Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Politické vábničky versus realita: Co trápí české obce, kde se lidem žije „papírově“ nejhůř?

  • Autor: Alice Mikulášová - 
    4. 8. 2021
    05:00

    O volební výhru se na podzim podle stávajících průzkumů popere hnutí ANO s koalicemi SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirStan (Piráti a Starostové). A zatímco jejich předvolební programy mezi své priority řadí digitální revoluci nebo sucho, obce s nejnižší kvalitou živat v Česku se potýkají s hazardem, nezaměstaností, špatně dostupnou zdravotní péčí nebo odlivem obyvatelstva v důsledku nedostatku atraktivních pracovních míst. Blesk Zprávy zjišťovaly detaily přímo od jednotlivých starostů.

    Podle žebříčku Obce v Datech existují v Česko obce, které vykazují na desetibodové stupnici index kvality života nula. Dost je i takových, které nedosáhnou ani na jedničku natož na dvojku. Co jejich obyvatele nejvíce trápí? A co s tím? Odpovědi jsme hledali jak v předvolebních programech jednotlivých stran a politických subjektů, tak i u starostů pěti obcí, které patří „papírově“ mezi desítku teď s nejhorší kvalitou života.

    Starostů jsme se zeptali na čtyři hlavní problémy, se kterými se v dané lokalitě potýkají. I na to, co by vzkázali vrcholovým politikům do Prahy. Na druhé straně jsme zjišťovali, jaké čtyři hlavní priority uvádějí ve svých programech tři nejsilnější subjekty nadcházejících voleb – hnutí ANO, koalice PirStan a koalice SPOLU.

    Jak se žije v českých obcích? Odpovědi přináší datová firma Obce v datech, která měří Index kvality života Jak se žije v českých obcích? Odpovědi přináší datová firma Obce v datech, která měří Index kvality života | Oficiální webové stránky společnosti Obce v datech

  • 1.Orlová: Boj s chudobou se vede jen na papíře

    Mgr. Miroslav Chlubna (Koalice politických hnutí NEZÁVISLÍ a Změna pro lidi), starosta města Orlová: Hazard, nepřizpůsobiví spoluobčané, nezaměstnanost i špatná dostupnost zdravotní péče.

    Kdybyste měl pojmenovat čtyři nejpalčivější problémy, které ve vaší obci/ městě řešíte, které by to byly?

    Hazard, špatná dostupnost zdravotní péče, nezaměstnanost, konec spalování uhlí a doba po uhelná. Nepřizpůsobivý spoluobčané, nezaměstnanost, finance.

    Máte konkrétní návrhy, jak by měla vláda postupovat, aby napomohla řešení těchto problémů?

    Tady jsme u jádra problému, bez financí nelze realizovat žádnou vizi, návrh. Na začátek by stačilo, aby o městských penězích rozhodovalo město. Představte si, že vám někdo 20. prosince sebere z vašeho rozpočtu svým rozhodnutím 10 milionů. Rozpočet je schválený a rozhodlo o tom zastupitelstvo. Jestliže stát rozhodne, že někomu zvedne platy, tak ty peníze musí těm, obcím, městům poslat. Prakticky hlavní problémy, které trápí obce a města, způsobuje vláda a parlament svými rozhodnutími. Jen si uvědomme, kolik zákonů musí být  dodatečně opraveno atd. A již více než 10 let je určitá sorta lidí, kteří na tom bohatnou. Mohl bych pokračovat.

    Blíží se volby – jaká máte od nové vlády očekávání? Jaké by podle vás měly být první kroky nové vlády, co by mělo být prioritní?

    Mám jediné očekávání, že vláda bude kompetentní a nebude pracovat v něčím zájmu.

    Orlová - město s jedním z nejnižších indexů kvality života v Česku Orlová - město s jedním z nejnižších indexů kvality života v Česku | Blesk:Pavel Čempěl

  • 2.Broumov: Rozhodování o penězích

    Ing. Jaroslav Bitnar (Volba pro Broumov), starosta města Broumov: Infrastruktura, špatně koordinované dotace, špatná dostupnost zdravotnické péče i nezaměstnanost.

    Kdybyste měl pojmenovat čtyři nejpalčivější problémy, které ve vaší obci/městě řešíte, které by to byly?

    Hodně to jsou záležitosti infrastruktury a špatně koordinovaných dotací do této oblasti, pro mne naprosto nepochopitelné zvýhodňování obcí do 3000 obyvatel, naopak zcela přehlížená role obcí s rozšířenou působností či obcí, které vytváří regionální centra a financují potřeby okolních vesnic. Chybí nám tak zejména finanční prostředky na opravy komunikací.

    Jako město ležící u polských hranic máme problém se zajištěním zdravotnické péče a s nezaměstnaností. Mladí lékaři preferují velká města – zde by stát mohl úpravou úhradové vyhlášky tuto disproporci trochu řešit. A k vyšší nezaměstnanosti nám kromě vzdálenosti od vnitrozemí dopomáhá i aktivita CHKO, bránící jakýkoliv rozvoj.

    Máte konkrétní návrhy, jak by měla vláda postupovat, aby napomohla řešení těchto problémů?

    Nápadů spousta, ale nikdy nikdo je nebude realizovat, vše se řídí vyššími politickými cíli, a ne zdravým rozumem. Tedy za mne – zrušit či maximálně omezit přerozdělování peněz „z Prahy“, nechat městům více finančních prostředků a nechat na městech, co si za ně pořídí.

    Ze státní podpory řešit pouze zřejmé disproporce, neřešit dotace do obecních sportovišť a podobně. Dejte nám peníze a nestarejte se o to, jestli za ně pořídíme bazén nebo knihovnu. Sami víme lépe, nežli někdo v Praze, co potřebujeme. A stát ušetří za úředníky a vládní budovy nemalé peníze.

    Blíží se volby – jaká máte od nově zvolené vlády očekávání? Jaké by podle vás měly být první kroky nové vlády, co by mělo být prioritní?

    Očekávání nemám žádná, jelikož nejsem utopista. Rád bych novou, rozumnou a úspornou vládu, s jasnou vizí důchodové reformy a s regulací výdajů do sociální oblasti, protože v našem městě je zřetelně vidět, že tato štědrá podpora je v ohromné míře zneužívána. Ale to je utopie.

    Broumov - malebné město s jedním z nejnižších indexů kvality života v Česku Broumov - malebné město s jedním z nejnižších indexů kvality života v Česku | Blesk:David Malik

  • 3.Rumburk: Zjednodušení sociálních dávek

    Ing. Lumír Kus (ANO), starosta města Rumburk: Migranti, infrastruktura, nedostatek lékařů a stav městské zeleně.

    Kdybyste měl pojmenovat čtyři nejpalčivější problémy, které ve vaší obci/městě řešíte, které by to byly?

    Migrace nepřizpůsobivých obyvatel, zanedbaná infrastruktura města, nedostatek lékařů v regionu, stav městské zeleně. 

    Máte konkrétní návrhy, jak by měla vláda postupovat, aby napomohla řešení těchto problémů?

    Co se týká nepřizpůsobivých obyvatel, tak tady se nabízí zapojit tyto lidi do práce anebo ořezat dávky, když nechceš pracovat. Existují města, kde dlouhodobě pracují na řešení takovýchto problémů, a cesta existuje. Vymahatelnější by to ale bylo na úrovni státu a dala by se tak městům kuchařka, jak k tomu přistupovat.

    Řešením problémů s potřebnou infrastrukturou měst jsou dotace, které si ale zbytečně zesložiťujeme oproti jiným evropským státům. Na co za hranicemi stačí pár papírů a návrh záměru musí u nás být ve finální verzi se všemi razítky. To pak nejednoho investora odradí. 

    Blíží se volby – jaká máte od vlády po volbách očekávání? Jaké by podle vás měly být první kroky nové vlády, co by mělo být prioritní?

    O snižování byrokracie se už ani nebudu zmiňovat, protože to má opačný trend a stejně nakonec do návrhu zákonů mluví úředníci, kteří si tím zajistí živobytí.

    Náměstí města Rumburk. Náměstí města Rumburk. | Pudelek, CC BY-SA 4.0

  • 4.Krnov: Každý pozitivní impulz ocení

    Tomáš Hradil (Krnovští patrioti), starosta města Krnov: Odliv obyvatel, nedostatek atraktivních pracovních míst, infrastruktura i dostupné bydlení.

    Kdybyste měl pojmenovat čtyři nejpalčivější problémy, které ve vaší obci/městě řešíte, které by to byly?

    Největší výzvu představuje zastavení odlivu obyvatel. Krnov je atraktivní město, rodáci se nám stále častěji vracejí, loni nám počet obyvatel poprvé po mnoha letech stoupl, ale ještě nás čeká mnoho práce. Stále nám schází pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou pro kvalifikované pracovníky.

    Potřebujeme zlepšit dostupnost města. Za klíčový projekt považuji elektrizaci a zrychlení železniční tratě Opava - Krnov - Olomouc. Velkým tématem je pak doprava uvnitř města. Stalo se standardem, že má jedna domácnost 2-3 auta. Pak si všichni stěžujeme na provoz na silnicích a že nemáme kde zaparkovat.

    Prakticky všechna česká města řeší dostupné bydlení pro všechny generace. Krnov také. Potřebujeme (a chystáme) parcely pro rodinné domy, chtěli bychom zastavět proluky v okolí centra města novými bytovými domy a také výrazně zmodernizovat a rozšířit pobytové služby pro seniory.

    Každým dalším rokem více a více rezonují témata životního prostředí: stále extrémnější počasí, kvalita půdy, neschopnost krajiny zadržet vodu, velkým problémem jsou odpady, čeká nás postupný přechod na cirkulární ekonomiku. 

    Máte konkrétní návrhy, jak by měla vláda postupovat, aby napomohla řešení těchto problémů?

    Očekávám masivní investice do vysokorychlostní železnice a k ní navazující síť rychlých železničních spojení do regionů. Ocenil bych decentralizaci státu a přesun části úřadů z Prahy do regionů. Pomůže nám to se zaměstnaností. Boj se suchem a extrémy počasí zvládneme jen rychlým přechodem na čistější, uhlíkově neutrální ekonomiku. S ostatním se umíme vypořádat sami. Potěšilo by mě, kdyby stát vymýšlel méně dotačních programů a raději přímo zvýšil příjmy měst a obcí. Ubylo by nám spoustu neefektivní byrokracie.

    Blíží se volby – jaká máte od nové vlády očekávání? Jaké by podle vás měly být první kroky nové vlády, co by mělo být prioritní?

    Žijeme ve světě, kde stále více dominují témata lokální a globální. Role národních států oslabuje, ať se nám to líbí nebo ne. Vláda má stále velký vliv na kvalitu života všech občanů, ale nečekám zázraky. Snažíme se rozvíjet naše město, jak nejlépe umíme, a budeme rádi za každý pozitivní impulz nové vlády.

    Krnov - město s jedním z nejnižších indexů kvality života v Česku Krnov - město s jedním z nejnižších indexů kvality života v Česku | Blesk:Karel Janeček

  • 5.Vítkov: Větší spolupráce svazu obcí s vládou

    Ing. Pavel Smolka (Sdružení nezávislých kandidátů), starosta města Vítkov: Nedostatek lékařů, nedostatek bytů a stavebních parcel, nedostatek kvalifikovaných pracovníků v regionu.

    Kdybyste měl pojmenovat čtyři nejpalčivější problémy, které ve vaší obci/městě řešíte, které by to byly?

    Asi nejpalčivější problém v našem městě je zdravotnictví. Konkrétně zajištění některých odborných lékařů. Zejména se jedná o stomatology, dětské lékaře, gynekology, oční lékaře a další. Naši občané se na nás často obracejí, abychom tento problém vyřešili. Je však velmi problematické sehnat tyto odborné lékaře, protože jejich nedostatek je téměř celorepublikový.

    Dalším problémem, se kterým se potýkáme, je nedostatek bytů a stavebních parcel na rodinné domy. V dohledné době se nám podaří zajistit větší počet stavebních parcel pro zájemce o bydlení v rodinných domech. S výstavbou nových bytů je řešení dlouhodobější. Jednáme s developerem, který má zájem stavět v našem městě bydlení pro seniory.

    Také zpracováváme studie na výstavbu bytového domu. Nezaměstnanost není v současné době zásadní problém. Spíše vidíme to, že se firmy, i naše příspěvkové organizace, setkávají s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Vidíme to i u nás na městském úřadě, kdy máme mnohdy problém s obsazením některých úřednických míst.

    Máte konkrétní návrhy, jak by měla vláda postupovat, aby napomohla řešení těchto problémů?

    Vzhledem k tomu, že naše město je členem Svazu měst a obcí ČR a já jsem členem předsednictva, tak bych viděl určité řešení ve větší spolupráci mezi svazem a vládou. Svaz je dostatečně informován o potřebách a problémech, se kterými se obce a města setkávají. Snaží se tyto informace předávat vládě i jednotlivým ministerstvům. Je také připomínkovým místem při tvorbě zákonů. Ale mnohdy se naše zásadní stanoviska a připomínky nesetkají s pochopením a podporou. Jako jeden z posledních příkladů bych uvedl nový stavební zákon, který v této podobě považujeme za špatný. Nebyli jsme jediní, kteří jej kritizovali, přesto byl schválen.

    Blíží se volby – jaká máte od nové vlády očekávání? Jaké by podle vás měly být první kroky nové vlády, co by mělo být prioritní?

    Asi nejzásadnější bude to, aby se nová vláda vypořádala se stabilizací veřejných rozpočtů. Nejedná se jen o státní rozpočet, ale i o rozpočty samospráv, tedy krajů, obcí a měst. Bez toho se jen velmi těžce dlouhodobě plánují investice, které jsou nutné realizovat. Také by vláda měla jasně deklarovat, jestli chce zachovat stávající sloučený model veřejné správy nebo pokračovat v oddělení státní správy od samosprávy. Tímto směrem jde nově schválený stavební zákon, který vytvoří nový státní úřad.

    Město Vítkov v Moravskoslezském kraji. Město Vítkov v Moravskoslezském kraji. | Blesk: Karel Janeček

    A jak své volební priority vidí adepti na post vítěze letošních voleb do Sněmovny?

  • 6.Priority hnutí ANO

    ANO: Bezpečnost, boj s korupcí a nehospodárností státu, investice do infrastruktury i zvyšování důchodů a mezd zdravotníkům a učitelům.

    Hnutí ANO zatím jako jediný ze tří potenciálně nejsilnějších kandidujících subjektů žádný konkrétní program do voleb do Sněmovny nepředstavilo. Aktuálně nejsilnější vládní uskupení se v posledním programu soustředilo na čtyři prioritní pilíře: bezpečnost, funkční stát, investice do rozvoje země i lidí. Podle hnutí ANO jsou tedy podle nejaktuálnějších dostupných informací prioritní následující oblasti:

    1. Bezpečnost - investice do obrany a zpravodajských služeb, uzavření vnějších hranic Evropské unie a obranu před nelegální migrací.
    2. Efektivní a hospodárný stát - ústředním tématem, které ANO vypichuje už od svého vzniku v roce 2011, je apel na boj s korupcí a nehospodárností státu.
    3. Investice do naší země - rychlovlaky, silnice, výstavba školek, škol, domovů pro seniory, sportovišť či památek.
    4. Investice do našich lidí - zvyšování mezd učitelů, důchodů a investic do veřejného zdravotnictví.

    Mluvčí ANO Martin Vodička na dotaz Blesk Zpráv uvedl, že oficiální předvolební program bude zveřejněn začátkem září 2021. To, zda v něm budou oproti znění z roku 2017 zásadní změny, nekomentoval. Sám premiér Andrej Babiš (ANO) před volbami už vydal knihu, ve které část programových bodů naznačuje.

    Premiér Andrej Babiš (ANO) na Dni zdraví. Premiér Andrej Babiš (ANO) na Dni zdraví. | Blesk:David Malik

  • 7.Priority koalice PirStan

    Piráti a STAN: Digitalizace, rovnocenné regiony, z montovny mozkovna  a razantní boj s korupcí

    Předvolebnímu programu koalice Piráti a STAN vévodí na prvních čtyřech příčkách následující body:

    1. Digitální revoluce – Chceme stát, kde informace proudí jak mezi úřady, tak k lidem. Stát, který z občanů netahá pořád dokola údaje, co už jednou dostal. Stát připravený ochránit kritickou infrastrukturu a osobní informace občanů před kybernetickými útoky či jinými zneužitími.
    2. Rovnocenné regiony – Chceme navázat na silně rozvinutý systém územní samosprávy a ve všech politikách státu zohledňovat, co udělají s obcemi a kraji. Ty může pozvednout výstavba vysokorychlostních tratí, intenzivní přeshraniční spolupráce, orientace hospodářství na digitální ekonomiku, robotizaci nebo automatizaci.
    3. Moderní ekonomika – Je na čase posunout se. Proměnit zdejší montovnu v mozkovnu a stát se trhem inovativních služeb a produktů, které je možné prodávat za víc než ty dávno zavedené. Zvyšovat kvalifikaci pracovní síly, hledat a přijímat nové technologie, přitahovat prestižní zaměstnavatele.
    4. Razantní boj s korupcí – zákonna ochranu oznamovatelů korupce, zvýšení nezávislosti soudů a vedoucích státních zástupců, ale i postavení veřejnoprávních médií mimo politické vlivy.

    O vyjasnění hlavních programových priorit jsme pro jistotu požádali vedoucího mediálního odboru Pirátů Mikuláš Ferjenčíka. Ten za hlavní body koaličního programu označil následující:

    1. Ukončit zadlužování a dát do pořádku veřejné finance
    2. Modernizovat školství
    3. Pomoci řešit stav životního prostředí
    4. Posílit transparentnost státu a boj proti korupci

    Koalice Pirátů a hnutí STAN při představování programu. Koalice Pirátů a hnutí STAN při představování programu. | Blesk:Daniel Cernovsky

  • 8.Priority koalice SPOLU

    Koalice SPOLU: Snižování dluhů, zdravá krajina, rodina a chytrý stát

    Koalice SPOLU má na svém volebním webu priority jasně označené. Jako čtyři nejdůležitější uvádí následující body:

    1. Bohatší Česko – snižování dluhů a pořádek v daních
    2. Udržitelný život – zdravá krajina, vzduch a země
    3. Zdravá rodina – dostupné bydlení, zdravotnictví, školství
    4. Chytrý stát – méně byrokracie, korupce a povinností pro občana

    Koalice SPOLU před svým volebním autobusem. Koalice SPOLU před svým volebním autobusem. | ČTK / Krumphanzl Michal

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa