Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šmarda v Blesku: O selhání Hamáčkova plánu, drbech Babiše i konci ČSSD

Autor: Jan Kálal, tva - 
22. srpna 2019
16:45

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda vydržel být kandidátem na ministra kultury 83 dní. Když už ho ve vládě nechtěl ani premiér Andrej Babiš (ANO), usoudil, že to nemá cenu. V pořadu Blesk.cz Epicentrum řekl, že jeho nominace byla součástí strategie Jana Hamáčka (ČSSD), která měla vylepšit obraz strany a která by do vysoké politiky dostala víc regionálních politiků. Šmarda přiznal, že plán nevyšel a že ani vyhlídky strany nemusí být příznivé. Nejen že by se po příštích volbách nemusela dostat do Sněmovny. Mohla by taky úplně zaniknout. Doufá ale, že černý scénář nenastane.

„Rodina to odnesla - nemohl jsem s dětmi k vodě,“ glosoval Michal Šmarda, starosta Nového Města na Moravě a otec tří dětí, letošní léto. Stranický šéf Jan Hamáček ho 28. května pasoval do role adepta na ministra kultury, on se jí ale v pondělí vzdal. „Ve chvíli, kdy Andrej Babiš řekl, že se mnou ve vládě nebude, že bych jen kritizoval, tak jsem se rozhodl. Probral jsem to s Janem Hamáčkem a konstatoval, že to nemá cenu,“ dodal v Epicentru místopředseda ČSSD.

Se Šmardou na ministerstvu měl vytrvalý problém prezident Miloš Zeman. „Od začátku nesouhlasil s tím, že odchází Antonín Staněk. Oceňoval jeho práci a byl odpůrcem jeho odchodu z vlády,“ zmínil. A přiblížil také, proč Hamáček sáhl původně po jeho jméně. „Jan Hamáček vymyslel strategii, jak zlepšit obraz ČSSD. Přinést do vlády pohled z komunální politiky. Toho, jak činnost vlády dopadá na regiony atd. Přinést pohled starosty města. Nevyšla,“ přiznal v Blesku.

Video  Šmarda: Nechtěl jsem se hrbit, Babiš šíří drby a ČSSD může skončit 
Video se připravuje ...

Novým ministrem kultury bude nakonec exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Šmarda řekl, že předseda strany tentokrát sáhl po zkušeném kandidátovi i za cenu toho, že nepřinese nový názor. Nicméně to, že jeho vlastní kandidatura měla logiku, přiblížil s tím, že „ministerstvo kultury není ministerstvo pražských divadel“. „V Polsku vybudovali v každém regionu koncertní síň a podobně. V regionálních muzeích je spousta bídně ohodnocených lidí, kteří potřebují pomoc,“ dodal.

Šmarda: Měl jsem se trochu nahrbit? Ne

„Měl jsem se trochu nahrbit, abych mohl být ministrem? Já jsem nechtěl být takovým ministrem,“ uvedl Šmarda. Reagoval také na výhradu premiéra Babiše, že by měl problém představit ho ve Vídeňské opeře rakouskému kancléři nebo francouzskému prezidentovi. „Byl bych také radši, kdyby mě v opeře představoval někdo jiný,“ uvedl. Sám by prý také neuměl vlastním dětem představit Babiše jako příklad dobrého politika – jinak by teď už roznášel letáky ANO a pomáhal bodovat místní organizaci tohoto hnutí.

V souvislosti s Babišem Šmarda zmínil i to, že šíří drby – nebo jak svůj výrok upravil – hyperboly z dob vlády premiéra Bohuslava Sobotky. Konkrétně to, že Sobotka jako premiér šel za Milošem Zemanem, aby předjednal návrh na jmenování Tomáše Prouzy jako ministra průmyslu. A když se od Zemana dočkal negativní reakce, vůbec ho nenominoval. „Kdyby to pan prezident chtěl říct, tak to řekl,“ uvedl.

Hamáček vsadil na člověka, který přináší stabilitu

Šmardu sice překvapilo, že se post ministra rozhodl vzít Lubomír Zaorálek. Zároveň to bere jako dobrou zprávu. „My s Lubošem jsme byli odpůrci vstupu do vlády, ale ČSSD má nějakou strategii a my ji nebudeme kazit,“ uvedl a vrátil se k Hamáčkově strategii: „Chtěl několik nových tváří. Z komunálu například. Ta strategie byla znemožněná - Hamáček to změnil na strategii známého člověka, který přináší stabilitu.“

Sociální demokraty v pátek čeká jednání předsednictva, na kterém bude Ústecký kraj navrhovat Hamáčkovo odvolání. „Sebevražda, nesmysl,“ glosoval to Šmarda. Sám je příznivcem odchodu z vlády a vyjádří se k němu v diskusi, ale nebude ho navrhovat. Podle něj bude důležité to, jak se bude dařit ČSSD prosazovat svoje priority – například financování sociálních služeb, kde o další peníze bojuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Foldyna by měl přestat říkat, komu nechce pomáhat

Šmarda přidal i jeden osobní vzkaz – pro ústeckého poslance Jaroslava Foldynu, se kterým se zná 20 let. „Ať se rozmyslí. Kdyby chtěl on a jemu podobní zůstat v ČSSD - přestaňte vyjmenovávat skupiny lidí, kterým nechcete pomáhat. Běžte a pomáhejte těm, kterým chcete,“ uvedl na adresu zákonodárce, který se ostře vymezuje vůči některým menšinám v Česku.

A jaký má recept na to, aby se ČSSD oklepala z volebních výprasků? „ANO může vzít program ČSSD jen po výdajové stránce, nikdy se ale nemůže zastat slabšího, když mluví zaměstnavatel se zaměstnancem. Živnostníka proti korporaci atd. Tohle je práce ČSSD,“ dodal Šmarda. Kriticky přiznal, že sociální demokraté by to měli začít dělat víc a že i to je důvod, proč neuspěla v eurovolbách.

jsva ( 23. srpna 2019 07:22 )

Šmarda začíná okolo sebe kopat, už i Hamáček se stal terčem nenaplněné ambice po funkci ministra kultury.

jajas ( 22. srpna 2019 22:02 )

ˇAt už ten Šmarda někam zaleze. Už prudil dlouho......

zewe ( 22. srpna 2019 18:31 )

je kníže Karel v rozhovoru v telévizi

zewe ( 22. srpna 2019 18:24 )

http­s://ww­w.no­vinky­.cz/do­maci/­clanek­/kube­ra-mstivost-milose-zemana-je-nekonecna-40294050

jajas ( 22. srpna 2019 18:11 )

Šmarda by měl o tom napsat knihu, je to teď moderní. Tam by se mohl vyplakat.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa