Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nouzový stav až do ledna a roušky povinně i přes zimu. Italové přitvrdili

Autor: ČTK - 
7. října 2020
21:40

Italská vláda dnes schválila dekret o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19. Nově potrvá do 31. ledna následujícího roku, píší italská média. Italům také kabinet podle očekávání uložil povinnost nosit roušky ve všech venkovních a vnitřních prostorech mimo domov. Podle zdrojů agentury Reuters by mělo opatření vstoupit v platnost od čtvrtka.

Návrh kabinetu premiéra Giuseppa Conteho na prodloužení nouzového stavu ve středu dopoledne schválili poslanci poměrem hlasů 253 ku třem. Hlasování se však na protest neúčastnila opozice. V úterý opatření prošlo italským Senátem.

Nouzový stav na šest měsíců italská vláda vyhlásila letos 31. ledna poté, co se u čínského páru v Římě prokázala přítomnost viru SARS-CoV-2. V červenci byl nouzový stav prodloužen do 15. října.

Pravomoci bez překážek

Stav nouze dává vládě i regionálním úřadům větší pravomoci rozhodovat o opatřeních na ochranu veřejného zdraví jako omezení vycházení či právě zavádění roušek, a to bez schválení parlamentem a byrokratických překážek. Povinnost zakrývat si ústa a nos už nezávisle na vládě zavedlo několik italských regionů včetně Lazia, kam spadá i metropole Řím.

Itálie, kterou epidemie tvrdě zasáhla na jaře, eviduje za poslední dva měsíce stabilní přírůstek nakažených. Za poslední týden podle Reuters přibylo denně v průměru 2400 nových infekcí. Denní bilance jsou v této jihoevropské zemi podstatně nižší než v dalších velkých evropských státech, jako je Francie, Španělsko nebo Británie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa