Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

ČSSD je otloukánek, Babiš ji zahnal do pasti: Karty drží Zeman, míní experti

Autor: Nikola Forejtová - 
18. srpna 2019
05:02

Sociální demokracii nečekají světlé zítřky, soudí politologové. Neustálé průtahy ohledně dosazení Michala Šmardy do čela ministerstva kultury ubírají straně podle expertů poslední zbytky sil a ukazují její roztříštěnost. Politolog Josef Mlejnek pro Blesk Zprávy zmínil, že ČSSD je ve slepé uličce: nepomůže jí ani odchod z vlády, ale ani setrvání v kabinetu. Do rohu zahnal oranžové premiér Andrej Babiš (ANO), a to výrokem, že se Šmardou ve vládě sedět nechce. Expertka Vladimíra Dvořáková zmínila obavu, že se z ČR stává prezidentský stát. Babišův výrok totiž značí, že karty má v ruce Zeman.

ČSSD zažívá už několik měsíců těžké časy. Upadání jedné z nejstarších politických stran v Česku se ukázalo naposledy během voleb do Evropského parlamentu, kdy se jí nepodařilo obhájit ani jedno křeslo v Bruselu. Poslední velká rána pak přišla z úst koaličního partnera a premiéra Andreje Babiše (ANO). „Se Šmardou ve vládě sedět nebudu,“ prohlásil předseda vlády po návratu z dovolené. Premiér se tak postavil za Zemana a ČSSD nepodpořil.

Sociální demokraté uvedli, že do čela resortu ministerstva kultury chtějí Michala Šmardu, za kterého dříve agitoval i Babiš. V pátek ale před kamerou televize Prima otočil. 

Video  Babiš po dovolené: Se Šmardou ve vládě nebudu  - Velké zprávy TV Prima
Video se připravuje ...

„Oranžoví“ jsou nyní podle politoložky tímto výrokem zahnaní do kouta. „Působí jako otloukánek, na kterého si může každý dovolit,“ míní Vladimíra Dvořáková.

Politolog: Je to rozpad ČSSD v přímém přenosu

S vizí otloukánka souhlasí i politolog Jan Kubáček.„Voliči akorát vidí, jak jsou jako strana nejednotní, a vidí, co jsou si ostatní politici ochotni dovolit vůči předsedovi Hamáčkovi, to by si k jiným předsedům nedovolili. Je to rozpad v přímém přenosu,“ míní expert. 

„Vyhlídky sociální demokracie určitě nejsou skvělé, oni teď mají dilema, jestli zůstat, nebo odejít z vlády. A obě varianty jsou problematické. Když ve vládě zůstanou, tak to bude za ponižujících podmínek, a když odejdou, tak se přiřadí k opozičním stranám a zapadnou,“ míní politolog Josef Mlejnek. 

Odchod z vlády by podle oslovených expertů mohl dopadnout katastroficky. Buď by ČSSD zmizela v propadlišti politických dějin, nebo by se ještě víc ukázala vnitřní roztříštěnost strany. „Už se nechali slyšet poslanci, že by zůstali ve vládě i přesto, že by tam neměli své ministry (například Jaroslav Foldyna, pozn. red.) – to je situace velmi nezvyklá a ukazuje, že by v případě odstoupení z vlády nepřešla strana do opozice v kompletní sestavě,“ vysvětluje pro Blesk Zprávy Kubáček.

Setrvání ve vládě ale také má své mouchy. Podle Kubáčka by to aspoň navenek vypadalo, že se strana sjednotila, přesto by si ale ČSSD neslo stigma toho, že předseda Jan Hamáček není silnou osobností. Sílu by neukázala ani odchodem z vlády kvůli jednomu ministrovi. „Kdyby odešli proto, aby naplnili peněženky voličů, nebo kvůli daním, tak by to jejich voliči pochopili. Odchod z vlády kvůli Šmardovi by ale neocenili,“ myslí si Kubáček. 

Expert: Karty v ruce má Zeman

Předseda Jiří Hamáček ale na nominování Michala Šmardy neustále trvá, podle expertů je to ale rozpor mezi Hamáčkem a Zemanem, do kterého Babiš raději nechce zasahovat, aby si nespálil prsty. „Nechce usmiřovat ČSSD se Zemanem, když Zemana potřebuje,“ míní politolog Mlejnek. 

Babiš se tak podle expertů nejspíše rozhodl pro podporu prezidenta, což ukazuje, kdo má moc a kdo drží v ruce mocenské a rozhodující karty. 

„Babiš zahnal Hamáčka do kouta a ještě vyvinil Zemana. Teď je vlastně prezident v bezpečí a tím spíš si může dělat, co chce, a lze pochybovat, že se za to Babišovi odmění, protože až ho nebude potřebovat, tak ho hodí přes palubu,“ zmínil Mlejnek. Tím, že premiér uvedl, že se Šmardou ve vládě sedět nechce, zametá pod koberec jeden bod z ústavní žaloby na Zemana - jeho nevůli jmenovat premiérem navrženého ministra. Premiér už totiž Šmardu také nechce.

Podle politologa Mlejnka hodí Zeman Babiše přes palubu, až se mu nebude „hodit do krámu“ Podle politologa Mlejnka hodí Zeman Babiše přes palubu, až se mu nebude „hodit do krámu“ | Ladislav Křivan

S Mlejnkem je za jedno i politoložka Dvořáková. „Tohle už je prezidentská vláda. Babišův výrok ukázal, že jej Zeman drží pod kontrolou a že má premiér nulový manipulační prostor. Z hlediska postavení prezidenta došlo k posunutí, je to porušení ducha ústavy i principů, na kterých je založena demokracie a právní stát,“ varuje expertka.

Babiš si to u prezidenta podle expertů nemůže rozházet. Ať už by se premiér měnil v důsledku pádu vlády nebo nových voleb, volba jeho jména by byla na prezidentovi. Pro Babiše je tak nyní přednější prezident. A ne jeho koaliční partner, který je podle politologů natolik roztříštěn, že by to mohlo ohrozit samotnou vládu. 

Babiš tak může nechat ČSSD rozpadnout a její voliče si zkusit získat na svou stranu. „Premiér dává najevo, že je strana roztříštěná, a chce, aby si to uvědomili hlavně voliči. Aby viděli, že i přesto, že jsou na ČSSD problémy, tak on se chytá jejich programu a dává najevo lidem ‚nevolte je, protože i já se mohu jejich témat chytit‘,“ míní Kubáček.

Problémem by ale podle expertů mohly být omezené možnosti Babiše v tom, kdo by s ním šel do vlády. Voliči ANO by totiž podle politologů nemuseli nicméně přijmout to, že v současnosti chce vládu s Babišem podporovat vedle komunistů také SPD. Hnutí vedené Tomiem Okamurou navíc odmítá z mnoha důvodů i samotný premiér. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 19. srpna 2019 19:56 )

Šmarda mi připomíná Marfušu z Mrazíka: Já chci

qmurq ( 18. srpna 2019 22:47 )

Nějaká zlitá? co ta čeština.

qmurq ( 18. srpna 2019 22:45 )

Fakt se tvoje děti tak zachovaly? :o Tvá chyba.

qmurq ( 18. srpna 2019 22:35 )

Jendo to nepiš, Miloš se taky šklebí, kroutí hlavou, koulí očima do nebes a mrká.

qmurq ( 18. srpna 2019 22:30 )

Dáme Šmardu na Hrad!! www.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/sm­arda-po-teto-vlade-jen-plive-a-pritom-do-ni-chce-jit-rozcilil-se-babis-cim-jej-kandidat-na-ministra-nastval-77460?dop-ab-variant=6&seq-no=2&source=hp

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa