Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šmarda nebude ministrem kultury, nominace se vzdal. Hamáček: Mrzí mě to

Aktualizováno -
19. srpna 2019
23:35
Autor: ČTK, Mii, kal - 
19. srpna 2019
22:18

Michal Šmarda se vzdal nominace na ministra kultury. V pondělí večer o svém rozhodnutí informoval předsedu ČSSD Jana Hamáčka. Šmarda to řekl v České televizi. Prezident Miloš Zeman opakovaně vyslovil vůči jeho jménu pochybnosti, ČSSD za ním ale stála. Hamáček v reakci uvedl, že postoj stranického místopředsedy chápe, i když ho to mrzí.

Michala Šmardu v křesle ministra kultury setrvale odmítal prezident Miloš Zeman, podle kterého byl místopředseda sociálních demokratů a starosta Nového Města na Moravě pro funkci nekompetentní.

Po pátečním návratu z dovolené doporučil to, aby se nominace vzdal, Šmardovi také premiér Andrej Babiš (ANO). Vadilo mu mimo jiné, že ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) adept sociálních demokratů do vlády častoval výrokem, že je „Kalousek v sukních“.

Šmarda: Být ve vládě nedává žádný smysl

„Já samozřejmě za současných okolností ve vládě Andreje Babiše (ANO) být nechci. Nedává to vůbec žádný smysl. Já tady nebudu hrát s někým nějaké hry na to, že počkáme, budeme ho ještě chvíli trápit, a on pak odstoupí sám,“ sdělil Šmarda. Hodlá také doporučit ČSSD, aby vládní koalici s hnutím ANO opustila.

Na facebooku přidal místopředseda sociálních demokratů ke svému konci ukázku z filmu Život Briana od britského komediálního uskupení Monty Python. Ve scéně z ukřižování jsou hlášky jako: „Když dohráls, musíš končit poklonou.“

 

Hamáček: Lidsky to chápu, mrzí mě to

Naopak předseda sociálních demokratů Jan Hamáček Šmardu přes výpady Hradu i Babiše opakovaně podporoval. Hamáček v reakci na twitteru uvedl, že ho rozhodnutí Šmardy mrzí. Lidsky ho ale chápe a respektuje.

Šmarda v ČT uvedl, že chce kandidovat v senátních volbách na Žďársku v příštím roce. Se Zemanem souhlasí v tom, že jeho handicapem je chybějící přímý mandát od voličů na centrální politiku. „Člověk, který nemá přímý mandát od voličů, je vždy ve veliké nevýhodě. Protože vždy, když si začne trochu moc vyskakovat, tak skončí jako hračka v rukou cynických mocných,“ řekl.

Nechce, aby se to v budoucnu opakovalo, proto si o mandát řekne právě v senátních volbách. „Teprve potom s tímto mandátem bych si šel znovu povídat s panem Babišem o tom, jestli je možné ho v České republice kritizovat, nebo jestli to možné není,“ podotkl.

Ministrem kultury za ČSSD by se podle Šmardy mohli stát například hejtman Vysočiny Jiří Běhounek nebo hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Poškodili bychom tím ale stranu před krajskými volbami, kdy oni by měli vést kandidátky a asi by jim v tom nepomohlo ministerstvo kultury,“ uvedl Šmarda. Jako vhodnou kandidátku zmínil i náměstkyni na ministerstvu kultury Kateřinu Kalistovou. Podle něj by ale jí hrozilo, že se dostane do sporu s premiérem a zničí si tím kariéru.

Spor o výměnu ministra trvá už čtvrt roku. Prezident Zeman v polovině prázdnin po dvou měsících od doručení návrhu odvolal Antonína Staňka (ČSSD), ohledně jeho nástupce se ale slíbil vyjádřit až v polovině srpna.

Video  Babiš po dovolené: Se Šmardou ve vládě nebudu  - Velké zprávy TV Prima
Video se připravuje ...

Pospíšil: Je to tvrdá prohra pro Česko a Zeman má Babiše v hrsti

„Gratuluji Miloši Zemanovi k ugrilování Michala Šmardy,“ uvedl na twitteru šéf opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil. „Že prezident nerespektuje Ústavu, jsme věděli už dřív. Že ČSSD vždy ustoupí, jen aby mohla zůstat ve vládě, jsme také věděli. Kauza Šmarda ale naplno potvrdila jinou věc - jak slabý premiér je Andrej Babiš a jak moc ho má Zeman v hrsti,“ rýpl si Pospíšil. Podle něj je Zemanovo vítězství v kauze „tvrdá prohra pro Českou republiku“. A Česko se posouvá k poloprezidentskému systému.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 20. srpna 2019 14:12 )

Kdyby jen?­??http­s://ww­w.pr­avda­ozru­de.cz­/?pa­ge_id=­19014

Nezadat ( 20. srpna 2019 10:32 )

Dobytek žádný svědomí nemá

mdada49 ( 20. srpna 2019 07:57 )

👍👍👍 Paní Ivo, tak pod to se Vám 💯X podepíší. Každý soudný člověk to musí tak cítit.

europa ( 20. srpna 2019 07:51 )

To mu to ale trvalo, než konečně zjistil, že o něj nikdo nestojí

jajas ( 20. srpna 2019 07:50 )

Jasně, teď potřebuje Maláčová 11 miliard.....takže zase nic?????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa