Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Děti ohrožuje pocovidová nemoc: Léčba musí být rychlá, varuje špičkový pediatr!

Autor: Iva Dvořáková - 
20. ledna 2021
12:12

Až donedávna se mělo za to, že dětem koronavirus téměř nehrozí, a pokud ho chytnou, tak jsou bez příznaků nebo jen s lehkými obtížemi. To platí i nadále. Ale…

U některých dětí, které nákazu prodělaly, se po několika týdnech rozvinulo onemocnění, které je následkem prodělané covidové infekce. Nemoc se nazývá syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi a lékaři ji označují anglickou zkratkou PIMS-TS.

První děti onemocněly už v listopadu loňského roku a do dnešních dnů jich v pražské Pediatrické klinice 2. LF UK a FN Motol léčili celkem 14, a to ve věku od 2 do 15 let. Dobrá zpráva je, že většina dětí už je doma. Podle prof. MUDr. Jana Lebla, CSc., přednosty Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol, je toto nové onemocnění přímým následkem předchozí nemoci covid-19.

Příznaky pocovidové nemoci Příznaky pocovidové nemoci | 2. lékařská fakulta UK, scom

„Tato první fáze nemoci u dětí probíhá většinou velmi mírně nebo úplně bez příznaků. Ve zcela ojedinělých případech se za 2–4 týdny po infekci rozvine druhá fáze – nemoc PIMS-TS. Podle našich pozorování se objeví asi u jednoho z tisíce dětí, které prodělaly covid-19,“ vypočítává profesor Lebl.

Je to závažné onemocnění!

PIMS-TS je závažné onemocnění. Pokud se objeví uvedené příznaky, rodiče by neměli váhat a ihned navštívit lékaře či zavolat záchranku

„Dítě s tímto onemocněním musí být přijato do nemocnice a musí dostat rychle potřebnou léčbu – kapací infuze s imunoglobuliny a poté s kortikoidy. Je potřeba předejít poškození vnitřních orgánů, zejména srdečního svalu, a rozvoji šokového stavu. V ojedinělých případech je nutné zahájit umělou plicní ventilaci,“ uzavírá profesor Jan Lebl s tím, že vyléčené děti jsou poté dlouhodobě pod lékařským dohledem.

Za očkováním z Kolína do Prahy: Vít Rakušan o problémech s registracemi.

Video  Za očkováním z Kolína do Prahy: Rakušan o problémech s registracemi a Babišovi v bunkru  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Na maminkovských webech to vře

Před několika dny popsala na internetu matka takto nemocné holčičky průběh nemoci. Po několikadenní neklesající horečce byla dívence nasazena antibiotika, protože lékař došel k názoru, že jde o angínu. Matka napsala na svém webu, že se o tomto syndromu moc neví a ani se o této nemoci moc nemluví. Proč nejsou pediatři informováni? Co mám dělat, když má dítě „čtyřicítky"? Jak vypadá zarudnutí víček? O tom a dalším diskutují rozčileně matky na internetu.

Prosáknutí či zarudnutí očních víček Prosáknutí či zarudnutí očních víček | 2. lékařská fakulta UK, scom

Chybí informace o nemoci?

Podle MUDr. Ilony Hülleové, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR, byli všichni dětští lékaři informováni. „Už v listopadu loňského roku jsme na tuto vzácnou komplikaci onemocnění covid-19 upozornili 2000 pediatrů,“ vysvětluje doktorka Hülleová.

Na to, že zřejmě ne všichni pediatři jsou informováni, upozornila Blesk čtenářka Eva (30) z Prahy. „Mojí šestiměsíční dceři po očkování vylezla teplota na 39,5 stupně. Je to běžná komplikace. Ovšem když teplota neklesala ani po 5 dnech, volala jsem na pediatrii a ptala se, zda nemůže jít o tento syndrom, který souvisí s nákazou koronavirem. A bylo evidentní, že lékařka vůbec neví, o čem mluvím. Tak jsem raději odvezla dceru do nemocnice, kde se naštěstí tato diagnóza nepotvrdila,“ svěřila se Blesku maminka.

Imunolog Hel: Nová mutace koronaviru je i v Česku, vymýtit ho by bylo nebezpečné, na podzim se vrátí i přes očkování.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ginkognito ( 20. ledna 2021 15:48 )

Přesně tak. Jen strašit a strašit. Děti nejvíce ohrožuje současná situace, kdy se naučí jen flákat a to, že nejdůležitější jsou staří, nemocní, ti, co nedělají a nejvíce peněz mají ti, co nic nevytvářejí. To je fakt povzbuzující pro mladého člověka.

dylina ( 20. ledna 2021 13:41 )

Tak zase dneska před úřad vlády,jo? Bude to tam zajímavé!

krapotkin ( 20. ledna 2021 13:12 )

Hlavně je ohrožuje debilita imbecilů z vlády.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa