Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nekonečné „odcházení“ ČSSD z vlády: Vyhrožuje už několik let, prakticky od voleb

Autor: ČTK, Jakub Veinlich - 
14. prosince 2020
05:10

Šéf ČSSD Jan Hamáček na sebe v neděli upoutal pozornost, když oznámil, že zvažuje odchod z vlády. Zpráva překvapila, ale jen částečně. Ve skutečnosti takto sociální demokraté vyhrožují už několik let. První neshody se dokonce objevily hned po volbách. I proto v prosinci 2017 jmenoval prezident Miloš Zeman kabinet složený jen ze zástupců navržených hnutím ANO. ČSSD nakonec hlasovala o vstupu do vlády v referendu. Část straníků odmítala sekundovat ANO, ve kterém by měl být některý z členů trestně stíhaný. Pro obsazení ministerských křesel se nakonec vyslovilo 58,53 procenta hlasujících.

Vztah dnešních koaličních partnerů, tedy hnutí ANO a ČSSD, nebyl nikdy ideální. A to ani těsně před tím, než spolu začaly oba subjekty po volbách v roce 2017 opět spolupracovat.

Na jaře 2018, ještě před vznikem vlády, například ČSSD odmítla koalici s ANO kvůli neochotě hnutí řešit problém s trestně stíhaným premiérem. Senátoři za stranu tehdy uvedli, že chtějí, aby sociální demokraté nešli do vlády s ANO.

O vstupu do vlády nakonec rozhodlo v roce 2018 v ČSSD vnitrostranické referendum. Pro hlasovalo 58, 53 hlasujících straníků.

Po vzniku vlády strana několikrát řešila návrhy na odchod z kabinetu, naposledy ji k tomuto kroku vyzval pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) v reakci na schválení daňových změn. Předseda strany Jan Hamáček v neděli v ČT řekl, že ČSSD zůstane ve vládě po dobu nouzového stavu, poté se sociální demokraté poradí, jak dále postupovat.

„Rozhodně ve vládě zůstaneme po dobu nouzového stavu, pokládat vládu v této situaci pokládám za nezodpovědné,“ reagoval vicepremiér Hamáček v Otázkách Václava Moravce na aktuální problém v rámci vládní koalice kvůli daňovému balíčku, který ruší superhrubou mzdu.

Výběr kritických hlasů z řad ČSSD na účast strany v koaliční vládě s hnutím ANO:

Spor ještě před jmenováním vlády 

27. června 2018 - Ostrá kritika se ozvala již v den jmenování vlády. Prezident Miloš Zeman totiž nejmenoval ministrem zahraničí kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho, ke kterému měl výhrady, na něm však strana podle předchozích vyjádření trvala. Ministerstvo zahraničí tak místo Pocheho dočasně převzal šéf ČSSD Jan Hamáček, který se stal místopředsedou vlády a ministrem vnitra.

Postup kritizovali kromě opozice i někteří sociální demokraté, pražská organizace ČSSD vyzvala předsednictvo, aby na Pocheho jmenování kategoricky trvalo. Sociální demokraté z regionů označili postup ohledně jmenování ministra zahraničí za nestandardní či trapný a jako další ústupek v řadě ze strany ČSSD.

„Únos“ Babišova syna na Krym

Listopad 2018 - Napětí ve vládě způsobila kauza údajného únosu premiérova syna z prvního manželství, která vypukla 12. listopadu po zveřejnění reportáže, v níž Andrej Babiš mladší hovořil o tom, že jej otcovi spolupracovníci drželi na Krymu.

Premiér podle něj chtěl, aby kvůli případu Čapí hnízdo zmizel z ČR. Kauza nakonec vedla k hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Pro bylo 92 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, kabinet naopak nepodpořilo 90 poslanců z ANO a z KSČM, zákonodárci ČSSD opustili jednací sál.

Širší vedení ČSSD dříve rozhodlo, že se poslanci strany nezúčastní hlasování o vyslovení nedůvěry vládě s tím, že pokud se ve Sněmovně spolu s hlasy ČSSD najde potřebných 120 hlasů pro rozpuštění komory, bude sociální demokracie pro.

Spor o výměnu ministra kultury

Květen až srpen 2019 - Odchod z vlády ČSSD zvažovala kvůli sporu o výměnu ministra kultury. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) rezignoval poté, co jej kvůli kontroverzním personálním změnám v institucích řízených ministerstvem (především odvolání Jiřího Fajta z čela Národní galerie) k tomuto kroku vyzval předseda strany Hamáček. Prezident Zeman se Staňkovým odvoláním otálel a odmítal jmenovat na jeho místo stranou navrženého místopředsedu ČSSD Michala Šmardu. V červnu ČSSD po jednání širšího vedení podmínila setrvání ve vládě mimo jiné výměnou na ministerstvu kultury. Podle Hamáčka se odmítnutím výměny ministra ČR dostala na hranu ústavní krize.

V srpnu předsednictvo ČSSD nepodpořilo odchod strany z vlády. Usnesení o odchodu z vlády na jednání předložili zástupci jihomoravské sociální demokracie. O opuštění kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) již dříve mluvila také ústecká ČSSD.

Prezident nakonec odvolal Staňka k 31. červenci, na jeho místo však v srpnu jmenoval Lubomíra Zaorálka, kterého ČSSD navrhla místo Šmardy (ten se nominace vzdal).

Odchod kvůli rozhodnutí státního zástupce?

Prosinec 2019 - O odchodu ČSSD z vlády se spekulovalo poté, co nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo. Předseda ČSSD Hamáček však řekl, že nevidí důvod k odchodu z vlády, Babišovy kauzy ale podle něj komplikují vládě práci.

Video  Zeman oživil kauzu Čapí hnízdo: Klíčový moment o Babišovi i Monice.  - abl
Video se připravuje ...

Daňový balíček bez dohody v koalici

20. listopadu 2020 - Pardubický hejtman Martin Netolický z ČSSD vyzval stranu k odchodu z vlády, která podle něj přestala fungovat. Reagoval tak na schválení daňových změn, které prosadilo hnutí ANO a předseda ČSSD Hamáček je označil za rozvrat veřejných financí. Pro odchod sociálních demokratů z vlády s ANO se vyslovilo i několik dalších straníků. Hamáček poté uvedl, že při koronavirové krizi není odchod z vlády na pořadu dne.

...až po nouzovém stavu

13. prosince 2020 - Hanáček řekl, že ČSSD zůstane ve vládě po dobu nouzového stavu, poté se sociální demokracie poradí, jak dále postupovat. Řekl, že mu vadí spor o tzv. daňový balíček, dále označil za legitimní diskuzi o předčasných volbách. Premiér Babiš Blesk Zprávám v reakci na jeho slova napsal, že sociální demokracii ve vládě nedrží. „Jestli má ČSSD se svou účastí v menšinové vládě problém, tak ať klidně odejde a přestanou o tom donekonečna mluvit.“ Vláda podle Babiše nouzový stav zvládne i bez účasti ČSSD.

marmat ( 15. prosince 2020 11:30 )

Dostal to "chudák" od Babiše obratem rovnou mezi voči !!!

marmat ( 15. prosince 2020 11:28 )

zkratik: Ono to musí být schy­zofren­ní..­...u­léhat vedle "bojovnice" za ODS
Jeho manželkou se stala bývalá pražská zastupitelka za ODS Gabriela Kloudová.

zadnice ( 14. prosince 2020 11:52 )

Hamáčku tak už konečně odejděte a stále "nevydírejte"! Při dalších volbách se se bez ČSSD jistě obejdeme a klidně na dlouho!

gabreta ( 14. prosince 2020 11:02 )

Je vidět, že text si pamatuješ z dob, kdy jsi s Milicema jezdil na cvičení a chlastačky!!!

hejhej ( 14. prosince 2020 10:49 )

Nekonečné odcházení Folklor ČSSD, který nastartoval B. Sobotka demise - nedemise : podrazáctví a vyhrožování. Hamáček je ubožák.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa