Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Feri nebyl první. Brutální útok zažil i Dolejš. Na Klause stříleli, Sobotka dostal pěstí

  • Autor: Tereza Malecká,Jakub Veinlich - 
    23. 4. 2019
    05:10

    Dvojice útočníků o Velikonoční neděli brutálně napadla poslance TOP 09 Dominika Feriho. Dostal několik ran do hlavy, lékaři mu zašili také ránu na zádech. Útoky na politiky nejsou v Česku tak výjimečné, jak by se mohlo zdát. Za posledních 27 let jich byly skoro dvě desítky. Někdy hrála hlavní roli „jen“ vejce, v několika případech ale útočníci politiky buď brutálně zbili, nebo pobodali.

  • 1.Jiří Svoboda, exšéf KSČM

    Zřejmě nejvážnější útok zažil v prosinci 1992 někdejší šéf komunistů Jiří Svoboda, kterého před domem napadl i s dcerou maskovaný útočník. Oba pobodal. Svoboda skončil na operačním sále s ranami v hrudníku a břiše. Politik si nejdřív myslel, že jde o mikulášský vtípek. „Pak jsem myslel jenom na to, že pokud se mi nůž dostane na krk, tak ten okamžik nepřežiji. Snažil jsem se o to, aby se útočníkovi nepodařilo nůž dostat do výšky,“ popsal tehdy útok. „Myslím, že při zápasu jen přes masku řekl ‚pohni se, hajzle‘,“ řekl Svoboda.

    V roce 1992 pobodal tehdejšího předsedu KSČM Jiřího Svobodu před jeho domem v Praze 3 neznámý maskovaný pachatel, který nikdy nebyl dopaden. V roce 1992 pobodal tehdejšího předsedu KSČM Jiřího Svobodu před jeho domem v Praze 3 neznámý maskovaný pachatel, který nikdy nebyl dopaden. | profimedia

    Policie podezírala studenta Petra Wohlmutha, trestní stíhání však bylo v roce 1994 zastaveno, jeho vinu se nepodařilo prokázat.

  • 2.Pavel Dostál, ČSSD

    Někdejší poslanec a ministr kultury, dnes už zesnulý Pavel Dostál (ČSSD), byl terčem útoku hned dvakrát. Nejprve ho v únoru 1997 napadlo v podloubí nedaleko Malostranského náměstí několik mužů. Dostál skončil s řadou řezných ran na hlavě a v obličeji. „Někdo mě chytil zezadu za ruce, další přiskočil zepředu a pak jsem na čele ucítil bolest. Zavřel jsem oči a ucítil bolest na tváři,“ popsal tehdy útok s tím, že jeden z útočníků použil břitvu nebo nůž na řezání koberců.

    Pavel Dostál po napadení v roce 1997 (7.2.1997) Pavel Dostál po napadení v roce 1997 (7.2.1997) | profimedia

    Policie útočníky nikdy nenašla. O několik měsíců později, v březnu 1998, byl Dostál napaden znovu, tentokrát v rychlíku mezi Českou Třebovou a Pardubicemi. Údajně chtěl pomoci průvodčí, na kterou zaútočil opilý muž.

  • 3.Jiří Dolejš, KSČM

    Bez trestu vyvázli i útočníci, kteří v dubnu 2006 brutálně zbili poslance KSČM Jiřího Dolejše. U stanice metra v Praze 6 ho povalili na zem a kopali do něj. Útok měli provázet výkřiky „ty hnusnej komunisto“. Také Dolejš nakonec skončil na operačním stole, lékaři mu operovali zraněné oko.

    Poslance KSČM Jiřího Dolejše brutálně zbili násilníci v dubnu 2006. Tloukli ho pěstmi a nadávali mu o komunistických sviní. Poslance KSČM Jiřího Dolejše brutálně zbili násilníci v dubnu 2006. Tloukli ho pěstmi a nadávali mu o komunistických sviní. | Blesk:Ondřej Macura

    „Teď, když splasknul otok a podívali se pořádně do toho oka, tak zjistili odchlípnutou sítnici,“ řekl tehdy Dolejš. Policie pachatele nikdy nenašla a případ odložila.

  • 4.Václav Klaus

    Bývalý prezident Václav Klaus se stal terčem útoku hned dvakrát. V červnu 1998 dostal na volebním mítinku v Praze do hlavy vajíčkem, pachatele se nepovedlo odhalit. Vážnější incident přišel 28. září 2012, kdy v Chrastavě na Liberecku na Klause už jako hlavu státu několikrát vypálil airsoftovou pistolí tehdy šestadvacetiletý Pavel Vodrouš. 

    Video  Muž několikrát vystřelil na prezidenta Václava Klause kuličkovou pistolí.  - Prima FTV
    Video se připravuje ...

    I když pálil z bezprostřední blízkosti, hradní ochranka ho tehdy nechala bez povšimnutí odejít. Klaus tehdy označil útok za atentát. „Je to tak rychlé, že se nestačíte v tu chvíli bát,“ řekl exprezident. Vondrouš vyfasoval za útok u soudu podmínku.

  • 5.Mirek Topolánek

    V srpnu 2009 to v rámci volební kampaně v Hustopečích na Břeclavsku „schytal“ tehdejší šéf ODS Mirek Topolánek. Skupinka mladíků po něm hodila štěrk a zranila ho v obličeji. Šéfa občanských demokratů přitom hlasitě uráželi, zaznít měla slova jako „zloděj, blbec, korupčník a hajzl“.

    Útok štěrkem na Mirka Topolánka (21.8.2009) Útok štěrkem na Mirka Topolánka (21.8.2009) | profimedia

    Kromě štěrku byla i tady ve hře vejce. Policie nejprve mladíky obvinila z výtržnictví, nakonec ale byli potrestáni jen za přestupek pokutou kolem 3 tisíc korun.

  • 6.Bohuslav Sobotka, ČSSD

    Tehdejší místopředseda ČSSD a pozdější premiér Bohuslav Sobotka dostal v březnu 2010 v Brně na mítinku pěstí o obličeje. Rozzlobeného muže, kterému se prý nelíbily Sobotkovy politické názory, zadržela policie, později se ukázalo, že měl v krvi 1,88 promile alkoholu.

    Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka dostal v roce 2010 na mítinku v Brně ránu pěstí do obličeje. Byl krátce hospitalizován a musel nosit na krku límec zpevňující páteř. Pachatel Miroslav Dvořák byl odsouzen k podmíněnému trestu osmi měsíců. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka dostal v roce 2010 na mítinku v Brně ránu pěstí do obličeje. Byl krátce hospitalizován a musel nosit na krku límec zpevňující páteř. Pachatel Miroslav Dvořák byl odsouzen k podmíněnému trestu osmi měsíců. | profimedia

    Sobotka skončil na ošetření v nemocnici a několik týdnů potom nosil krční límec. ČSSD pak v rámci kampaně „vyklidila“ velká náměstí. Útočník Miroslav Dvořák vyvázl u soudu s osmiměsíční podmínkou.

  • 7.Jiří Paroubek

    V roce 2009 odstartovala „móda“ zasypávání politiků vajíčky. Jako první to „odnesla“ sociální demokracie. Její kandidáti dostávali vejci napříč celou republikou, na volebním mítinku v květnu 2009 na pražském Andělu na její politiky přilétla doslova vaječná sprcha.  „Myslím si, že někteří lidé a některé politické strany se vydaly cestou fašizoidních útoků. Myslím si, že tohle nemá obdoby v celé Evropě,“ postěžoval si tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek, který vinil z útoků ODS. Občanští demokraté to označili za nesmysl.

    Také na ukrajinského politika Vitalije Klička, podobně jako v minulosti na Jiřího Paroubka, házeli lidé vejce Také na ukrajinského politika Vitalije Klička, podobně jako v minulosti na Jiřího Paroubka, házeli lidé vejce | Archiv Blesku, EPA

  • 8.Miloš Zeman

    Vaječná smršť čekala i prezidenta Miloše Zemana. 17. Listopadu 2014 na pražském Albertově proti hlavě státu protestovaly stovky lidí. Na transparentech mu vytýkaly náklonnost k Rusku nebo vztah k alkoholu. Část z nich pak začala vrhat vejce a další potraviny, Zemana od zásahu ochránili bodyguardi, kteří před ním stáli s rozevřenými deštníky. Podle Hradu jedno z vajec zasáhlo německého prezidenta Joachima Gaucka. „Nevím, kdo z vás (v roce 1989) na Národní třídě byl. Já ano. A je zbabělost od těch, kdo tam nebyli, aby teď přišli a házeli vajíčka nebo jiné předměty,“ řekl tehdy Zeman. 

    Policie nikoho nezadržela, později prověřovala několik trestních oznámení. Házení vajec nakonec nebylo ani přestupkem, radnice Prahy 2, která případy řešila, je nakonec odložila.

    V roce 2018 při prezidentských volbách se pak na Zemana pokusila přímo ve volební místnosti vběhnout přívrženkyně hnutí Femen. K prezidentovi přiběhla polonahá, „postarala“ se o ni ochranka. Žena dostala podmínku a byla z Česka vyhoštěna. 

    „Jsem poctěn, že napadli i mě,“ prohlásil při volbách Zeman. Narážel tak, že skupina podobně zaútočila v roce 2013 i na tehdejšího italského premiéra Silvia Berlusconiho

    Ukrajinská přívrženkyně hnutí Femen přiběhla polonahá a s hanlivým nápisem na těle k prezidentovi Miloši Zemanovi ve volební místnosti v pražských Lužinách. Žena dostala ve zkráceném řízení podmínku a byla vyhoštěna.

  • 9.Martin Stropnický, ANO

    7. června 2015 letěly na zahradu domu Veroniky Žilkové, ve kterém s ní bydlel i tehdejší ministr obrany a dnes velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický, zápalné lahve.  Policie z činu původně podezírala ruského studenta Karlovy univerzity Igora Ševcova. Nakonec ho ale soud osvobodil.  

    Napřed Žilkovou a Stropnického vyděsil žhář. A teď? Peklo s ochrankou! Spotřebovávali její elektřinu, používali její záchod! Napřed Žilkovou a Stropnického vyděsil žhář. A teď? Peklo s ochrankou! Spotřebovávali její elektřinu, používali její záchod! | Z. Pecák, archiv Blesku

    „Takové věci se na české politické scéně naštěstí nestávají často. Bohužel to nasvědčuje radikalizaci určitých názorových skupin, které stojí proti hodnotám, jež zastáváme. Pro mě to je vlastně potvrzení správnosti nastaveného kurzu ministerstva obrany, které vedu,“ komentoval tehdy událost Stropnický. „Samozřejmě ale nejde o situaci, která by byla pro mě nebo moji rodinu běžná,“ doplnil Stropnický. Vojenská policie tehdy zpřísnila jeho ochranu. 

hradnisamohonka ( 23. dubna 2019 15:27 )

Ještě cekni pedofilní hňupe a nechám tě vykastrovat, stejně ho máš jen na chcaní.

jameson ( 23. dubna 2019 13:33 )

Bylo jich hodně, ale jen to teplické netáhlo může rozpoutat bouři, že šlo o rasový útok.

anonyn01 ( 23. dubna 2019 12:50 )

Bejt černej znamená být nedotknutelnej nadčlovek?

anna1234 ( 23. dubna 2019 12:39 )

.. a kdyby těch pár směšných facek v hospodě dostal třeba premiér Babiš? Také by ti připadaly tak směšné? Asi sotva, co?

majojo ( 23. dubna 2019 12:33 )

Hlavně si hošík dokáže udělat reklamu. Kdo jiný by, těžce zraněný pořizoval fotky útočníků a umísťoval je na instagram ještě než dojel do nemocnice? Kdo jiný by hlasem patřičně zlomeným udělil pár rozhovorů bulváru ještě než šel na operační sál?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa