Školáků, které letos čekají přijímací zkoušky a míří na školy ukončené maturitou, se nejen budou týkat jednotné státní maturity, ale nejspíš i povinná maturita z matematiky. A ta je pro řadu studentů nepřekonatelná překážka. Vloni ji nezvládlo 22 % maturantů, a to přitom byli ti, kteří si ji dobrovolně vybrali. „Při rozhodování mezi maturitním studiem a učebním oborem by měl každý zvážit své studijní předpoklady, a především ochotu věnovat čas studiu,“ říká Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov.

Hrozí, že studenti, kteří tak tak prolézají do vyšších ročníků, pak nezvládnou maturitu a zůstanou bez vzdělání. „Pokud žák není vysloveně studijní typ, stojí minimálně za úvahu, zda není namístě zvolit cestu nejprve vyučení se a následně případné pokračování na maturitní nástavbě,“ radí Janeček. Podle něj je kombinace výučního listu a maturitního vysvědčení navíc velmi žádaná ze strany zaměstnavatelů.

Pomoc nabízí speciální protál

I když termín pro podání přihlášek ke studiu se krátí, řada školáků stále nemá jasno, kam dál. Pomoc s výběrem a orientací na studijním trhu i kompletní kariérní informace nabízí portál www.infoabsolvent.cz. „Přestože je rozsáhlý, snadno se v něm zorientujete. Kromě nabídky oborů se dozvíte podrobnosti, co se vlastně v oboru naučíte, kde můžete po škole pracovat, případně pokračovat dále ve studiu, a pro ujasnění, o co vlastně jde, portál nabízí video ukázky různých povolání,“ upřesňuje Ivana Eliášková z Národního ústavu pro vzdělávání. 

O šikovné ruce je rvačka

Řemeslníků je na českém trhu stále větší nedostatek. Podle statistik za jejich práci dnes Češi zaplatí v průměru o 27 % víc než v roce 2016. Důvodem je zdražování řemeslné práce, které je způsobeno nedostatkem pracovní síly. „Maturita není všechno. I rukama se dá velmi dobře uživit,“ říká Martin Ekrt z portálu Nejřemeslníci.cz. Podle něj má řemeslo skutečně zlaté dno. „Ohledně řemeslných oborů, v nichž si mohou mladí dneska vydělat nejvíce a po kterých je zároveň stálá poptávka, jde hlavně o zedníky, instalatéry a elektrikáře. Neprohloupí ale rozhodně ani ti, kteří se dají na truhlařinu nebo se stanou specialisty na plyn, sádrokartony či obklady,“ dodává Ekrt.

O koho je největší zájem

Na pracovním trhu chybí desítky tisíc řemeslníků. Nedostatek zvedá cenu jejich práce a hodinový výdělek šikovného řemeslníka se pohybuje od 200 do 350 Kč.

Nejvíc chybí tyto profese: • Zedník • Elektrikář • Truhlář • Instalatér • Pokrývač • Klempíř • Malíř • Obkladač • Zámečník

Práci naopak hledají kadeřníci a cukrářky

Vyšší vzdělání statisticky zvyšuje i šanci na snadnější hledání práce. Neplatí to ale automaticky. Vyplatí se proto výběr pečlivě zvážit. Podle údajů Národního ústavu pro vzdělávání by s problémy při hledání práce měli počítat například kadeřníci, maséři, kuchaři, číšníci, cukráři a prodavači. A ani maturitní vysvědčení není zárukou snadného nalezení vhodného pracovního místa. „U maturantů je nižší zájem o absolventy v oborech kosmetické služby, masér sportovní a rekondiční, obchodník, telekomunikace, gastronomie a zahradnictví,“ říká analytik Jiří Vojtěch.

 VIDEO: Slováci a Rumuni mají v Česku „superplaty“, firmy lákají schopné cizince