Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Testy na covid nově i análním výtěrem: Jsou přesnější než z nosu, ale bolí víc

Autor: Darina Jíchová - 
28. ledna 2021
11:25

Testy na koronavirus jsou nepříjemné, na tom se shodují lidé po celém světě. „Hluboké“ výtěry z nosohltanu jsou pevně spjaté s testováním koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. V čínské metropoli Peking však zahájili testování pomocí análního výtěru, podle zdravotníků jsou mnohem přesnější než stěry z nosu nebo hrdla, uvedl list Daily Mail.

Anální výtěr absolvovalo už několik obyvatel Pekingu, v městě se v poslední době objevilo další epicentrum nákazy. To s blížícími se oslavami Nového roku není moc dobrá zpráva. Vědci popsali, že odběrový tampon je nutné zavést zhruba 3 až 5 centimetrů do rekta a několikrát s ním zatočit, celá procedura zabere zhruba 10 vteřin. Podle expertů je tato metoda mnohem přesnější.

Masivní testování vyvolala nákaza v jedné z pekingských škol, více než tisíc jejích studentů a zaměstnanců už podstoupili test, a to ať už výtěr z hrdla, nosu, nebo konečníku, informoval státní tisk. Anální testy nejsou v Číně žádnou novinkou, používaly se již loni, ale převážně v karanténních centrech, objasnili odborníci.

Stopy koronaviru zůstávají déle v konečníku

Vrchní lékař z pekingské nemocnice You'an Li Tchung-ceng vysvětlil pro stanici CCTV, že stopy koronaviru zůstávají déle v konečníku či exkrementech než v dýchacích cestách. „Zjistili jsme, že někteří asymptomatičtí pacienti se rychleji zotaví. Je možné, že u nich v hrdle už po 3 až 5 dnech nenajdeme stopy po nákaze,“ uvedl Li. „Nicméně stopy koronaviru zůstávají déle v trávicí soustavě a exkrementech,“ dodal.

„Pokud provedeme anální výtěr, zvýší to procento úspěšné detekce viru a sníží možnost chybné diagnózy,“ nicméně i Li prohlásil, že tuto metodu nepovažuje za vhodnou pro masové užívání. Podle něj dál zůstane využívána v případě klíčových skupin v karanténních centrech. V jednom takovém středisku ve městě Tchang-šan byla v karanténě i paní Kao.

10 vteřin ponížení a strach ze stejné tyčinky

„Stejně jako při testech v krku nebo nosu používali tyčinku, tu mi strčili do konečníku, sestřička s tyčinkou několikrát zakroutila a pak ji vytáhla. Test ještě jednou zopakovala,“ popsala pro The Beijing News. Konečníková metoda spustila velkou debatu na čínské sociální síti Weibo, kde lidé sdíleli letáky s detailním popisem odběru.

Reakce na Weibu byly poměrně smíšené, lidem metoda a její popis přijde buďto srandovní, nebo „jako z hororu“. „Žádná bolest, zato maximální ponížení,“ komentovali někteří. „Mám za sebou dva anální výtěry, pokaždé jsem pak taky musel absolvovat výtěr z krku – děsil jsem se toho, že sestřička zapomene vyměnit tyčinku,“ přidal se další uživatel Weiba.

Debaty expertů

Anální výtěry ale rozpoutaly diskuze i mezi čínskými vědci, Jang Čan-čchiou z Univerzity ve Wu-chanu trvá na tom, že nejpřesnější jsou stěry z krku a nosu. Poukázal na to, že covid-19 je respirační nemoc a člověk se infikuje v horním dýchacím traktu, nikoli v trávicím.

Video  „Virus nemá hodinky, může vás infikovat během sekund,“ imunolog o mýtech a v čem mu Babiš nevěřil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

janamorava ( 29. ledna 2021 09:17 )

Naši koordinátoři boje proti covidu přiznávají konečně pravdu: omezení nepomáhají, veškeré plány na boj s covidem jsou v ***i. Jenom se neví v které! Proto ty výtěry....

Michal Snobl ( 28. ledna 2021 12:52 )

Tak anální alpinismus je u našich pohlavárů evidentně třicet let určitě ale že by ještě chtěli mezi sebou výtěrysmus Kohopak si ve vládě určí jako zodpovědnou osobu pro vykonávání této funkce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa