Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pololetní vysvědčení je tu. Ale většina školáků jej dostane elektronicky a 1. února se nevrátí

Aktualizováno -
28. ledna 2021
11:53
Autor: ČTK, sova - 
28. ledna 2021
07:20

Školáci ve čtvrtek dostali své pololetní vysvědčení. V tradiční papírově podobě si ho ale ve školách vyzvedli většinou jen žáci 1. a 2. tříd a speciálních škol, kde funguje prezenční výuka. Ostatní děti, které se kvůli epidemii covidu-19 vzdělávají na dálku, obdrželi výpis v elektronické podobě. A 1. února se do školních lavic nevrátí.

Pololetní vysvědčení je tu, letos ale v podobě notně ovlivněné pandemií covid-19. Jen výjimečně si i starší žáci mohli hodnocení vyzvednout osobně, a to při individuálních konzultacích, nebo třeba na vrátnici školy.

V pátek čekají školáky jednodenní pololetní prázdniny, na které v týdenních turnusech po okresech navážou prázdniny jarní.

Známky zůstávají, slovní hodnocení šlo stranou

Naprostá většina dětí měla na pololetním vysvědčení i letos známky, ačkoli ministerstvo školství doporučovalo hodnotit žáky spíš slovně.

Podle odhadu předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého doplnila známky slovním hodnocením asi třetina škol a úplně bez známek se jich obešlo méně než deset procent.

Podle rozhodnutí ministerstva školství musí školy obsah vysvědčení sdělit dnes, i když ho předají žákům později. Děti ho mají dostat v papírové podobě do tří dnů po obnovení prezenční výuky. Školy obvykle v pololetí rozdávají výpis z vysvědčení. Listinná podoba s ochrannými prvky se dává až na konci roku.

Školáci se 1. února do lavic nevrátí

Vzhledem k epidemiologické situaci se přitom v provozu škol od 1. února nic nemění, informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO) ve středu na twitteru. Nezačne tak ani výuka v malotřídkách, jak Plaga uvažoval.

Ve Sněmovně Plaga uvedl, že návrat žáků do škol by měl přijít tehdy, až budou podmínky k jeho trvalému udržení. Do lavic se tak nyní nevrátí ani poslední ročníky, které podle expertů potřebují zpět nejnaléhavěji.

Plaga věří tomu, že se ministerstvu zdravotnictví v únoru podaří zajistit plošnější model pravidelného testování ve školách třeba s využitím tzv. kloktacích testů. Pak by se podle Plagy mohlo do lavic vrátit víc žáků. Vše podle něj ale bude záležet na tom, jak se podaří vyřešit logistiku. Poukázal na to, že v každém ročníku je přibližně 100.000 dětí, středních škol je kolem 1200 a základních škol zhruba 4200.

V Liberci si vysvědčení mohly vyzvednout osobně

Jiné než v ostatních základních školách v Liberci bylo ve čtvrtek předávání vysvědčení v ZŠ Husova. Navzdory omezením si ho mohly děti ze všech tříd vyzvednout osobně. Využilo toho asi 60 až 70 procent z nich. Školu navštěvuje zhruba 540 dětí. Zájem byl hlavně u nižších ročníků, v některých třídách až devadesátiprocentní, řekla ve čtvrtek ČTK ředitelka školy Blanka Lukeš Reindlová.

Kvůli protikoronavirovým opatřením mohou do základních škol nyní chodit, a ve čtvrtek tak mohli vysvědčení osobně převzít, jen žáci prvních a druhých tříd. Ostatní si své výsledky za první pololetí mohli prohlédnout zpravidla jen elektronicky. ZŠ Husova ale umožnila přijít do školy i dětem ze třetích až devátých tříd.

Využila k tomu povolené individuální konzultace, žáci se tak spolu nepotkávali. Podle ředitelky dodrželi všechna předepsaná hygienická opatření a učitelé nosili respirátory. „Máme tady všechny uklizečky, takže permanentně dezinfikují prostory. Děti se tady nikde neshlukují, přijdou v roušce a s dezinfekcí v ruce. S paní učitelkou mají na sebe deset minut a odchází,“ uvedla Lukeš Reindlová.

Komunistická podmínka

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že závěrečné ročníky základních a středních škol by se mohly vrátit do lavic i při současném nejpřísnějším 5. stupni PES. Odkdy by to mělo být, měl zvážit v tomto týdnu.

Komunisté si obnovení provozu prvního stupně kladli jako jednu z podmínek pro podporu při hlasování o prodloužení nouzového stavu. Blatný tehdy ve Sněmovně řekl, že předpokládá otevření celého prvního stupně začátkem února, pokud to epidemická situace povolí.

V prvních až pátých třídách je podle údajů ministerstva školství přibližně 550 000 dětí. Do škol může nyní chodit zhruba 216 000 prvňáků a druháků, 27 000 žáků speciálních škol a 365 000 dětí ve školkách.

Video  Inspektor o Plagově slovním hodnocení a Babišově návrhu rušení maturit  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi