Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hasič Pavel prodělal těžký průběh covidu-19: Kvůli následkům musel v práci skončit

Aktualizováno -
31. prosince 2020
08:26
Autor: VaB - 
31. prosince 2020
05:01

Profesionální hasiči z Jeseníku se rozloučili se svým kamarádem a kolegou Pavlem Antošem. Po dlouhé, pětadvacet let trvající službě byl nucen odejít. Prodělal covid-19 a těžký průběh nemoci mu neumožňuje nadále ve svém náročném povolání pokračovat. 

Pavel Antoš k hasičům nastoupil roku 1995. Po pár měsících začal vykonávat funkci vedoucího krajského informačního střediska, následně byl postaven před nelehký úkol. Musel do praxe zařadit veškeré potřebné informační systémy a vybudovat fungující infrastrukturu pro rádiové sítě v nově vzniklém okrese Jeseník. 

„Značnou měrou se tak zasloužil o vybudování pevných základů nového HZS okresu Jeseník v oblasti IT technologií a spojení. Významně se také podílel na řešení následků povodní v roce 1997 a 2009 a dalších rozsáhlých mimořádných událostí ať už z pozice velitele jednotek, nebo z funkce velitele požární stanice, kterou zastával od roku 2011,“ informují hasiči na svých stránkách.

Jenže pak se Pavel nakazil koronavirem. Nemoc u něj měla těžký průběh a nakonec musel na vlastní žádost svou práci u hasičů uzavřít. „Jeho současný zdravotní stav dále neumožňuje vykonávat službu u sboru. Všichni jsme s napětím sledovali, jak se náš kolega pral se zákeřnou nemocí a doslova bojoval o svůj život. Žijeme ve složité době, v situaci, kdy jsme v začátcích hledání způsobu, jak účinně bojovat s tímto novým nebezpečím a neexistují ověřené způsoby léčení,“ píšou hasiči. 

Přestože povolání Pavla Antoše také znamenalo, že se udržoval v dobré kondici, koncem září letošního roku sváděl těžký boj s onemocněním covid-19. Týden poté, kdy byl u něj koronavirus prokázán, se jeho stav zhoršil. „Měl jsem pneumotorax na jedné plíci. Nejhorší bylo dýchání, když plíce praskly, člověk fakt lapal po dechu,“ popsal v říjnu České televizi. S následky poškození plic se potýká dosud.

Krajského ředitele hasičů Karla Kolaříka mrzí, že Pavel u sboru končí. „Nicméně jsem velmi rád a těší mě vidět znovu jeho úsměv. To, že je tu s námi, je pro jeho rodinu, nejbližší přátele a kolegy zcela jistě ten nejlepší vánoční dárek a obrovská úleva.  U nás má dveře stále dokořán a kdykoliv jsme mu připraveni být oporou, jak se po hasičsku hrdě říká i nadále být jeho „třetinou života,“ dodává ředitel. 

Od generálního ředitele hasičů Drahoslava Ryby Pavel převzal Čestnou medaili HZS ČR. Kolegové si pak pro něj připravili poslední výjezd s překvapením. „Pavlovi přejeme do další etapy jeho „pohasičského“ období zejména tolik potřebné zdraví, ať se jeho stav zlepší natolik, aby mohl opět kvalitně žít a přijímat radosti života se svými blízkými,“ zakončil Jan Pastucha, ředitel územního odboru Jeseník. 

Video  Hasič Pavel prodělal těžký průběh covidu-19. Musel odejít od hasičů, už dál nemohl pracovat  - HZS Olomouckého kraje
Video se připravuje ...

maxipes_fik ( 31. prosince 2020 10:40 )

Je to smutné, ale kvůli covudu-19 muselo v práci skončit mnoho lidí a dokonce zdravých.

Sibyla ( 31. prosince 2020 09:20 )

tak tak, znám i lidi, co umřeli na obyčejnou chřipku. Ale dnes je potřeba extrémně strašit covidem. Protože všichni lidé nejsou ovce a spousta odmítá očkování neprověřenými vakcínami.

Desterz ( 31. prosince 2020 08:36 )

Je nepochybně smutné, když to někoho sejme, o tom žádná. Proč tu ale není také článek o lidech, kteří nebýt testů, ani by netušili že něco takového mají? Nebo kteří žijí v domácnosti s někým, komu vyšly testy pozitivně a přesto se nenakazili? Z praxe, a teď i z okolí, jich znám překvapivě dost. Ale jak se mi zdá, panika je pro bulvár skvělá věc; a mám dojem že nejen pro bulvár.

frantacizek ( 31. prosince 2020 06:05 )

snad bude v pořádku kvůli rodině a pač i takhle vyléčený by mohl sloužit k dalšímu pozorování.. je to vážně nesmírně zajímavé

frantacizek ( 31. prosince 2020 06:01 )

tohle by se mělo vážně ještě pořádně probádat, proč to má u jednoho, který by měl být fyzicky zdatným, horší průběh než u jiného..Ale myslím, že tohle nedá vědcům spát ještě dlouho a určitě se tím budou zabývat, i když budou vakcíny z dlouhodobého hlediska fungovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa