Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Povinná maturita z matematiky: Pro všechny již v roce 2022, navrhuje ministr Plaga

Autor: peb, ČTK - 
27. ledna 2019
15:43

Termín zavedení povinné státní maturity z matematiky by se mohl sladit na školní rok 2021/22, řekl v nedělním v pořadu Otázky Václava Moravce ministr školství Robert Plaga (ANO). V gymnáziích a lyceích původně měla být o rok dříve. Rozhodnutí padne podle Plagy velmi brzy. Ministerstvo chce také do konce února předložit do meziresortního připomínkového řízení novelu školského zákona, která vyjímá slohy ze státních maturit a vrací je na úroveň škol.

Zda nesladit termíny pro maturitu z matematiky je podle ministra námětem k diskusi, o kterém by mělo být velmi brzy rozhodnuto. „Je to varianta, která je na stole. (...) Myslím, že pokud se dál budeme bavit o povinné maturitě z matematiky, možná dojdeme k tomu, že sladění termínu není vůbec špatné,“ řekl v OVM Robert Plaga

Maturita z matematiky měla být původně povinná od roku 2020 pro gymnázia a lycea a o rok později pro všechny ostatní s výjimkou zdravotnických, sociálních a uměleckých oborů.

Podle Plagy je důležité diskutovat také o obsahu maturity z matematiky. „Pojďme se vrátit k nějakému základu. Řekněme si, že to je vstupenka k profilové části na dané škole, minimální základ, který stát chce, aby na všech středních školách byl dosažen a aby to bylo užitečné. To je koncept debaty, který bychom měli vést,“ řekl ministr. V rukou státu by podle něj měla být hranice minimální kvality, nemělo by se jednat o selektivní nástroj, který někomu zabrání v přístupu ke vzdělávání.

Dosud si maturanti mohou matematiku volit jako druhý předmět vedle povinné češtiny. Většina z nich ale dává přednost cizímu jazyku. Matematiku si loni vybralo 23,4 procenta maturantů, z didaktického testu u státní maturity propadlo 22,3 procenta z nich.

Sloh se rušit nebude 

Omezení státní maturity z českého jazyka na didaktický test se podle Plagy nedá očekávat dříve než za dva roky. Ministr zároveň vyvrátil, že by resort chtěl slohovou práci úplně zrušit.

„Že ministerstvo chce přejít na to, že bude centrálně řídit jen didaktické testy, neznamená, že slohovka nebude, vrací se zpátky na úroveň školy. Myslím, že přidanou hodnotou je právě to, že ji hodnotí na té škole, kde ten člověk působí. Centrální hodnocení v mnohém přechází k formálnímu hodnocení bez znalosti člověka,“ řekl Plaga.

mazliva.samicka ( 27. dubna 2019 09:09 )

Tak Němci zavřeli české školy..okamžitě...a mládež rozehnali do fabrik... Tihle demokrati na tom plíživě a nenápadně..pracujou taky... Není třeba vzdělaných lidí....jsou potom moc chytrý a do všeho by jenom kecali... Jakoby to byl záměr..udělat z naší země jednu velkou plantáž.. Umět si spočítat spotřebu raketovejch motorů..by přece měla..umět..i hajzlbába...Je to základ..všeho....muhehehe..

hejhej ( 29. ledna 2019 13:46 )

Po r. 1989 začalo silně upadat naše školství. Maturitu mají i ti, kteří neměli vůbec studovat a taky dnes maturanti nejsou mnohdy ani na úrovni SOU. Maturita z matematiky na gymnázia a technické střední školy patří. Kdo na to nemá, má si vybrat ke studiu něco jiného.

kamia ( 28. ledna 2019 10:35 )

Už nevědí co by ještě po dětech chtěli je to všechno čím dál horší a těžší. Každé dítě nemá logické myšlení a bude chodit 4roky do školy a nebude mít vzdělání maturitu kvůli matematice opravdu hrozný a neuvazeny

agfor ( 27. ledna 2019 16:53 )

Maturita z matematiky byla kdysi na všech středních školách (snad jen komedianti ji neměli, a proto jich živíme tolik). Na různých školách měla různou obtížnost. Tak nevím proč tolik povyku. Ale čím by se asi dneska živilo spousta "odborníků".

zeleny.ropak ( 27. ledna 2019 16:06 )

Tak kdo z těch dvou kecá. Flaga mluví o povinné státní maturitě pro všechny a ministr zdravotnictví zase, že se maturita z matematiky nebude vztahovat na Zdravotnické školy. Pravá ruka neví, co dělá levá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa