Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čaputová v Německu: Má problém jako Babiš či Kate, píší Slováci. Proč?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. srpna 2019
12:42

Prezidentka Zuzana Čaputová pokračuje ve své dvoudenní návštěvě Německa, za sebou má už setkání s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a kancléřkou Angelou Merkelovou. Pohledná Slovenka se snažila neponechat nic náhodě, na politická setkání byla perfektně připravená, tisk zaujala i svým černým kostýmkem, který „rozbila“ výrazným oranžovým páskem. Jednu věc ale prý zanedbala, reportéři stanice Pluska.sk si všimli šedin. Upozorňují ale, že stejný osud potkal mnoho politiků - v práci zešedivěl i český premiér Andrej Babiš (ANO). A se zákeřnými šedinami se pere i vévodkyně Kate.

Čaputová je v jednom kole, poté, co si odpočinula na dovolené, vyrazila na dvoudenní cestu do Německa. Právě kvůli pracovní vytíženosti si zřejmě nenašla čas na návštěvu kadeřnického salónu, kde by s jejími šedinami zatočili, spekuluje slovenský tisk. Manželka prince Williama si také v roce 2013 zapomněla nechat obarvit šedivé prameny. „Tvoří dokonalý pár, ona šediví a on plešatí,“ psalo se tehdy o královských manželích.

Macron přivítal Čaputovou v Paříži jako symbol sjednocené Evropy (24. 7. 2019) Macron přivítal Čaputovou v Paříži jako symbol sjednocené Evropy (24. 7. 2019) | Reuters

Kadeřník: Volil jsem ji, vlasy jsem jí ale zkritizoval

O vlasy slovenské prezidentky se stará vlasový stylista celebrit Ján Molnár, on ani tisková kancelář Čaputové její šedivou pěšinku nekomentovali. Vyjádřil se ale k jejich prvnímu setkání. „Jsem dost drzý, tehdy jsem Zuzce napsal, že bych jí rád tu její žlutou barvu upravil a ona souhlasila. Přiznal jsem se jí, že jsem ji volil a pak jsem hned zkritizoval její barvu vlasů,“ vzpomínal Molnár.

Čaputová se možná zařadí mezi politiky, kteří při práci zešedivěli. Jedním z příkladů je exprezident Spojených států Barack Obama, ten si ze svých šedin často sám dělal legraci. Stříbro zdobí vlasy také českému premiérovi Andreji Babišovi.

Dnes dopoledne pokračuje Čaputová ve svém programu, dopoledne podala rozhovor německému týdeníku Der Spiegel, pak ji čeká exkurze do muzea rozvědky Stasi, která působila v době NDR. Na Slovensko by se měla vrátit odpoledne.

Včera Čaputová jednala s kancléřkou Merkelovou, tu zajímalo, jak pokračuje vyšetřování úkladné vraždy investigativního novináře Jána Kuciáka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové (oba †27). Slovenská prezidentka ve středu také zdůraznila, že se její návštěva koná v době 51. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Babiš se chystá na Slovensko

Naopak na Slovensko se brzy vydá český premiér Babiš, má se tam ve čtvrtek 29. srpna zúčastnit slavnostní připomínky 75. výročí Slovenského národního povstání (SNP) v Banské Bystrici. Akce bude mít formu pietního aktu. Návštěvu bude v pondělí kabinet schvalovat na prvním zasedání po vládních prázdninách.

Program začne v 10:00 přeletem letecké techniky slovenských ozbrojených sil a kladením věnců. Součástí oslav výročí SNP bude vojenská přehlídka, jíž se zúčastní přes 1500 vojáků rozdělených do více než 35 celků. Očekává se vystoupení zahraničních hostů. Novinkou letošních oslav bude podle webu města multimediální výstava o SNP nebo večerní program s videomappingem. Součástí budou také koncerty.

Zahájení slovenského povstání 29. srpna 1944 si Slovensko každoročně připomíná státním svátkem. Povstání patří k nejvýznamnějším událostem moderních slovenských dějin. Ačkoliv ozbrojené vystoupení proti německé okupaci a domácímu kolaborantskému režimu skončilo porážkou povstalců, podařilo se mu několik měsíců vázat část německých sil, které nemohly být nasazeny na východní frontě.

 

y1xcvbnm ( 29. srpna 2019 19:22 )

to se píšou volo­viny­....­....­....­.šedi­ny!!!!­!!

bredy ( 23. srpna 2019 08:28 )

svatá pravda.

naidka ( 23. srpna 2019 08:04 )

Do Česka přijela ve zmačkaném zeleném.

naidka ( 23. srpna 2019 08:00 )

Ale média ji prezentují jako modelku.

naidka ( 23. srpna 2019 07:56 )

Jakpak asi přivítala Čaputová těch 30 uprchlíků, kteří přicestovali pod vlakem na Slovensko z Maďarska?

Zobrazit celou diskusi