Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda je kompletní. Zeman jmenoval Babišova odpůrce Zaorálka šéfem kultury

Aktualizováno -
27. srpna 2019
13:59
Autor: Jakub Veinlich - 
27. srpna 2019
12:29

Trvalo to víc než čtvrt roku. Teď je tu nový začátek. Menšinová vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty je opět kompletní. Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě novým ministrem kultury Lubomíra Zaorálka. Jeho předchůdce Antonín Staněk oznámil svou rezignaci už 15. května. Prezident ho ale odvolal až ke konci července.

Jmenování mělo zpoždění, místo ve 13:15, jak původně avizoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček, přišel prezident Miloš Zeman po čestné stráži až krátce před půl druhou odpoledne.

Na začátku si posteskl, že je v trůnním sále zbytečné teplo. „To je asi živočišné teplo, které vyzařují novináři,“ pronesl prezident při příchodu.

Tou dobou už před ním stál premiér Andrej Babiš a nový ministr kultury Lubomír Zaorálek, který musel ještě oficiálně složit slib člena vlády, který tradičně přečetl hradní kancléř Vratislav Mynář.  

„Musíš se ještě podepsat,“ řekl Zeman Zaorálkovi po té, co podal prezidentovi ruku a pronesl ústavou předepsané „Slibuji“.

Vše šlo ráz na ráz a tak po té, co se Zaorálek podepsal a doplnil tak oficiálně vládní tým za přihlížení svého stranického šéfa a vicepremiéra Jana Hamáčka, pronesl Zeman svých pár slov. Na začátku svého krátkého projevu novému šéfovi české kultury pogratuloval. Se Zaorálkem si Zeman tyká.

Chátrající památky

„Za 30 let co, se pohybuji v politice, jsem potkal řadu Ministrů kultury a každý z nich musel řešit dilema. Měl nějaký koláč na kulturu, a když se rozkrojí, tak se tím nezvětší,“ upozorňoval prezident na financování kultury s tím, že každý ministr si musí poradit s rozdělováním peněz jak na živou, tak neživou kulturu. Tedy divadla, výstavy, festivaly, ale také kulturní památky.

„Vcházejte cestou úzkou, která je cesta k životu a nikoli širokou cestou, která je cestou k smrti,“ doporučil Zeman Zaorálkovi citaci z Bible, kterou mají opak politici podle prezidenta rádi.

Zeman Varoval před tím, že se každý ministr kultury objevuje na různých vernisážích, premiérách či festivalech a lidé mu tleskají. „Kulturní památky, pane ministře, netleskají, kulturní památky mlčí a chátrají,“ varoval Zeman nového ministra s tím, že naše společnost neuměla po jejich zhotovitelích vtisknout téměř nic nového.

„Přeji vám, pane ministře, abyste šel úzkou cestou a něco po vás zůstalo,“ popřál v samém závěru Zeman Zaorálkovi.

Na samý závěr nechyběl ani tradiční slavnostní přípitek. Zeman vyzval tentokrát všechny přítomné, aby si sklenkou přišli ťuknout k němu.

„To jsem ti to dal, co ?“ Pronesl Zeman ještě před novináři směrem k Zaorálkovi.

Šmarda to nakonec vzdal

Původním kandidátem na post ministra kultury byl přitom místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Prezident ho ovšem odmítal jmenovat kvůli nekompetentnosti a malým jazykovým znalostem. A požádal šéfa sociálních demokratů, aby mu navrhnul jiné jméno.

Prezident republiky Miloš Zeman konstatoval, že pan Michal Šmarda se nikdy nezabýval problematikou české kultury.
Z tohoto důvodu není odborně kompetentní pro výkon funkce ministra kultury České republiky.

Proto prezident republiky požádal předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby mu prostřednictvím předsedy vlády navrhl jiného kandidáta, splňujícího alespoň elementární odborné předpoklady.

Vedení sociálních demokratů zastihlo rozhodnutí prezidenta na dovolených, šéf strany a vicepremiér Jan Hamáček Blesk Zprávám řekl, že ho prezidentská kancelář ani oficiálně neinformovala.

„Je teoreticky možné, že mám někde nějaký dopis, ale vzhledem k tomu, že jsem na dovolené, tak o ničem nevím. Předpokládám, že by mi z Lidového domu zavolali, kdybych dostal nějaký dopis od pana prezidenta. V tuto chvíli vím jen o vyjádření pana Ovčáčka na internetu,“ pozastavil se nad postupem prezidenta šéf koaliční ČSSD a vicepremiér Hamáček.

Video  Babiš po dovolené: Se Šmardou ve vládě nebudu.  - Velké zprávy TV Prima
Video se připravuje ...

Šmarda si nebral o vládních prázdninách servítky a kritizoval jak premiéra Andreje Babiše (ANO), tak i ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). Po návratu z dovolené proto Babiš práskl do stolu a otočil. I když Šmardu sám do vlády na žádost Hamáčka navrhnul, na dovolené ve Francii se mu vše nejspíš rozleželo v hlavě.

„Já říkám za sebe, s tímhle pánem já ve vládě nebudu. Takže to není už dneska problém pana prezidenta, je to i můj problém,“ řekl Babiš TV Prima ještě na letišti. „Já mám obavu, že na základě jeho vystoupení by ve vládě jenom kritizoval,“ doplnil. Babiš ale neupřesnil, jaké Šmardovy výroky má na mysli.

Hlava a ocas

„Je trochu překvapení, že premiér Andrej Babiš, který prezidentovi Michala Šmardu sám navrhl, teď najednou změnil názor. Předpokládám, že platí dohoda a čestné slovo chlapa, že si nebudeme kádrovat vlastní ministry. ČSSD trvá na dodržení koaliční smlouvy a ústavy. Jen tak může fungovat vzájemná spolupráce.“

Šmarda se nakonec v přímém přenosu České televize své kandidatury na ministra vzdal. „Samozřejmě za současných okolností ve vládě Andreje Babiše být nechci, nedává to vůbec žádný smysl. Řekl jsem to Janu Hamáčkovi. Nebudu s nikým hrát hry. Určitě je lepší být hlavou v Novém Městě na Moravě, než ocasem v celé České republice,“ oznámil Šmarda 19. srpna s tím, že bude chtít kandidovat za rok na podzim v senátních volbách.

Už za pár hodin tasil šéf ČSSD Hamáček nové jméno. Takové, které nemohl ani prezident příliš rozporovat.

Lubomír Zaorálek je zkušený politik, je to úspěšný předseda Poslanecké sněmovny, úspěšný ministr zahraničních věcí. Jsem přesvědčen, že řízení resortu kultury zvládne. Jeho úkolem bude resort kultury stabilizovat,“ zdůvodňoval pro mnohé překvapivou nominaci Zaorálka předseda ČSSD Hamáček.

Zaorálek dramaturg

Absolvent oboru filozofie a politické ekonomie na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně a bývalý ministr zahraničních věcí či tvář ČSSD při sněmovních volbách v roce 2017 oslaví 6. září 56. narozeniny.  

Ke kultuře měl profesně nejblíže asi v letech v letech 1983 až 1986, kdy pracoval jako dramaturg v ostravském studiu Československé televize.

V září 2017 ho pak někteří ředitelé, herci nebo akademici českých divadel kritizovali za to, že zneužil svou návštěvu Národního divadla k předvolební agitaci. Odborové organizace spojené s Národním divadlem se proti kritikům ohradily.

V listopadu 1989 spoluzakládal ostravské Občanské fórum, později vstoupil do Občanského hnutí a od roku 1994 je členem ČSSD, od března 2009 do února 2018 byl jejím místopředsedou.

Poslancem byl poprvé zvolen v roce 1996, i když od ledna do června 1990 zasedal ve Federálním shromáždění. Celé funkční období mezi lety 2002 až 2006 byl za ČSSD předsedou Poslanecké sněmovny, poté až do srpna 2013 místopředsedou.

V předešlé koaliční vládě sociálnědemokratického premiéra Bohuslava Sobotky byl Zaorálek ministrem zahraničí. Je rozvedený, má tři děti. Před volbami v roce 2017 přiznal vztah s bývalou moderátorkou České televize v Ostravě Evou Bednářovou, která doprovázela Zaorálka v kampani před volbami v roce 2017 a která byla na částečný úvazek zaměstnaná na Úřadu vlády.

Spory se Zemanem

S Milošem Zemanem měl Zaorálek ve svých politických začátcích vřelý vztah, Zeman ho spolu s Vladimírem Špidlou či Stanislavem Grossem podle jeho slov zmiňoval jako svého možného nástupce. Později ale jich vztahy dost zřetelně ochladly. Na jaře 2000 už Zeman v projevu pro výkonný výbor strany Zaorálka zmínil v souvislosti se „zbabělci, hlupáky nebo vyžírkami“ v ČSSD.

V roce 2003 se spekulovalo o tom, že Zaorálek patří k těm sociálnědemokratickým poslancům, kteří odmítli podpořit Zemana v prezidentské volbě – tehdy se volilo ještě na společné schůzi senátorů a poslanců.

Během vládní krize v květnu 2017 Zaorálek zrušil spolu s několika dalšími sociálnědemokratickými politiky svoji účast na cestě se Zemanem do Číny. Zeman uvedl, že poté, co premiér Bohuslav Sobotka avizoval demisi vlády, chtěl po návratu z Číny jmenovat do čela kabinetu právě Zaorálka.

Prohrané volby

Poté, co ČSSD s volebním lídrem Zaorálkem ve volbách v roce 2017 totálně propadla, získala jen 7,27 % hlasů a jen 15 křesel ve Sněmovně – nejméně v historii, Zaorálek rezignoval o pár měsíců později s ostatními místopředsedy na své funkce. Později kritizoval zamýšlený vstup ČSSD do vlády s Andrejem Babišem i stranické referendum o tomto kroku.

„Choval se způsobem, jakým se nemůže chovat koaliční partner. A nevypadá to, že by se v tom hodlal změnit,“ řekl tehdy Zaorálek na Babišovu adresu.

Dnešnímu premiérovi Zaorálek vyčítal také předvolební vyostřenou diskusi kvůli těžbě lithia na českém území. Dnes nový šéf kultury tvrdí, že nemohl jinak, než na nabídku šéfovat ministeriu kývnout.

„Krize je nesnesitelná, táhne se a je tím ochromena vláda a ministerstvo kultury. Každý soudný člověk chce, aby se vyřešila. Já měl sice jiné plány, takže mě to zaskočilo, ale když mi Jan Hamáček volal a řekl, že ví, jak krizi vyřešit, nešlo zareagovat jinak,“ reagoval Zaorálek při obhajování svého dalšího vládního angažmá.

Rovnou po jmenování na Pražském hradě zamíří Zaorálek na ministerstvo, kde chce začít úřadovat. První politická jednání ho nejspíš čekají s ministryní financí Alenou Schillerovou kvůli rozpočtu kultury na příští rok.

agfor ( 27. srpna 2019 20:19 )

Tak národ může zase klidně spát. Zloději jsou kompletní.

borjar ( 27. srpna 2019 18:44 )

Babiš lezou socanům do zadele .

qmurq ( 27. srpna 2019 14:53 )

Zaorálek by byl potřebnější místo Vojtěcha.

qmurq ( 27. srpna 2019 14:44 )

Andrej jak poslouchá pohotovou mluvu Zaorálka obsah neřeším.

zewe ( 27. srpna 2019 14:04 )

Cocote nakonec máš pravdu,proč ho nekonečně omlouvat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa