Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šmardo, vzdej to sám: Babiš se s koalicí s ČSSD už zas loučit nechce

Autor: for, ČTK - 
18. srpna 2019
13:30

Premiér Andrej Babiš (ANO) si přeje, aby pokračovala koalice mezi hnutím ANO a sociálními demokraty. Řekl to webu iDnes.cz a dodal, že udělá vše proto, aby spolupráci udržel. Šmarda by se podle premiéra měl vzdát nominace, aby strana mohla přijít s jiným kandidátem. Směr Babišova uvažování odhadl správně politolog Josef Mlejnek, který dodal, že by koalice s SPD mohla Babišovi uškodit. Babiš se v rozhovoru následně zastal prezidenta Miloše Zemana, podle premiéra nikdy nedošlo k porušení Ústavy. 

„Dělám všechno pro to, aby naše vláda, která je úspěšná, pokračovala. Velice mě mrzí, že média místo toho, aby napsala, že za tu dobu, co jsem byl na dovolené, tak ministryně Schillerová našla zdroje pro kapitoly zemědělství, dopravy, zahraničních věcí, pro hasiče, tak stále veřejnosti od května servírují pseudokauzu Šmarda. To, co je důležité, aby lidé věděli, je, že vláda pracuje,“ odpověděl premiér na dotaz iDnes.cz, jestli chce, aby skončila koaliční vláda s ČSSD.

Podobný vývoj očekával politolog Josef Mlejnek. Babiš by asi chtěl, aby ta vláda pokračovala, jak je, ale nechce si pálit prsty. Nechce usmiřovat ČSSD se Zemanem, když Zemana potřebuje,“ zmínil politolog Mlejnek v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

„Je také otázka, s kým by Babiš dělal vládu. Trikolora by určitě nestačila. Variantou by třeba byla SPD – ale to by vláda musela plnit jejich body programu. To ale Babiš sám odmítá z mnoha důvodů a voliči ANO by to mohli vnímat negativně, že vlastně jde do vlády s komunisty a s Okamurou,“ dodal expert.

Šmarda rozvrací vládu, ve které ještě není

Předseda ČSSD Jan Hamáček v sobotu také uvedl, že ČSSD chce ve vládě být, musí být ale dodržována ústava i koaliční smlouva. Babiš trvá na tom, že žádný z těchto dokumentů neporušil on ani prezident Miloš Zeman. „Já jsem koaliční dohodu respektoval a respektuji ji, ale nemohu přehlížet řadu vyjádření pana Šmardy, kdy on ještě ani není ve vládě a už tu vládu rozvrací,“ uvedl. Zmínil například jeho kritiku ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO).

V rozhovoru také doporučil Hamáčkovi, aby si smlouvu pořádně načetl, protože jí podle svých slov neporušil a zastal se prezidenta Miloše Zemana. 

„Ještě bych chtěl zdůraznit, že k žádnému porušení ústavy nedošlo. Ústava neříká termíny, pan prezident nikdy neřekl, že Šmardu nebude jmenovat. Ústava nebyla porušena. Podle Ústavy odvolal pana Staňka k 31. červenci. Nikdy Ústava porušena nebyla, ani z jeho, ani z mé strany,“ dodal předseda vlády.

Šmarda podle něj nesmyslně zaplňuje mediální prostor a od kauzy by se mělo ustoupit. Rovněž si nechce s prezidentem rozházet kvůli sociálně demokratickému kandidátovi vztahy. Popřel ale, že by tak dělal kvůli nekalým úmyslům. 

„Mám s panem prezidentem korektní vztah i s ním souhlasím. To, co se stalo s panem Šmardou, je jen důsledek boje v rámci sociální demokracie. A já už nechci, aby veřejnost stále slyšela jméno Šmarda. Jsme úspěšná vláda, máme výsledky a to chceme našim občanům sdělovat.“ uvedl a narážky na možnost, že by jej mohl prezident zbavit trestného stíhání v kauze Čapí hnízdo označil ze nesmysly. 

Video  Babiš po dovolené: Se Šmardou ve vládě nebudu  - Velké zprávy TV Prima
Video se připravuje ...

Babiš: Náhradu nesháním, ČSSD nesmí odejít

Premiér odmítá, že by řešením mohla být výměna postů ve vládě, kdy by se ANO ujalo řízení kultury výměnou za jiný resort. Ministr kultury by měl podle Babiše být schopen reprezentovat v zahraničí, tedy mluvit aspoň jedním cizím jazykem, mít k tomu vzdělání a znalosti. „Respektuji koaliční smlouvu a nemám žádného konkrétního kandidáta,“ uvedl.

Jak na tom Michal Šmarda s jazykovou vybaveností vlastně je? Na svém profilu na vládě má v životopisu uvedeno, že mluví anglicky a rusky. Podle svého profilu na sociální síti a podle rozhovoru pro krajskou mutaci webu iDnes je také zkušeným cestovatelem.

Babiš vyloučil, že by sháněl poslance, kteří by mu pomohli udržet ve Sněmovně vládu i v případě, že by ji opustila ČSSD. „Proč bych to dělal. Takové uvažování nemám. Jsme ve vládě s ČSSD a předpokládám, že pokud konečně chce, abychom fungovali dál normálně, uzná, že Šmarda se stal svými mediálními vystoupeními pro účast ve vládě nepřijatelným,“ uvedl.

Premiér si prý neumí představit, že by ČSSD z kabinetu odešla. „Pro ni je účast ve vládě velice výhodná. Možná by bylo za tím lepší udělat nějakou čáru a začít jakoby od začátku,“ navrhl.

Experti si rovněž myslí, že by odchod ČSSD nebyl úplně nejšťastnější. „Pokud by ČSSD odešla z důvodu toho, že nemají ministra kultury, tak to není vážný důvod. Kdyby to bylo kvůli peněženkám voličů, tak to jsou voliči ochotni akceptovat,“ řekl Blesk Zprávám politolog Jan Kubáček.

Předseda sociálních demokratů a ministr vnitra Jan Hamáček na jmenování Šmardy dosud trvá Předseda sociálních demokratů a ministr vnitra Jan Hamáček na jmenování Šmardy dosud trvá | Blesk:Daniel Cernovsky

Kvůli krizi kolem Šmardy má Babiš na úterý domluvenou schůzku s prezidentem, v pondělí by se měl sejít s Hamáčkem. Babiš v pátek prohlásil, že se Šmardou ve vládě nebude. Hamáček na to reagoval slovy, že je překvapen, že premiér změnil názor, když Šmardu prezidentovi sám navrhl. Dodal, že ČSSD trvá na dodržení ústavy a koaliční smlouvy. V pátek by mohlo situaci opětovně řešit předsednictvo sociální demokracie.

Spor o výměnu ministra trvá už čtvrt roku. Zeman v polovině prázdnin po dvou měsících od doručení návrhu odvolal Antonína Staňka (ČSSD), ohledně jeho nástupce se ale slíbil vyjádřit až v polovině srpna. Tuto středu pak uvedl, že Šmarda je odborně nekompetentní, protože se nikdy nezabýval problematikou české kultury. ČSSD požádal o navržení jiného kandidáta.

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 19. srpna 2019 16:27 )

zemanbures: MIMOŘÁDNĚ ŽLUČOVITÝ TROLLÍ FEJK ....hrozí vředy

marmat ( 19. srpna 2019 16:25 )

"Hamáček a jeho parta chtějí na ministerských postech vydržet co nejdéle. Moc dobře vědí, že podání demise by pro ně skončilo naprostým fiaskem. Andrej Babiš by ji nepodal a vláda by byla „rekonstruována“ podle jeho a Zemanova přání".NEVID.PES

marmat ( 19. srpna 2019 16:15 )

ŠMARDA odblokuje svůj Slavomam až po krutopřísném pokynu páníčka Hamáčka...
Nenabídl to ani jako líbivé, platonické gesto ve svých četných rozhovorech....
Příležitostí měl dost.....

marmat ( 19. srpna 2019 16:08 )

povinně....2 scénáře vývo­je..­..NE­VIDI­TELNÝ PES.....

http­s://ne­vidi­telny­pes.li­dovky­.cz/po­liti­ka/po­liti­ka-co-nyni-babis-udela­.A1908­18_171­220_p_­poli­tika_­wag

12x36je_dostt ( 19. srpna 2019 15:14 )

At si pakáž kvičí,špiní,ale prezident chytrý,poctivý je nejlepší,Ovčáček je neskutečně vzdělaný,jeho argu­menty,­bystro­t,vtip poráží každého pitomce novi­nářu,­poli­tolo­gu,po­liti­ku opozice proto se ho bojí nikdo s nim nejde do duelu Moravec se ho vyloženě bojí debílek na Ovčáčka nemá.Je to neskutečně silná trojka Babiš Zeman Ovčáček díky pane bože za ně!!!Jen více Zemanů a Babišů, Ovčáčků a podobných poctivých lidi , vy SLUNIČKÁŘSKEJ odpade Ten kdo alespoň trošku myslí na budoucnost svých dětí, ten chce aby tento stát i nadále řídil Zeman s Babišem.👍❤️ Nejlepší politici po roce 1989, JEDNOZNAČNĚ si toto myslí všichni rozumní a chytří v ČR a jen tupci jako titanové hovado 33 by chtělo natahovat ruku a žrát bez práce!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa