Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přísnější opatření v ČR visí ve vzduchu. Hamáček: Vánoce a Nový rok jsou pro to vhodné

Aktualizováno -
21. prosince 2020
15:13
Autor: ČTK, simao - 
21. prosince 2020
14:04

Jan Hamáček (ČSSD) míní, že na stole jsou nyní dvě strategie, jak dál během zhoršující se situace v ČR. Česko se může v boji s epidemií covidu-19 v příštích týdnech řídit buď podle počtu lidí v nemocnicích, nebo se snažit srazit nárůsty potvrzených nákaz pod 1000 denně dalšími restrikcemi. Volba jedné z těchto strategií vyžaduje dle vicepremiéra politickou debatu. „Období přes Vánoce a Nový rok je ideální pro nasazení opatření," míní přitom Hamáček.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) míní, že pro další boj s epidemií se rýsují dva scénáře. Podle prvního by byla hlavním pomocným ukazatelem obsazenost nemocnic pacienty s covidem-19.

„Chtěl bych slyšet od pana ministra zdravotnictví, jaká je ta strategie na další týdny, možná i měsíce. Mně se tady de facto rýsují dva scénáře. Jeden scénář je, že tím hlavním pomocným ukazatelem kromě psa bude obsazenost nemocnic, která je zatím relativně nízká, resp. nedosahuje katastrofických rozměrů. Nicméně i počet hospitalizovaných pomalu roste. Pokud by tou strategií mělo být, že toto budeme sledovat a podle toho budeme nastavovat opatření, tak se může stát, že tady po nějaké týdny budeme pracovat s relativně vysokým počtem hospitalizovaných v nemocnicích. To může z mého pohledu znamenat velkou zátěž pro zdravotnický personál,“ varoval Hamáček.

Nepřímo se tak přiklonil ke druhé strategii, za níž označil „zpřísnění opatření, ať tou ambicí bude srazit co nejvíce ten počet mezidenních přírůstků, abychom se dostali např. pod 1000 denně“. „Znamená to podstatně menší nálož pro naše nemocnice,“ podotkl.

Vicepremiér Jan Hamáček a ministryně Jana Maláčová na tiskovce ČSSD v Lidovém domě (21.12.2020) Vicepremiér Jan Hamáček a ministryně Jana Maláčová na tiskovce ČSSD v Lidovém domě (21.12.2020) | Facebook ČSSD

Hamáček na vládě chce proto řešit, jakou cestou se půjde. „Bez nouzového stavu to možné není, to se prostě zvládnout nedá,“ uvedl směrem k další žádosti o prodloužení nouzového stavu o 30 dní, kterou Sněmovna probere zítra.

Zpřísnění ve vzduchu

Hamáček míní, že období Vánoc a Nového roku je pro případné zpřísnění opatření vhodné. Nechce ale odhadovat, kdy přesně by případně vláda mohla vyhlásit opatření dle 5. stupně stupni PES.

Kabinet by se ve středu mohl zabývat tím, jak opatření zpřísní. Hamáček však odmítl konkretizovat, k jakému datu by tak mohli ministři učinit. „Nechci, aby v prostoru létaly různé termíny,“ uvedl.

„Obecně platí to, že ta opatření mají smysl, když jsou ucelená a když trvají po nějakou smysluplnou dobu,“ uvedl dnes Hamáček.

Je také pro minimum výjimek. „Vypínání, zapínání po týdnech, to samozřejmě nepřidává na jistotě. Ten fakt, že je volno, že jsou vánoční prázdniny, tak když se podíváte kolem nás, celá řada zemí toho využívá, aby využila toho, že lidé méně chodí do práce, protože jsou se svými rodinami,“ říká Hamáček.

„Mobilita je nízká, ještě za použití opatření se dá snížit razantněji a s menšími náklady. To období přes Vánoce a Nový rok je z mého pohledu vhodné k nasazení těch přísnějších opatření a předpokládám, že to stejně tak vidí i ministerstvo zdravotnictví. Ve středu se dozvíte detaily,“ vzkázal vicepremiér.

Video  Ostrá výměna názorů. Vicepremiér Havlíček a hospodský Janeček o chaosu v opatřeních restaurací  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Budeme muset reagovat, podotýká Hamáček

Čísla, kterými se řídí protiepidemický systém PES, dle Hamáčka jasně ukazují, že „situace se zhoršuje plošně“ a Česko je již mezi stupněm 4. a 5. „Je logické, že na to budeme muset reagovat,“ podotkl. Rozhodnutí o případném zpřísnění však dnes patrně nepadne, jednat by se o něm mělo na vládě ve středu.

Hamáček opakovaně varoval, že pokud by nouzový stav nebyl prodloužen, padnou všechna omezení podle krizového zákona.

Video  Zubař, který testuje na covid: „Když bude vůle, jde otestovat až sto tisíc lidí denně“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Anifa ( 21. prosince 2020 14:54 )

Nic neudělají pořádně, nic nedotáhnou do konce. Tak buď ať zavřou na 2 týdny všechno s pokutami nebo ať neříkají nic a nechají to být. Bojí se viru, opozice,EU , že přijdou o popularitu... Toto je k ničemu, jen to stojí stále víc peněz

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa