Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pozor na čip a změnu DNA. Vědci vyvrací nejčastější nesmysly a mýty o vakcínách

  • Autor: Nikola Forejtová - 
    18. 1. 2021
    05:00

    Polopravdy a různé dezinformace o koronaviru, které hraničí až s vyvoláváním paniky, děsí tisíce expertů na celém světě. Řada z nich totiž vyvolává v lidech nejistotu k očkování, ale i k obyčejným vládním krokům. Podívejte se, jaké nejčastější mýty se točí kolem pandemie. Blesk Zprávy pro vás oslovily experty, kteří část z nich vyvracejí, ale hledají na nich i možná zrnka pravdy. 

  • 1.Očkování? Změna DNA!

    Vakcínu proti covid-19 už si nechalo aplikovat 40 tisíc Čechů. Podle odpůrců očkování ale udělali obrovskou chybu. Vakcína na principu mRNA by jim totiž měla podle jejich „zdrojů“ změnit DNA. Očkovací látka, která tělu nafinguje covid-19 tak, že vytvoří virový protein v buňce, se má podle těchto lidí probojovat až do jejího jádra. Jak ale upozorňují tisíce vědců, ale i ministerstvo zdravotnictví, jedná se o nesmysl. 

    Genetik: Rychlá odpověď je ne, ale pozor na detaily

    Ďábel ale tkví v detailu, jak poznamenává pro Blesk Zprávy molekulární genetik Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR. Jako každá správná dezinformace je totiž i tato stavěná na špetce pravdy, a tedy na tom, že existuje způsob, kterým se RNA umí pomocí enzymu reverzní transkriptázy přepsat do DNA. „Umí to například virus HIV. Svou genetickou informaci dokáže vložit do vaší DNA, to je důvod, proč se HIV nedaří vyléčit. Umíme virus sice zničit, ale už jednou tu jeho DNA máte ve svých buňkách,“ vysvětluje Pačes.

    Pačes ale jedním dechem dodává, že vakcína tento proces nemůže spustit. „Rychlá odpověď je NE, vakcína nemůže změnit DNA. Čistá odpověď na otázku, zdali je možné RNA přepsat do DNA, je ale ano, děje se to. U koronaviru ale ne,“ zdůrazňuje.

    DNA je v jádru, vakcína putuje jinam

    A souhlasně kýve hlavou i vakcinolog Roman Chlíbek z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. „RNA, která je ve vakcíně, navíc není příliš stabilní. Musí být v tukovém obalu, kde lipidy zaručí, aby se nerozložila, než se vpraví do lidského organismu. Tam se nedostane ani do jádra buňky, kde je uloženo DNA. Nejde tedy ani na stejné místo,“ vysvětluje Blesk Zprávám, proč nemůže vakcína změnit lidskou DNA.

    Chlíbek dodává, že se tak vakcína s DNA nejenže nepotká, ale není přítomný ani enzym reverzní transkriptázy, který by umožnil, aby se RNA přepsala do DNA.

    Video  Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 Arena?  - Blesk Zprávy / ČTK
    Video se připravuje ...

    „Vakcína lidskou DNA nemění, ani nezpůsobuje genetické vady. Pokud by měla vakcína měnit lidskou DNA, pak by se náš genetický kód musel měnit po všem, co sníme, nebo při jakékoli infekci jiným mikroorganismem,“ dodává Blesk Zprávám také tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. 

  • 2.Vakcína bez řádného vývoje

    Otazníky jsou podle některých lidí také v samotném vývoji. Obávají se zanedbaných testů, vaření z vody, ale i toho, co může vakcína obsahovat. „Zrovna v tuto dobu slavíme roční výročí od přečtení genetické informace nového koronaviru. Pokud ji máte, můžete poměrně rychle udělat tu mRNA. Pak běží testování a to šlo velmi rychle proto, že tu probíhá pandemie. Vakcínu podáte v testovací skupině polovině, druhé polovině placebo a rychle dokážete vyzkoumat, jestli funguje. U některých vakcín tento proces trvá, protože máte málo nemocných lidí,“ snaží se co nejjednodušeji vysvětlit proces schvalování očkovací látky molekulární biolog Pačes.

    Pačes dodává, že vakcíny od Moderny a Pfizer a BioNTech jsou ale nové typy vakcín. Nicméně jednu takovou na trhu už máme, jedná se o vakcínu pro zvířata proti vzteklině. 

    Chlíbek: Kdybychom čekali pět let, tak nás to zabije

    Vakcínu proti vzteklině připomíná i vakcinolog Roman Chlíbek. „Mě z těch dezinformací nejvíc trápí ta o DNA a potom to, že to je nevyzkoušená nová vakcína, o které nic nevíme. To je nesmysl! Testování proběhlo řádně, jako u jiných vakcín, a když se objevila látka proti vzteklině, tak byli všichni nadšení,“ konstatoval s tím, že kdyby se čekalo pět let, tak nás mezitím takové nemoci položí.

    Video  „Chybí věrohodná autorita, fámy o očkování jsou sci-fi.“ Virolog si rýpnul i do vedení PSA 
    Video se připravuje ...

  • 3.Pozor na sledovací mikročip

    Aby toho nebylo málo, vakcína kromě snahy z nás udělat žábu, kanibala nebo robota, obsahuje ještě další nebezpečné věci. Nejčastěji se mluví o mikročipu. Díky němu by nás mohly světové mocnosti perfektně ovládat a v podstatě by věděly, jestli jsme zrovna v kuchyni, nebo v ložnici. 

    I toto považují experti v čele s vládou za naprostý nesmysl a vysvětlují proč. „Technicky není možné připravit očkovací látku tak, aby obsahovala čipy pro sledování. Vakcína je roztok. Každý se může před očkováním podívat, že neobsahuje žádné pevné částečky,“ komentuje Peterová. 

    Chlíbek: Proč není už v inzulinu?   

    „Proč by to někdo dával do očkování, když se to může dát do inzulinu? Z mého pohledu není možné i přes všechny světové znalosti nanotechnologie, aby při těch všech bezpečnostních opatřeních by tam někdo cíleně vnášel čipy. To je opravdu čistá spekulace,“ míní vakcinolog Roman Chlíbek z Univerzity obrany.

    Podle Chlíbka by navíc nebylo dost dobře možné zfalšovat všechny výzkumy, které se kolem vakcíny točí. Čip by totiž vakcínu zcela znehodnotil a byla by neúčinná. 

    Nicméně, konspirační teoretici mají odpověď i na tento argument. Podle nich totiž není zapotřebí mít funkční vakcínu. Vakcína je totiž jen záminkou, jak onen čip do těl nicnetušících lidí vpravit. Ve skutečně totiž očkování není potřeba, není totiž podle nich na co očkovat. Koronavirus je totiž komplot.

    Video  Miloš Zeman o očkování proti covidu-19: Nechá se?  - TV Prima
    Video se připravuje ...

  • 4.Je to celosvětový komplot

    Onemocnění covid-19 už podle dat z Univerzity Johnse Hopkinse zavinilo 2 miliony úmrtí na celém světě. Aktuálně je pak přes 110 tisíc lidí ve vážném nebo kritickém stavu v nemocnicích. Možná je to ale celé jinak a žádný z těchto údajů není pravdivý. Alespoň tak na už rok trvající pandemii pohlíží někteří lidé. 

    Tito lidé se ohánějí údajnými přísně tajnými seznamy světových mocností, kde je bod po bodu napsáno, co se v letošním roce bude dít. Ve zkratce je pandemie vlastně jen výmluvou, jak vyvlastnit lidem jejich majetky a jak jim nechat vpravit vakcínou mikročip. Tedy výmluvou, jejíž tajemství by muselo udržet miliony lidí z celého světa.

    Chystá se zákon o segregaci neočkovaných

    Podle ministerstva zdravotnictví to není nic víc, než jen záměrné vyvolávání strachu, nedůvěry a paniky. „Očkování proti COVID-19 je DOBROVOLNÉ a hrazené z veřejného zdravotního pojištění. I při cestách do exotických oblastí se lidé nechávají očkovat na některé nemoci, které by jim v lepším případě mohly pouze znepříjemnit pobyt v dané destinaci, v tom horším by si z takové cesty přivezli následky na celý život. Hlavní výhodou jakéhokoliv očkování je tak prevence nemoci samotné, v některých případech můžeme mluvit i o záchraně života,“ komentuje Peterová. 

    Z druhé strany barikády se ale ozývá argument, že i lidem, kteří se očkovat nechtějí, nakonec nic jiného nezbude. Podle odpůrců očkování budou neočkovaní obyvatelé segregování a nebude jim dovoleno ani jít na koncert nebo a nákup. Na jedné z demonstrací v centru Prahy si dokonce na oblečení připnuli Davidovu hvězdu, kterou nacisté označovali židy - údajně kvůli zřejmé podobnosti.

    Chystaná segregace by měla být dílem vlády, podepsaná by pod tímto zákonem měla být hlavní hygienička Jarmila Rážová. Ta se do hledáčku konspirátorů dostala poté, co promluvila o výhodách očkování a testů pro iDnes.cz.

    Benefity pro očkované jsou opravdu v plánu, pomocí Covidpas. Prozatím se diskutuje o jeho využití k tomu, aby člověk mohl jít v klidu na koncert, nebo na jinou kulturní akci, aniž by se musel prokazovat negativním testem, jak vysvětluje v rozhovoru Rážová. Stejně tak by to mohlo fungovat i s cestováním. Plánem B ale nadále zůstává se moci prokázat negativním antigenním testem. 

     

Marko Martinček ( 20. března 2021 14:24 )

Vedci vyvracajú alebo mediálny vedci? Pretože to je rozdiel, mediálny vedci potvrdia aj že betón pláva.

Omasta ( 15. března 2021 10:11 )

To není hoax, vláda zločinným způsobem zpomaluuje promořovcání mládeže a pracujích. Asi víte, že vláda zavedla v nezasažených okresech nucené testování 2x týdně.

Jinými slovy: V okresech kde je tak malé zatížení nemocnic, že i kdyby se ztrojnásobilo, nic se nestane. Tam začali bránit promořování, aby bylo ještě míň nemocných.

Když on i zpomalí promořování, bude celá epidemie trvat déle. To znamená, že Babiš bude na testech vydělávat déle i na náhubcích a vakcínách. On patrně nechce, aby se lidi nakazili a hodlá je místo toho násilně vakcinizovat.
Asi by měli lidi povstat a násilně ho svrhnout.

elopapx ( 18. ledna 2021 08:59 )

Na světě neexistuje tak velká blbost , aby se nenašel alespoň jeden jediný hlupák ochotný jí věřit..
Tož asi tak.

Andrejko Bures ( 18. ledna 2021 08:32 )

Cim vetsimu nesmyslu clovek veri, tim vetsi ma pocit, ze vi vic nez "zmanipulovane stado".

user ( 18. ledna 2021 06:44 )

Piráti šíří lži a bludy v každé větě, omluva pro to není, ale důkaz o škodlivosti drog, které chtějí legalizovst ano.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa