Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Střelba ve vládním speciálu: Kulku vedle Babiše policie ještě nerozlouskla. V čem je zádrhel?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
22. července 2019
06:15

Na konci května padl na palubě vládního speciálu výstřel. Byl u toho také premiér Andrej Babiš, tou dobou se totiž vracel z Bruselu. Kulka „svištěla“ letadlem podle všeho omylem a Babiš ani nechce, aby člen jeho ochranky byl nějak trestaný. I přesto se případem zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů, která prověřuje vždy možná pochybení policistů. Blesk Zprávy zjistily, že šetření je stále na mrtvém bodu.

„Šlo o náhodný výstřel z pistole člena ochranné služby. Nebezpečí jsem necítil, slyšel jsem jen nezvyklou ránu. Byl jsem od místa asi čtyři metry,“ vzkázal Blesk Zprávám po incidentu samotný Babiš.

Co se stalo? Člen Babišovy ochranky podle pravidel odevzdával personálu letadla před vzletem do úschovy svou zbraň. Zřejmě mu v ní ale zůstal jeden náboj, „který vystřelil do plechové nádoby, kterou má obsluha letadla na jídlo,“ řekl tehdy Blesk Zprávám zdroj, který dodal, že se kvůli tomu letadlo zdrželo v Bruselu. „Teď musí všechno vyšetřit, protože jde o osobu premiéra, ale je to pouhá formalita,“ dodal.

Čekání na znalce

Jenže tuto formalitu řeší GIBS – tedy Generální inspekce bezpečnostních sborů – a šetření už trvá měsíc a půl. A zatím moc výsledků nepřineslo „K této věci není nic nového,“ řekla na přímý dotaz Blesk Zpráv mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Jak dlouho bude šetření ještě trvat, se prý nedá zatím odhadnout. „Nedá, čekáme na výsledek znaleckého zkoumání,“ doplnila mluvčí.

Při celém incidentu se nikomu nic nestalo, a tak se vládní speciál s premiérem i novináři mohl v klidu vrátit z mimořádného summitu Evropské rady zpět do České republiky. „Kulku jsme našli. Nijak nepoškodila trup letadla,“ sdělil pilot speciálu.

Babiš nechce ochranáře trestat

Premiér Babiš z výstřelu žádnou vědu nedělal. Ve vysílání Blesk Zpráv v pořadu Ptám se, pane premiére, dokonce řekl, že nechce za pochybení pro bodyguarda žádný trest.

„Já bych ho nestresoval. Má z toho osobní trest. A opakuji, že je to velice seriozní a bezpečný kolega, který bere svoji profesi vážně,“ stojí si za svým Babiš.

„Byl zkušený, nebylo žádné nebezpečí. Samozřejmě nepočítal, že tam je ten náboj. Pochybil, ale každý někdy děláme chyby,“ dodal premiér.

Video  Babiš v Blesku: O střelbě v letadle, novém ministrovi, zdraví i Monice a dětech  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 22. července 2019 22:09 )

zdenekk/junkiexlje elitní troll ...nechtějme po něm úvahy, natož objektivní příspěvek

marmat ( 22. července 2019 22:06 )

7 týdnů bez závěru ???!!! Tak to smrdí daleko víc, než toho 29. května

doktormediciny ( 22. července 2019 19:56 )

Nas narodni napoj je slivovice.Nebo tam snad ma SYlovaky...

krkoun ( 22. července 2019 09:02 )

junksindle,ty musíš být naživo dobrej blb.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa