Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Strašil Hamáček odchodem ČSSD z vlády? Maláčová i Petříček jsou opatrní, Zaorálek nechce kopat

Autor: Jakub Veinlich - 
16. prosince 2020
06:15

Ještě v neděli šéf ČSSD Jan Hamáček v České televizi tvrdil, že sociální demokraté budou ve vládě minimálně po dobu nouzového stavu. Premiér Andrej Babiš (ANO) mu vzkázal, že jeho ministry nikdo ve vládě nedrží. V pondělí už svá slova vicepremiér a ministr vnitra mírnil, a opatrní jsou i další místopředsedové ČSSD.

„Rozhodně ve vládě zůstaneme po dobu nouzového stavu, pokládat vládu v této situaci pokládám za nezodpovědné,“ tvrdil Hamáček v nedělních otázkách Václava Moravce s tím, že po skončení nouzového stavu se sociální demokraté poradí, jak dál.

„To, že se nám poprvé nepodařilo zabránit pravicovým experimentům, ke kterým hnutí ANO mělo čas od času tendenci, tak to je vážný signál, protože ty peníze budou chybět těm nejpotřebnějším,“ reagoval tak na spor okolo daňového balíčku, na němž nenašla koalice ANO a ČSSD v menšinové vládě podporované KSČM shodu.

Může za to Moravec

„My to téma neotevíráme, vyřiďte si to s panem (Václavem) Moravcem,“ odkazuje teď šéf ČSSD Hamáček na moderátora nedělní debaty v ČT. Podle vicepremiéra vznikl jeho výrok jako odpověď na Moravcovu otázku. „Mám jednu vlastnost. Vždy odpovídám na otázky, a je z toho zase další show,“ doplnil genezi nastolené myšlenky Hamáček.

A zdrženlivě reagují i ministři za sociální demokracii a zároveň místopředsedové ČSSD. „Teď to určitě není na stole,“ reagovala pro Blesk Zprávy ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně sociálních demokratů Jana Maláčová.

Podle šéfa diplomacie a dalšího z místopředsedů Tomáše Petříčka se diskuse o výhodách a nevýhodách setrvávání ve vládě vedou ve straně neustále. „Do koaličního projektu jsme investovali hodně, proto bych byl rád, abychom o našem setrvání ve vládě diskutovali s chladným rozumem,“ tvrdí ministr zahraničí. Další rozhodnutí o směřování sociální demokracie by podle něj mělo padnout na dubnovém sjezdu strany, kde si mají delegáti volit také nové vedení. „Vždy jsem řadil zájmy naší země nad mé vlastní pocity,“ doplnil Petříček s tím, že důležité bude také zanalyzovat, co si přeje veřejnost.

 Podle Hamáčka je největší „a de facto jediný“ problém daňový balíček. „My jsme se prostě neshodli, kdy hnutí ANO začalo plnit sen ODS o rovné dani,“ komentoval největší vládní přestřelku Hamáček. Jenže shoda uvnitř koalice není ani nad důchodovou reformou, kterou představila ministryně práce a sociálních věcí Maláčová a vláda v pondělí opět odložila navýšení přídavků na děti, také z pera Maláčové.

Zaorálek do toho nechce kopnout

Podle ministra kultury Zaorálka prý patří k životu koalice, že se jednotlivé strany přou. V zásadních věcech prý ale vláda prosazovala společně věci, ke kterým se zavázala v programovém prohlášení. „Nedovedu si představit, že bych v tuto chvíli do toho kopl a řekl, dělejte si to sami,“ reagoval Zaorálek, podle kterého se musí vláda soustředit na to, aby zemi vyvedla z koronavirové krize. „Tohle se musí dodělat a obávám se, že to bude chvíli trvat,“ doplnil ministr kultury.

...a zase Moravec

„Vyřešte si to s panem Moravcem. Kdyby se mě na to nezeptal, tak bychom se tomu vyhnuli. Pokud tu dělá někdo něco, s čím nesouhlasím, tak se samozřejmě ozveme, to je politika,“ dodal Hamáček s tím, že ČSSD není žádnou divizí svého koaličního partnera, tedy hnutí ANO, a má své autonomní názory.

„Tady se prostě neshodneme,“ dodal Hamáček a čeká, jak daňový balíček dopadne při dalším hlasování v Poslanecké sněmovně a také u prezidenta Zemana.

Právě na Pražský hrad přitom jeli v úterý po poledni přesvědčovat prezidenta, aby balíček nevetoval premiér Andreje Babiš a ministryně financí Alena Schillerová.

Už v neděli Babiš sociálním demokratům vzkázal, že pokud nechtějí být ve vládě, tak ať jdou. „Jestli má ČSSD se svou účastí v menšinové vládě problém, tak ať klidně odejde a přestanou o tom donekonečna mluvit,“ reagoval Babiš pro Blesk Zprávy s tím, že nouzový stav zvládne i bez ministrů za sociální demokracii.

Video  Kalousek v Blesku: Nesmyslné počínání vlády! Psa nechápe, Vánoce stráví s maminkou  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa