Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Miliarda navíc na platy učitelů i policii. Ministři žádali Schillerovou o peníze

Aktualizováno -
19. srpna 2019
14:54
Autor: ČTK, simao - 
19. srpna 2019
09:11

Do školství by v příštím roce měla jít oproti původnímu návrhu rozpočtu miliarda korun navíc na zajištění nových učitelů. O 30 milionů korun by se měl navýšit dotační program ministerstva na školní obědy zdarma pro děti z chudých rodin. Ministr školství Robert Plaga (ANO) se na tom dnes dohodl s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), za kterou se dnes vydali i vicepremiéři Karel Havlíček (za ANO) a Jan Hamáček (ČSSD).

Za důležité ministr školství Robert Plaga (ANO) považuje také to, aby byl dodržen vládní slib navýšení platů učitelů do roku 2021 na 150 procent jejich úrovně z roku 2017. Řekl to dnes novinářům před jednáním o rozpočtu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

„Máme více dětí ve vzdělávací soustavě a to s sebou nese takzvané nové výkony, to znamená nutnost zabezpečit jejich výuku a vše ostatní,“ řekl Plaga. Na pokrytí nákladů k vytvoření nových učitelských míst by podle něj v příštím roce měla jít další miliarda navíc oproti stávajícímu návrhu rozpočtu.

Celkově by ministerstvo školství mělo v roce 2020 hospodařit s 213 miliardami korun, což je o zhruba 17 miliard korun více než letos.

Víc peněz na obědy pro děti z chudých rodin

Plaga se dnes se Schillerovou dohodl také na navýšení dotací na školní obědy pro děti z chudých rodin. Program funguje od roku 2015 a resort z něj poskytuje peníze školám prostřednictvím neziskových organizací. „Navýšení je o 30 milionů (korun) z 30 (milionů) původních,“ řekl Plaga.

„Musím říct, že jsme našli shodu velmi pragmaticky na všech oblastech, o kterých jsme mluvili,“ uvedl Plaga po jednání se Schillerovou. Ministerstvo financí tak v rozpočtu zohlední i miliardu korun navíc pro zajištění nových učitelů v regionálním školství, kam je třeba nalákat více pedagogů kvůli nástupu populačně silnějších ročníků dětí, řekl.

Chtějí dodržet slib o platech učitelů

Návrh rozpočtu počítá také s navyšováním výdělků vyučujících o deset procent v roce 2020 a o devět procent v roce 2021. Platy nepedagogů by měly růst v obou letech pokaždé o sedm procent. Celkem má Plagův resort na zvyšování platů ve školách v příštích dvou letech dostat 18,7 miliardy korun víc než letos. Vláda tak chce dodržet svůj slib navýšit příjmy ve školství do roku 2021 na 150 procent jejich výše z roku 2017.

Odbory s navrhovaným růstem nesouhlasí. Už dříve oznámily, že budou požadovat v příštím roce navýšení platů učitelů o 15 procent a nepedagogických pracovníků ve školství o deset procent. Dlouhodobě usilují, aby do roku 2020 narostly učitelské platy na 130 procent průměrné mzdy. Chtějí o tom ještě vyjednávat s vládou.

Průměrný plat učitelů v prvním čtvrtletí letošního roku činil 36 224 korun měsíčně, meziročně to bylo o 10,3 procenta více. Výdělky nepedagogů ve školách, tedy třeba školníků, uklízeček či hospodářek, byly letos v prvním čtvrtletí v průměru 19 359 korun. Průměrná mzda v ČR vzrostla ve stejném období o 7,4 procenta na 32 466 korun.

Jak by se peníze navíc měly rozdělit do tarifů a na odměny, dnes Schillerová neupřesnila. Podle ní o tom bude jednat tripartita pravděpodobně koncem srpna. Plaga už dříve uvedl, že by chtěl peníze rozdělit půl na půl, zatímco zástupci odborů chtěli co nejvíc peněz do pevné složky platů.

„Astronomické částky“ na vědu a výzkum

Za Schillerovou dnes zamířil i šéf ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Karel Havlíček (za ANO). Rozpočet resortu bude příští rok činit zhruba 37,5 miliard korun, což je o dvě miliardy korun více než v roce 2019. Také rozpočet pro výzkum, vývoj a inovace posílí na 37 miliard korun. Obě částky jsou bez evropských zdrojů.

Havlíček uvedl, že příští rok bude rozpočet na výzkum rekordní a posiluje se o jednu miliardu vůči stávajícímu roku a téměř o 3,5 miliardy oproti minulému roku. „Potvrzujeme tím, co je prioritou této vlády, a to je podpora vědy. Pouze podotýkám, že z národních zdrojů šlo ještě v roce 2015 na výzkum 27 miliard korun,“ uvedl Havlíček.

Schillerová dodala, že do vědy a výzkumu včetně evropských peněz zamíří příští rok zhruba 48 miliard korun. „Takže to jsou astronomické částky,“ poznamenala. Dnešní jednání na MF bylo podle obou ministrů věcné a ladily se pouze detaily. Oba také vyloučili, že by v budoucnu výzkum a vývoj přešel jen pod resort průmyslu.

Peníze na televizi pro „důchoďáky“

Havlíček také dnes k výdajům svého resortu uvedl, že z rozpočtu MPO poputuje navíc zhruba 30 milionů korun na zavádění televize prostřednictvím krajů pro sociální zařízení, například domovy důchodců.

Přechod na digitální televizi může být podle Havlíčka nedostupný pro některé pečovatelské domy a domovy důchodců, MPO už o tom jedná s kraji. „Mělo by to být vyřešeno, aby ti lidé na Vánoce neměli problém s televizí,“ uvedl.

Výdaje ministerstva průmyslu a obchodu by měly v roce 2020 proti letošnímu roku stoupnout i s evropskými zdroji o 24 procent přibližně na 49,1 miliardy korun, tedy asi o deset miliard Kč. Bude ale záležet na tom, jak se bude dařit čerpání, řekl dnes Havlíček.

Hamáček: 1,1 miliardy pro policii navíc

Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá u všech ministerstev také se snížením počtu pracovních míst o deset procent. Havlíček již dříve potvrdil, že se budou o pět až deset procent redukovat i na ministerstvu a téměř ve všech 30 organizacích, které s ním souvisejí.

Za Schillerovou pak dnes dotřetice dorazil taktéž vicepremiér - Jan Hamáček (ČSSD), který vede ministerstvo vnitra. Po schůzce pak oznámil, že rozpočet policie na příští rok se zvýší o 1,1 miliardy korun. Rozpočet vnitra se celkově zvýší o 1,3 miliardy korun.

„Rozpočet policie na příští rok bude navýšen o 1,1 miliardy korun, z toho bude 500 milionů na obnovu automobilové techniky, 250 milionů do provozu, 200 milionů do investic a 155 milionů půjde na platy policistů, kteří byli nabráni v letošním roce,“ vysvětlil Hamáček.

Chtějí koupit až 850 osobáků a 300 transportérů

Hamáček doplnil, že ještě letos dostane policie dalších 400 milionů na obnovu vozidel. „V letošním roce, v kategorii osobních vozidel, jsme připraveni nakoupit až 850 vozů a dalších 300 vozů bude kategorie transportérů,“ řekl Hamáček.

Schillerová upřesnila, že na obnovu vozového parku policie má jít půl milionu ročně, ale každý rok. „Aby policie mohla zaujmout jasnou strategii, která bude nutná k pravidelné obnově vozového parku,“ řekla ministryně. Policie podle ní bude mít po navýšení k dispozici příští rok přes 34 miliard korun. Jednání se zúčastnil i policejní prezident Jan Švejdar, který navýšení ocenil s tím, že policie nová auta nutně potřebuje.

Pavel Laubr ( 13. září 2019 18:29 )

Kdybych to měl shrnout, kam se za Vámi hrabou soudruzi z dob totalitních páni politici. To vypadá, že už si doma žehlíte čapku s rudou hvězdou z Gruzie.

Solvina_na_mozek ( 19. srpna 2019 11:30 )

bre-burda ( 19. srpna 2019 11:18 )

Mám za to, že by pan ministr měl více sledovat vzdělanost učitelů než jejich platy. Ty nedávné plně odpovídaly kvalitě vyučujících a že by tak rychle došlo k nárůstu jejich inteligence, jaksi nepozoruji. Na pedagogické fakultě opravdu, ale opravdu, vysokoškolské vzdělání nezískáte!

PPP150W ( 19. srpna 2019 10:55 )

K učení, slušnosti a disciplíně mají své děti vést především jejich rodiče. Je to totiž první předpoklad toho, že se dítě bude ochotno ve škole vzdělávat a chovat se slušně ke svému učiteli. Pokud tohle nechápete a myslíte si, že výchova jedince spočívá na bedrech pedagogického sboru, pak právě vaši rodiče zanedbali to, o čem já i vy píšete. Jen hlupák nechá výchovu svého potomka na někom jiném. Pak se ovšem nemůže divit, že z něj vyrostl líný a nedisciplinovaný blb jako vy. Z vašich dětí asi nic jiného nebude.

10xnic_utahalo_vola ( 19. srpna 2019 09:45 )

Jen více Zemanů a Babišů, vy SLUNIČKÁŘSKEJ odpade Ten kdo alespoň trošku myslí na budoucnost svých dětí, ten chce aby tento stát i nadále řídil Zeman s Babišem.👍❤️ Nejlepší politici po roce 1989, JEDNOZNAČNĚ si toto myslí všichni rozumní a chytří v ČR

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa