti přenosu koronaviru.

Největší sporem dnešního jednání Merkelové s premiéry byla otázka škol. Merkelová prosazovala nadále distanční výuku, ne všichni ministerští předsedové ale její postoj sdíleli. Podle magazínu Der Spiegel v jeden okamžik Merkelová jednání přerušila a jednala samostatně s vicepremiérem Olafem Schulzem, bavorským premiérem Markusem Söderem a berlínským starostou Michaelem Müllerem o kompromisu. Podle dohody spolkové země buď prezenční výuku odloží až na druhou polovinu února, nebo do té doby rodiče zbaví povinnosti posílat děti do školy.

V Německu nicméně nouzově fungují školky a školní družiny, které jsou ovšem dostupné jen pro děti rodičů, kteří nemají jinou možnost se o potomky postarat. Tato možnost se týká především dětí zdravotníků a policistů.

11 369 případů za pondělí

V Německu přitom v pondělí přibylo 11.369 případů nákazy koronavirem. S covidem-19 zemřelo dalších 989 lidí. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha (RKI).

Od počátku epidemie se nákaza virem SARS-CoV-2 v Německu, které má zhruba 83 milionů obyvatel, prokázala u více než dvou milionů lidí. S covidem-19 zemřelo celkem 47.622 infikovaných.

Nejvíce nakažených za den zaznamenal RKI 18. prosince - tehdy do statistik přibylo 33.777 nových infikovaných, z toho ale 3500 tvořily případy nahlášené se zpožděním. Nejvíce mrtvých s covidem-19 za den hlásil RKI minulý čtvrtek. Bylo jich 1244.

Nejhorší epidemická situace je nyní nadále ve spolkových zemích Durynsko a Sasko, nejnižší počet nakažených na 100.000 obyvatel mají v Brémách.

Video  Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

drazor ( 19. ledna 2021 16:32 )

Alexandr Ťafko: „OJRO“ Co je to za měnu? Takovou neznám.

Matos7 ( 19. ledna 2021 14:32 )

Vivat Babiš,Babiš na hrad

Matos7 ( 19. ledna 2021 14:31 )

Babiš na hrad

Matos7 ( 19. ledna 2021 14:30 )

poprvé kdy Merklové tleskám

Citronel ( 19. ledna 2021 13:13 )

Bez sáněk a pastelek děti chvíli přežijí, kdežto, když bude váš vůz nepojízdný, tak se nedostanete k lékaři, nebo do práce, můžete koupit kobereček, nebo motor. Jde o to, aby se nudící se lidé ne***ly, nevočumovaly a protože je v Čechách spousta čumilů, tak vláda musela udělat takové opatření, aby se ta spousta nesešla na jednom místě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa