Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Panika po výsledcích maturit: 19 studentů si vzalo život, oběsili se i otrávili

Autor: Mii - 
27. dubna 2019
05:40

Minimálně 19 studentů spáchalo v uplynulém týdnu sebevraždu v indickém státě Telangáda. Udělali tak po výsledcích místních maturit, které letos ve státě dopadly hodně špatně – z 974 tisíc studentů zkoušku dospělosti neudělalo 328 tisíc studentů. Oproti předchozím letům je to výrazné zhoršení. Vláda už přikázala přezkoumat, jaká metodika byla při opravování testů použita a zda nedošlo k systémové chybě. Úřady se mezitím snaží žáky uklidnit, informuje server Straitstime.

Pozdvižení se týká zkoušek Intermediate Examination, které v Indii zakončují studium střední školy. Jejich výsledky často ovlivňují, zda se člověk dostane na vysokou školu. Pro studenty a jejich rodiny je to důležitá událost, na kterou se všichni dlouho připravují.

Informace, že tolik žáků letos u zkoušek selhalo, veřejnost šokovala. Několik studentů špatná zpráva dokonce natolik zasáhla, že spáchali sebevraždu. Aktuálně se mluví o 19 žácích a číslo postupně roste.

Jedním z takových studentů byl G Nagendra, který se u sebe doma oběsil poté, co zjistil, že nezvládl zkoušku z matematiky, jeho oblíbeného předmětu. „Úplně se stáhl a přestal jíst. Ale nikdy by nás nenapadlo, že si vezme život,“ komentoval jeho smrt otec G Vivekananda. Podle něj byl Nagendra skvělý student a výsledky celou rodinu překvapily.

Další studentka V Vennela jen pár hodin po oznámení výsledků zkoušek požila pesticid a otrávila se. Neprošla ve dvou předmětech.

Hledá se viník, neúspěšných je příliš

Vláda státu Telangáda uznala, že situace je zvláštní, a studentů, kteří neprošli, je příliš. Ministerský předseda K. Chandrasekhar proto slíbil, že nechá zřídit tříčlennou komisi, která prověří metodiku opravování testů. Všechny testy studentů s negativními výsledky budou navíc znovu prozkoumány.

Testy opravovala firma Globarena Technologies. Nejdříve přiznala, že v procesu se vyskytly drobné chyby, ale podle ní byly záhy vyřešeny. „Teď to vypadá, že těch chyb bylo hodně. Bohužel studenti v důsledku páchají sebevraždy,“ uvedl prezident Telangádské asociace rodičů N Narayana.

Že se při opravování chyby nejspíš opravdu vyskytly, potvrzuje případ studenta G Navya. Z předmětu telugština získal 0 bodů, což mu přišlo podezřelé a proti výsledkům se odvolal. Nakonec se jeho skóre vyšplhalo na 99 bodů – ukázalo se, že jeho test byl špatně opraven.

„Pokud se objevily nějaké chyby, najdeme a potrestáme ty, kteří za nimi stojí,“ slíbil ministr školství státu Telangáda G Jagdish Reddy. „K žádnému rozsáhlému omylu nedošlo,“ reagoval ředitel Globarena Technologies Vsn Raju.

smradlavamakrela ( 27. dubna 2019 23:47 )

Kdyby se všichni blbci oběsili tak by už moc lidí nezbylo.

zkzkz ( 27. dubna 2019 20:35 )

Taurus70 ( 27. dubna 2019 17:44 )

Sebereflexe v praxi v parlamentu by si meli vzit priklad😂😂😂

agfor ( 27. dubna 2019 17:22 )

Že by indické školství mělo stejně kvalitní kantory jako to naše ?

diskutujici ( 27. dubna 2019 16:03 )

O nic nejde, myslim si, ze jsme schopni okamzite dodat i 200 tisic novych indickych vzdelanych studaku

Zobrazit celou diskusi