Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šmarda se Babišovi znelíbil. Přítel Sobotky stál za Bradym (†90) a má tři děti

Autor: for, ČTK - 
18. srpna 2019
18:20

Kandidát ČSSD na post ministra kultury Michal Šmarda je pro premiéra Andreje Babiše (ANO) od víkendu nevítaným jménem do vlády. Ani podle prezidenta Miloše Zemana se do čela resortu nehodí. Současný starosta Nového Města na Moravě nemá vysokoškolské vzdělání a ve vyšší pozici v politickém prostředí se pohybuje od roku 2006. Je vášnivým cestovatelem, poznal například Peru, Tanzanii, Venezuelu, Egypt či Panamu. Blesk Zprávy zjistily, že si i rád poslechne folk a umělce Ventolina. Šmarda je ženatý a má tři dětí. Babiš se podle něj ve vládě chová spíš jako ředitel.

Jméno Michala Šmardy se v mediálním a vládním prostředí skloňuje už od letošního května. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček jej tehdy nominoval jako kandidáta do čela ministerstva kultury. Nečekal ale, že tím strhne vlnu negativních reakcí, především z úst samotného prezidenta.

Miloš Zeman trvá na tom, že Šmarda není vhodným kandidátem. Uvedl, že by se měl stát volebním manažerem ČSSD pro krajské volby. Poukázal na to, že zatímco Staněk má titul docent, Šmarda má jen středoškolské vzdělání a nemá žádné zkušenosti s oblastí kultury. Počátkem července pak Hrad v tiskové zprávě uvedl, že „prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako vláda odborníků, by neměl být ministrem ten, kdo nezná problematiku svého resortu“.

Blesk Zprávy si tak na problematického kandidáta posvítily a prokleply si nejen jeho politickou kariéru, ale i jeho záliby. 

Michal Šmarda: Milovník cestování, Ventolina a cyklistiky 

Šmarda se narodil 6. července 1975 v Novém Městě na Moravě, kde je v současnosti starostou. Je ženatý a má tři děti. Pravidelně cestuje po světě s partou přátel, jak se svěřil v rozhovoru pro server iDnes.cz. 

„Nejhůř mi bylo, když jsem byl ve Venezuele okraden na ulici o všechny peníze. Oficiálním cestám se ale vyhýbám. Po Africe přišla na řadu Brazílie, Venezuela, Thajsko, Egypt, Peru, Tanzanie a naposledy Panama a Kostarika. Tyhle cesty prověří i charaktery, jak se člověk s druhým snese i v nelehkých situacích,“ uvedl v rozhovoru. 

„Proto jsem do Thajska, Egypta a Venezuely vzal na čundr i partnerku ještě před svatbou. Chtěl jsem ji prověřit, jestli se mnou vydrží žít. Zvládla jak cestu stopem po egyptském Sinaji, tak výpravu do pralesa, čímž jsem zjistil, že už zvládne všechno,“ zmínil dále pro iDnes.cz.

Michal Šmarda je otcem tří dětí, řada jeho příspěvků svědčí o tom, že si s nimi dost užije Michal Šmarda je otcem tří dětí, řada jeho příspěvků svědčí o tom, že si s nimi dost užije | Facebook/Michal Šmarda

Kromě cestování má Šmarda rád také lyžování a cyklistiku. Spojený je i s organizací Mistrovství světa v biatlonu nebo horských horských kol v době, kdy byl krátce krajským zastupitelem ČSSD v roce 2016. 

Podle sociálních sítí si potrpí na folk a nepohrdne poslechem hudby umělce Ventolina. Na stranickém profilu se také chlubí zaujetím do historické a sci-fi literatury a chozením do divadla.

Se Sobotkou kamarádem od roku 1993

V roce 1993 se stal úspěšným maturantem na gymnáziu a také členem ČSSD. Na letním kempu v tomto roce poznal také svého dlouholetého přítele, expremiéra Bohuslava Sobotku.

„Politicky jsme se často lišili a vždy jsme si to uměli říct. Naše přátelství nikdy nebylo založené výhradně na politice. Docela jsem si dával pozor, abych se do žádných vysokých funkcí nehnal v době, kdy byl Bohuslav Sobotka premiérem,“ zmínil v rozhovoru pro Lidové noviny.

V roce 1998 jej sociální demokraté nominovali do vedení Fondu dětí a mládeže, kde měl na starosti správu majetku po někdejším Socialistickém svazu mládeže. V tento rok se také stal asistentem a poradce poslanců, senátorky ČSSD Dagmar Zvěřinové a straně pomáhal s řadou volebních kampaní. V této pozici setrval až do roku 2014. 

Do komunální politiky se dostal v roce 2006, kdy začal zasedat v zastupitelství svého rodného města. Do čela radnice se pak dostal v roce 2010. Několikrát kandidoval pod hlavičkou ČSSD do krajských i parlamentních voleb. 

Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyměnil vládní limuzínu za metro Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyměnil vládní limuzínu za metro | Facebook

Vnitrostranickou bouři vyvolaly komunální volby v roce 2018, kdy se Šmarda rozhodl nekandidovat pod hlavičkou ČSSD. Kampaň místo toho vedl na kandidátce „Lepší Nové Město“, kde bylo zapsáno 23 lidí - z toho 13 nestraníků.

„Je docela dost lidí, kteří nám ve městě fandí a podporují nás, zároveň ale mají výhrady k centrální politice sociální demokracie. A když bychom je přizvali na kandidátku ČSSD, tak by s námi nekandidovali. Než abychom za každou cenu drželi značku, je pro nás důležitější být otevřenější a přijímat nové myšlenky," vysvětlil tisku tento krok Šmarda.

Zeman ve při se Šmardou kvůli Bradymu

V rozhovoru pro Lidové noviny z letošního března se Šmarda zmiňuje i o svých pocitech, které má k předsedovi vlády i prezidentu Miloši Zemanovi.

„Když jsem zpochybňoval vládní angažmá, dělal jsem to, protože jsem měl strach, že být ve vládě je těžké. Andrej Babiš vládu vnímá jako ředitel a ministři jsou náměstci pro jednotlivé oblasti a mají vykonávat jeho vůli. A v takové vládě je těžké být samostatnou osobností s vlastním programem. Musím říci, že naši ministři se role zhostili překvapivě dobře, zvládají to, i když to mají možná nejtěžší ze všech vlád,“ uvedl.

Paradoxně se v rozhovoru také zmínil, že by nebylo dobré si rozházet vztah s prezidentem. „Sociální demokracie nemůže strávit další čtyři roky tím, že bude vést spory s prezidentem republiky a případně s premiérem. To je ztráta času, nemá to smysl,“ řekl Lidovým novinám. O pár měsíců později ale dohadování přišlo a vydrželo celé léto. 

Vztah Šmardy se Zemanem byl pohnutý už od dob udělování státních vyznamenání. Hlava státu odmítla v roce 2016 vyznamenat respektovaného pamětníka holocaustu Jiřího Bradyho (†90). Šmarda se za něj postavil, jakožto za rodáka a čestného občana. Hrad ale odmítl spekulace, že by neochota dosadit Zemanem Šmardu do čela ministerstva kultury s touto aférou nějak souvisela.  

Jiří Brady mluvil u Krause v roce 2008 v Uvolněte se, prosím o své sestře Haně, o které byla napsána kniha "Hanin kufřík" Jiří Brady mluvil u Krause v roce 2008 v Uvolněte se, prosím o své sestře Haně, o které byla napsána kniha "Hanin kufřík" | Reprofoto ČT / Youtube Uvolněte se, prosím

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Solvina_na_mozek ( 19. srpna 2019 11:49 )

Jen více Zemanů a Babišů, Ovčáčků a podobných poctivých lidi , vy SLUNIČKÁŘSKEJ odpade Ten kdo alespoň trošku myslí na budoucnost svých dětí, ten chce aby tento stát i nadále řídil Zeman s Babišem.👍❤️ Nejlepší politici po roce 1989, JEDNOZNAČNĚ si toto myslí všichni rozumní a chytří v ČR a jen tupci jako titanové hovado 33 by chtělo natahovat ruku a žrát bez práce!

tibord ( 19. srpna 2019 07:52 )

Ty se počítáš mezi rozumné lidi?

tibord ( 19. srpna 2019 07:48 )

Podezíráš takhle í BUREŠE?

Taurus70 ( 19. srpna 2019 07:01 )

Jindrajarka 👍👍👍

qmurq ( 18. srpna 2019 23:10 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa