Zdrcující zpráva o tom, že oblíbená herečka a představitelka Anče z Krkonošských pohádek zemřela, přišla v úterý večer z Olomouce. Právě tam s rodinou Hana prožívala poslední chvíle, aniž by veřejnost tušila, s čím se vlastně potýká. Ovšem jisté signály tu přece jen byly.

Prvním náznakem bylo její vystoupení během první koronavirové vlny loni v květnu. Tehdy se Maciuchová objevila v on-line vysílané talk show s Robertem Tamchynou (49) v pražské Viole. A mimo jiné tam recitovala svou oblíbenou báseň ze sbírky Li Čching-čao. „Já už nejsem pánem svého času, i když…“ Odmlčela se. „To jsem nikdy nebyla. Nikdo nejsme.“ Tamchyna pro deník Aha! ve vzpomínce dodal: „Byla silná, i když oči a hlas prozrazovaly zlé tušení. Její výběr básně byl vlastně rozloučením…“

Změna vzhledu a odjezd na Moravu

Další signál se objevil v létě, když se Hana Maciuchová objevila ve společnosti s kytaristou Štěpánem Rakem, s nímž na říjen a listopad plánovala dva unikátní společné koncerty v kostele svatého Šimona a Judy, kde by recitovala básně. Tehdy překvapila především blond krátkými vlasy.

„Během jara byla zavřená kadeřnictví, a tak jsem měla odrosty. A když už jsem se dostala ke kadeřnici, požádala jsem ji, ať mi na ty šediny dá blond barvu,“ pochvalovala si účes představitelka Miriam Hejlové z nekonečné Ulice. Právě v závěru léta pak začala bojovat s další rakovinou, podle informací Aha! dokonce s rakovinou slinivky.

Fotogalerie: Zemřela herečka Hana Maciuchová (†75)
112 fotografií

Třetí a poslední náznak přišel na konci listopadu, kdy herečka slavila 75. narozeniny a jako odpověď na gratulaci tehdy napsala: „Jsem na Moravě a vyhlížím vlídnější čas. V rodinném kruhu budeme vzpomínat na rodiče, na milovanou maminku, které vděčím za to, že jsem na světě.“ Tak zněla poslední zpráva od slavné Maciuchové, jejíž poslední rolí na divadle se stala živelná, život milující a se smrtí smířená Maude z komedie Harold a Maude v Divadle na Vinohradech.

Právě na této umělecké scéně už o jejích problémech věděli dopředu. „Loni v létě byla Hanička na lékařském vyšetření, protože se necítila dobře. A to odhalilo návrat rakoviny. Tentokrát agresivnější. Mělo jít o neoperovatelný nádor na slinivce,“ řekl ve středu zdroj z domovské scény, kde Maciuchová působila od roku 1971 - tedy přesně 50 let až do své smrti!

VIDEO: Poslední vystoupení Maciuchové (†75): Takhle se loučila ve Viole! Už nejsem pánem svého času...

Video
Video se připravuje ...

Poslední vystoupení Maciuchové (†75): Takhle se loučila ve Viole! Už nejsem pánem svého času... Facebook/Viola

Ani po zahájení léčby nového nádoru se však práce nevzdala. „Svou poslední nastudovanou roli, živelnou a život milující a se smrtí smířenou Maude, hrála naplno mezi pobyty v nemocnici. Věřili jsme, že ji bude k potěšení diváků i celého divadla reprízovat dlouho,“ prozradil ve vzpomínce na Maciuchovou zdrcený šéf vinohradského divadla Tomáš Töpfer(70).

Pohublá pak ještě na konci listopadu oslavila s nejbližšími 75. narozeniny a pak se pod tíhou sílící nemoci odebrala za rodinou do Olomouce, kde ji v závěru roku kvůli sílícím zdravotním potížím hospitalizovali. Ještě předtím se ale stihla rozloučit se svými divadelními kolegy. „Hanička mi před dvěma měsíci řekla, že už nebude hrát, že s ní nemohu už počítat,“ řekl Aha! po skonu své milované kolegyně a kamarádky principál Divadla Ungelt Milan Hein (74). „O její nemoci jsem věděl. Naposledy jsme spolu mluvili asi před deseti dny, často jsem jí volával do Olomouce,“ napsal pak na facebooku.

Hvězda seriálů Žena za pultem, Chalupáři i Nemocnice na kraji města už jednou boj s rakovinou vyhrála a tehdy ještě všechny ženy vybízela k prevenci. Jednalo se o rakovinu prsu, kterou se podařilo vyléčit, herečka pak ještě čtyři roky dál žila a pracovala bez potíží, jen chodila na pravidelné kontroly. Pak se ale nemoc vrátila a zasáhla silněji. Agresivnější typ choroby již paní Hana neporazila a v úterý 26. ledna 2021 zemřela.

Fotogalerie
70 fotografií