Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Proti maturitě z matematiky chce protestovat 12 tisíc lidí. Zvou i Plagu

Autor: ČTK, tva - 
11. září 2019
15:00

Zhruba 12 tisíc lidí se dosud na facebooku přihlásilo k plánovanému protestu středoškoláků proti zavedení povinné maturity z matematiky, který se má konat 4. října v centru Prahy. Zástupci České středoškolské unie (ČSU) ve středu na akci pozvali také ministra školství Roberta Plagu (ANO), který už dříve avizoval, že se bude snažit o zrušení povinné zkoušky z matematiky. Sdělil to předseda ČSU Viktor René Schilke po středečním jednání s ministrem školství.

„Na facebooku je vidět, že je o tu protestní akci (proti povinné maturitě z matematiky) zájem. Pana ministra jsme pozvali, aby se protestu zúčastnil a měl úvodní slovo na Kampě. Bereme ho jako našeho partnera,“ uvedl Schilke. Ministr po jednání novinářům řekl, že akci vnímá jako možnost společně se pobavit o vzdělávací politice v ČR. Podle tiskové mluvčí ministerstva Anety Lednové svou účast zváží podle časových možností.

O protest, který středoškoláci chystají na 4. října, podle Schilkeho projevilo od začátku září na facebooku zájem kolem 12 000 lidí. Přibližně 1000 lidí pak podepsalo petici, která politiky vyzývá ke zrušení povinné závěrečné zkoušky z tohoto předmětu, dodal.

Plaga chce usilovat o zrušení povinné maturity z matematiky

Povinná maturita z matematiky má podle současného zákona začít fungovat nejpozději od roku 2022 na většině maturitních oborů s výjimkou zdravotních, sociálních a uměleckých. Ministr školství Robert Plaga (ANO) ale v srpnu uvedl, že bude usilovat o její zrušení. Podle něj je potřeba nejdřív zlepšit výuku matematiky tak, aby jí žáci lépe rozuměli.

Česká středoškolská unie patří dlouhodobě k odpůrcům povinné maturity z matematiky. Rozhodnutí ministra uvítala s tím, že ve svém úsilí o zrušení maturity bude pokračovat, dokud nebude schváleno. Středoškoláci i proto na začátku září zahájili kampaň Hlásíme se o slovo!, jejíž součástí má být i plánovaná demonstrace.

Podle středoškoláků povinná maturita z matematiky může ještě zhoršit už tak špatný vztah žáků k předmětu. Středoškoláci poukazují také na to, že na středních odborných školách vede maturita z matematiky ke snižování hodin odborných předmětů, že povinná zkouška povede k větší neúspěšnosti u maturit a že ne každý bude v budoucnu matematiku potřebovat. Cílem politiků by podle nich měla být hlavně snaha o zkvalitnění a zatraktivnění výuky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ruchof ( 11. září 2019 17:51 )

A co pak s těma prázdnýma barákama?

ruchof ( 11. září 2019 17:46 )

lucio . Matika dává základ logického myšlení, ale o to už asi nikdo nestojí. Stádo se ovládá lépe.

ruchof ( 11. září 2019 17:43 )

Na FB je o protesty velký zájem
Český jazyk jim dělá obrovský problém, matiku nechtějí vůbec, jazyky neumí, tak co vlastně dnešní studenti chtějí a umí ? Myslím tím něco pro život užitečného, ne blábolení po kavárnách , chození na demontrace a protesty za každou pitchovinu .

kukuku ( 11. září 2019 17:32 )

Chápej, že současní politici jsou větší omezenci než dělnické kádry dosazované do funkcí po Vítězném únoru. JInak souhlas s tím, že matematika je základ.

kukuku ( 11. září 2019 17:29 )

Z fildy se nahrnou do politiky a pak si vydělají korupcí, kolik uznají za vhodné, protože i Česká policie je plná těchto nemyslících magorů a všechna trestní oznámení hospodářské kriminality bez vyšetřování odkládá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa