Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus po výpadu Zemana na ČSSD zmínil skřípání zubů: Zoufal jsem si mnohokrát

Autor: Jakub Veinlich, Vera Renovica - 
15. srpna 2019
16:30

Prezident Miloš Zeman řekl, že místopředseda ČSSD Michal Šmarda je jako adept do vlády pro resort kultury nekompetentní. Ke komplikované situaci okolo obsazení tohoto postu se pro Blesk Zprávy ve čtvrtek vyjádřil také bývalý prezident Václav Klaus. I on měl v minulosti problémy s některými návrhy na kandidáty na ministry. Asi „nejslavnější“ je zásek nad jmenováním Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Podle bývalé hlavy státu mají ale politici především jednat a ne chřestit ústavními žalobami.

Miloš Zeman a Václava Klaus byli vždy politickými konkurenty. V politických postojích si ale dost často notovali a podporovali se. Ne jinak je tomu i nyní, kdy má Miloš Zeman výhrady k nominaci ČSSD na ministra kultury. Sociální demokraté chtějí nahradit Antonína Staňka svým místopředsedou Michalem Šmardou. Z Hradu ale opět ve středu odpoledne slyšeli velké výhrady.

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatoval, že pan Michal Šmarda se nikdy nezabýval problematikou české kultury. Z tohoto důvodu není odborně kompetentní pro výkon funkce ministra kultury České republiky,“ tlumočil stanovisko Zemana jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman chce proto po ČSSD navrhnout prostřednictvím premiéra Andreje Babiše nové jméno. Opoziční poslanci mluví o nedodržování ústavy a někdejší místopředseda ČSSD vážně uvažuje o svolání mimořádné schůze poslanců, kde by Sněmovna projednala Senátem schválenou ústavní žalobu na prezidenta.

Klaus: Je to navýsost politický střet

Podle bývalé hlavy státu ale žaloba nic nevyřeší, politici mají vyjednávat. „Je to na výsost politický střet, který u nás probíhá. Považuji za zásadní, aby byl řešen politickými cestami a nikoliv ústavními žalobami. To je nedůstojné a směšné,“ řekl Klaus Blesk Zprávám při křtu knihy svého někdejšího ředitele politického odboru Ladislava Jakla Z Hanspaulky o svobodě.

I sám Klaus měl mnohdy problém s navrženými kandidáty na ministry. „Zoufal jsem si mnohokrát nad koaličními dohodami a kdo má být nominován tou či onou stranou a bylo to skřípání zubů,“ vzpomíná na své politické souboje Klaus.

Asi nejznámějším sporem je ten s někdejším premiérem Jiřím Paroubkem. Ten mu v roce 2005 navrhoval na post ministra zdravotnictví Davida Ratha. Ten byl ale tou dobou prezidentem České lékařské komory.

Spor o Ratha

„O leckterá jména jsem bojoval a myslím, že souboj o pana Ratha je dostatečně známý. Vždy jsem ale vyjednával a vyjednávat se má i dnes,“ apeloval na politiky Klaus. Rath se tehdy nakonec ministrem zdravotnictví stal, musel ale opustit pozici prezidenta České lékařské komory. A než sedl do křesla ministra, byl chvíli náměstkem.

Prezident Zeman podle svého mluvčího očekává, že se další kolo jednání rozeběhne už v příštím týdnu, kdy se mají premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) vrátit z dovolené.

Video  Exprezident Klaus promluvil o vyhazovu syna z ODS a tvrdě zkritizoval její vedení  - Blesk - Karel Kopáč a Vera Renovica
Video se připravuje ...

„Předpokládám, že teď bude docházet k nějakým jednáním. Že pan premiér, nebo pan vicepremiér požádají o schůzku u pana prezidenta,“ řekl Ovčáček Blesk Zprávám.

Hamáček se nechal slyšet, že ke schůzce s prezidentem Zemanem nevidí v tuto chvíli důvod. S Babišem by se měl potkat začátkem týdne.

Filip001 ( 16. srpna 2019 22:59 )

Jednoznačně stojím na straně pana prezidenta. Má pravdu. Žabonyší války vedou ubožáci z ČSSD. Odvolání Staňka je jejich ostuda a Šmarda skutečně není kompetentní na pozici ministra kultury. ČSSD si kope hrob.

inabtal ( 16. srpna 2019 14:49 )

SpFli︆ng︆︆.com - Dоspělý prоjekt prо mužе nаjít dívku!

Nezadat ( 16. srpna 2019 11:54 )

Když vidím toho idiota jak vždycky po domluvení roztáhne držku v ten debilní úsměv,tak se nedivím,že nechce takovou odpornou kreaturu jmenovat.

oldedek ( 16. srpna 2019 09:31 )

Zeman a jeho tým chce být hlavně v centru pozornosti a on sám se chce stát moudrým a zároveň nenáviděným arbitrem. Žije do určité míry opravdu jen z negativních emocí. A samozřejmě s věkem se to zesiluje, protože tak to bývá, že u lidí ve věku nad sedmdesát let získávají navrch negativní vlastnosti a temná stránka osobnosti. Dříve byl ochránce menšin a masy vnímal jako něco nebezpečného. Například odmítal referendum s tím, a teď ta jeho silná slova cituji - protože Češi jsou dementní, alkoholici, slabí duchem, takže se jim taková možnost nemá vůbec dát. To je úplný opak proti dnešku. Ale brzy zjistil, že tohle není způsob s nímž může stavět politickou kariéru. A tak začal reprezentovat plebejský, lidový proud české společnosti....

Nó a stalo se, že k tomu všemu negativnímu ještě těžce onemocněl - bohužel nemyslím tím jeho šmajdavé nohy ...

vvogh.t ( 16. srpna 2019 07:42 )

Procvičuj mateřský jazyk, blbe a uleví se ti. S pravopisem který zde předvádíš, nemůžeš panu prezidentovi ani lízat kulky, debile.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa