Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vládní speciál svezl fotbalisty z Peltova klubu. Babiš: „V pořádku, zaplatí si to“

Autor: simao, ČTK - 
25. července 2019
20:24

Fotbalisté FK Jablonec si na cestu do arménského Jerevanu zapůjčili vládní speciál. A to kvůli krizové situaci v momentě, kdy měli odletět na zápas Evropské ligy, ovšem stihly je potíže s jejich vlastním dopravcem. Premiér Andrej Babiš (ANO) míní, že je vše v pořádku, protože si klub někdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty vše zaplatí. A zápůjčku letounu z vládní letky hájí i ministr školství Robert Plaga (ANO).

„Já jsem se o tom dozvěděl následně. Řešilo to ministerstvo školství. I v minulosti už takové případy byly. Takže jsem byl ubezpečen, že to je v pořádku a že tu cestu ti fotbalisti zaplatí,“ řekl TV Nova premiér Andrej Babiš (ANO).

Jablonečtí fotbalisté letěli na zápas s Pjunikem Jerevan, který ve čtvrtek nakonec prohráli v arménském městě Gjumri 1:2. Kvůli několikahodinovému zpoždění stroje při cestě do Prahy byl jejich původní let zrušen.

„Požádali jsme vládu ČR o pomoc v této situaci, kdy nám hrozilo neodcestování do Arménie na utkání Evropské ligy. V této krizové situaci, kdy by to mělo neblahý vliv na národní koeficient, jsme využili vládní speciál. Byla by to mezinárodní ostuda. Jsme za tuto pomoc vděčni a náš klub uhradí veškeré náklady spojené s touto cestou,“ ujišťuje na klubovém webu Martin Bergman, tiskový mluvčí FK Jablonec.

O přepravě fotbalistů speciálem psal i web iSport.cz. K problémům došlo poté, co náhradní dopravce, soukromá egyptská aerolinie, nedostal povolení k přeletu nad vzdušným prostorem Ukrajiny, Ruska a Běloruska. Severočechy, jimž nadále vládne někdejší šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, tak nakonec zachránila až vláda.

Pavel Nedvěd a Miroslav Pelta v Číně Pavel Nedvěd a Miroslav Pelta v Číně | David Vaníček

Plaga: Reprezentovali ČR

Vládní speciál počkal posléze na fotbalisty v Jerevanu. „Vrátí se po dohrání zápasu s fotbalisty,“ uvedla Magdalena Dvořáková, mluvčí generálního štábu.

Zápůjčku letounu hájil ve čtvrtek večer na TV Nova i ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga. „Je standardem používat vládní speciál pro humanitární potřeby, ale samozřejmě i pro potřeby umělců a sportovců. V tomto případě klub reprezentoval ČR v zahraničí a byla to zcela mimořádná situace. Měli vyčerpány všechny pokusy, jak se na to místo včas dostat a proto, když byl vládní speciál volný a dohodli jsme se, že bude uhrazena ta částka (...), tak bylo letadlo uvolněno,“ uvedl.

Situace byla mimořádná, prospělo to dobré věci, míní Plaga. „Tento let nebudou platit daňoví poplatníci ČR, protože ta částka bude plně uhrazena Jabloncem,“ ujišťuje Plaga. K cenám letů vládním speciálem pak prozradil: „V případě těchto letů, až to bude vyčísleno ministerstvem obrany, tak to bývá několik set tisíc korun.“

Andrej Babiš s manželkou nastupují do vládního speciálu. Andrej Babiš s manželkou nastupují do vládního speciálu. | Úřad vlády

Vládní speciál poslali pro zlaté hochy do Nagana

Vládní speciál v minulosti převážel např. hokejové reprezentanty po jejich zlatém úspěchu na OH v japonském Naganu v roce 1998. „Naganský expres“ skončil v Leteckém muzeu v Kunovicích. „Existují o tom různé dohady a spekulace, ale ti hoši byli tak grogy, že skutečně spali. Jestli si při tom dlouhém letu dali jedno dvě piva, tak to bylo moc. Oni se pak zřejmě trochu rozjeli před přistáním v Praze, když se dozvěděli, co se tady děje,“ uvedl před časem na iDnes.cz bývalý pilot vládního speciálu Petr Jirmus.

Obvyklé jsou i lety fotbalových reprezentantů. Vládní speciál je dopravil v roce 2012 na ME do polské Varšavy, v září 2018 k přátelskému utkání v Rostově na Donu pak zamířili speciálem české armády. Airbus A-319 je tam přepravil na zápas, který Češi prohráli s Ruskem 1:5.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

muriQ ( 26. července 2019 06:20 )

Piš za sebe, šašku počmáranej!

a-z- ( 26. července 2019 06:16 )

Zpátky ty čutálisti měli šlapat pěšky. Nekopové.

murQ ( 25. července 2019 22:25 )

Nedvěde, to ti neodpustíme. Proč? V Itálii ti bylo blaze.

qtek ( 25. července 2019 22:08 )

Nagyovou stíhají za menší věc. Ištvane vstávej.

1917 ( 25. července 2019 21:47 )

Ať jde už celá novinářská šmíra do zadele když nemá o čem jiném psát. Vemte si na paškál toho ožralu Kalouska nebo toho chudáka"profesora" Fialu a nebo co tak zdredovaného a zdrogovaného Bartoše? Ti by vám nestačili, ke zviditelnění republiky toho dělají dost třeba tou šaškárnou pro nedůvěru vládě. Tím se bavil celý svět. Bylo trapné jak Koranteng jak na tibetským modlitebním mlýnku stále opakoval otázku o zaplacení speciálu. Jste všichni trapní když toto je ústřední téma zpráv!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa