Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hamáček a Maláčová platili 10 tisíc za sundané roušky. Babiš řekl, proč odmítl test

Aktualizováno -
2. dubna 2020
17:45
Autor: ČTK, simao, Mii - 
1. dubna 2020
20:55

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), opět jak jinak než v červeném svetru, přiznal vlastní pochybení - sundal roušku během videokonference v zasedačce plné lidí. A nebyl sám. 10 tisíc korun platila za sundanou roušku i Jana Maláčová (ČSSD). Peníze poslali do Motola a organizaci starající se o české důchodce. Premiér Andrej Babiš (ANO) souhlasí, že politici by v nošení roušek měli jít příkladem. A promluvil o svých testech na koronavirus.

„Na twitteru se dnes objevila fotografie z videokonference, kde nemám roušku. Nebudu se vymlouvat, byla to chyba, pravidla platí pro každého. Odeslal jsem 10 tisíc korun jako dar FN Motol,“ uvedl ve středu večer Jan Hamáček (ČSSD) na svém facebooku.

Bez roušek jsou při videokonferenci např. Jana Maláčová a její manžel, náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař, zatímco ostatní přítomní v zasedačce roušku měli.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) přiznal prohřešek. Sundal během videokonference roušku. Nevymlouval se, do Motola následně poslal 10 tisíc korun. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) přiznal prohřešek. Sundal během videokonference roušku. Nevymlouval se, do Motola následně poslal 10 tisíc korun. | Facebook J. Hamáčka

Hamáček se 10 tisíc korun do Motola rozhodl poslat v době, kdy vláda odklepla návrh Ústředního krizového štábu, který vicepremiér nově vede namísto epidemiologa Romana Prymuly - policie totiž má dostat možnost pokutovat na místě až do výše 10 tisíc korun prohřešky proti nařízení vlády včetně nošení roušek.

Platit přitom za sundané roušky bude i Maláčová s manželem. „Bez roušky ani ránu! Ano, pravidla platí pro všechny! S Alešem se kajeme a každý posíláme 10 tisíc Janu Lormanovi do Života 90,“ uvedla ministryně na twitteru.

Politici mají jít příkladem, míní Babiš. Byl na testech?

Babiš fakt, že Hamáček s Maláčovou neměli nasazené roušky, příliš nekritizuje. Podle něj je vláda zaneprázdněna, takže mohl takový moment nastat. Jelikož se oba dva omluvili, víc to řešit nechce. „Ale ano, musíme jít příkladem,“ sdělil ve čtvrtečním speciálním vysílání pořadu Epicentrum na Blesk.cz. 

Nošení roušek premiér stále vnímá jako jedno z nejdůležitějších opatření. A vyzdvihuje, že tento krok budí zájem v zahraničí. „Češi se proslavili na celém světě rouškami. Pan Ludwig (Petr Ludwig, autor knihy Konec prokrastinace, pozn. red.) natočil fantastické video, které jsem poslal všem premiérům, poslal jsem ho i americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, za což mě kritizovali, a to naše video je teď všude na celém světě,“ vysvětloval Babiš.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Předseda vlády hovořil také o tom, zda se kvůli své dceři Vivien rozhodl nechat otestovat na koronavirus. Posledních 14 dní totiž strávila v povinné karanténě, jelikož se vrátila z rizikové země - Španělska. 

„Moje okolí bylo testováno, já nemám příznaky, tak jsem na testech nebyl. Moje dcera Vivien byla v karanténě do soboty, nicméně je stále doma s mojí paní, která se během epidemie také angažuje. Žiju odděleně, chodím jen do práce a do objektu s kanceláří. Děláme videokonference,“ řekl Babiš, který opět apeloval, aby Češi dodržovali vládní nařízení.

Až 10 tisíc korun za prohřešky

Babišův kabinet přitom nyní žádá, aby Sněmovna projednala ve stavu legislativní nouze pokutování do výše až 10 tisíc korun na místě za prohřešky spjaté s restriktivními opatřeními. Policisté by mohli pokutovat lidi například za porušení zákazu pohybu či za nezakrývání dýchacích cest mimo domov.

Přestupky proti mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví mají podle stávajících předpisů projednávat krajské hygienické stanice. Předpis o ochraně veřejného zdraví ani krizový zákon neumožňují, aby je na místě projednávala policie či obecní policie. „Právě tyto subjekty však v současnosti odhalují páchání uvedených přestupků,“ stálo v návrhu. Nynější podoba postihu ve správním řízení se podle vnitra ukázala jako neefektivní a zdlouhavá.

Nová pravomoc by měla podle představ vnitra zvýšit účinnost opatření a zajistit jejich dodržování. Snížit by se také měla administrativní zátěž pro orgány, které jsou k projednávání prohřešků příslušné nyní. Podle autorů návrhu je zaplacení pokuty na místě vhodnější i pro obviněné z přestupku, protože se vyhnou správnímu řízení, které pro ně znamená další náklady na komunikaci s úřady.

„Lidem dnes za porušení nařízení hrozí na papíru drakonické pokuty. V reálu ale jejich vymáhání ve zdlouhavém správním řízení nefunguje. Pokud policisté a strážníci porušení odhalují, měli by mít právo je taky postihovat,“ vysvětlil smysl návrhu Hamáček v tiskové zprávě.

Hamáček: Policisté nebudou chytat osamělé cyklisty

Hamáček zdůraznil, že policisté „nebudou stát v lese za stromem a pokutovat osamělé cyklisty bez roušky“. „Jde nám o rychlý postih evidentních porušení s rizikem možného přenosu infekce,“ uvedl.

Ukázkovým případem pro udělení pokuty je podle něj třeba skupinové popíjení alkoholu na předzahrádkách či v parcích. „Nařízení komplikují život každému z nás, ale nezavedli jsme je pro nic za nic. Žádám proto ještě o trpělivost,“ dodal Hamáček.

Nouzový stav začal v Česku platit od 12. března, následovala během něj mj. omezení pohybu či nařízení o rouškách. Policisté od té doby kontrolují dodržování všech vládních nařízení.

Podle mluvčího policejního prezidia Davida Schöna policisté provádějí denně několik tisíc kontrol, zda lidé vládní nařízení dodržují. Například v pondělí udělala policie přes 12 000 kontrol a správním orgánům oznámila 139 deliktů. Dodržování vládních nařízení kontrolují i městští strážníci.

Video  Hamáček o chatařích a strachu z koronaviru na vsích: Zůstaňte doma, nemůžeme obklíčit Prahu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

juuuhele ( 2. dubna 2020 20:02 )

Testy jsou jen smyslplné pokud má člověk příznaky. Jinak jdeš na test, ten je ok, tak jsi štastný jako blecha, jdeš domů a za pár hodek máš příznaky. Holt jsi sáhl na něco kde na tebe korona skočila. Tuhle epidemie ukončí jen protilátka. Musíme prostě vydržet a podporovar vědce a ne myslet jako ty největší kur.vy na puč.

juuuhele ( 2. dubna 2020 19:57 )

Jasně, při krizi a převrat, tak to může napadnout jen naprosté idioty jako jsi ty. Ty p........čo stará, když nejsi schopna za normálních okolností vyhrát volby pak jsi jednoduše neschopná vládnout a jestli si troufáš při krizi na puč, pak jsi vlastizrádce a s těmi by měl národ zatočit. Fakt bys potřebovala přes držku, jak jsi stará, tak jsi blbá.

jarda304 ( 2. dubna 2020 19:42 )

Soudruh se pozná podle natažené ruky

jarda304 ( 2. dubna 2020 19:41 )

Papalaši vzdy byli nad zakonem. Zakony považovali jen jako bič na ty druhé

Kazin ( 2. dubna 2020 18:12 )

Je nacase udelat statni prevrat a to vazne 😈

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa